Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hazatér ünnepelni a kitelepítettek fia

Vízkelet, Földeák - Gyerekkorában családjával együtt erőszakkal Magyarországra telepítették a felvidéki Vízkeletről Katona Pált – most 50. papi évfordulóját szülőfalujában ünnepli. A vasárnapi családi összejövetelen jelen lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.
12 éves volt Katona Pál földeáki plébános, lapunk állandó levelezője, amikor szüleivel együtt kitelepítették a ma Szlovákiához tartozó Vízkeletről a Csongrád megyei Pitvarosra. Ezt a történelemórákon sokáig lakosságcsereként tanították, pedig a politikai döntés családokat, közösségeket szakított szét. Katona Pál szülőfalujára azóta is szeretettel emlékezik, és amikor tehette, hazalátogatott. – Erre először akkor volt lehetőségünk, amikor édesanyám anyja megbetegedett. Két hétbe telt, mire sikerült elintézni a vízumot, és hazamehettünk. Nagyanyám akkor már két hete haldoklott, de miután végre tudott beszélni anyámmal, egy óra múlva meghalt, békességben – mondja a plébános.

Katona Pál esperes a munkahelyén. Vasárnap otthon ünnepli ötvenéves papi jubileumát. Fotó: Schmidt Andrea
Katona Pál esperes a munkahelyén. Vasárnap otthon ünnepli ötvenéves papi jubileumát. Fotó: Schmidt Andrea


Katona Pált még otthon nem vették föl a szlovák iskolába, de szülei tanították, ahogy tudták, így írni-olvasni tudott. Pitvarosra kerülve 4 év alatt végezte el a 8 általánost, jelessel, és ezt a szintet Kecskeméten, a piaristáknál is tartotta. Pappá szentelése után első miséjét is Vízkeleten tartotta 1962-ben. A helybeliek mindig számon tartották az áttelepítetteket, így arra az alkalomra annyian eljöttek, hogy a hívek egy része nem fért be a templomba.

Az akkor elkezdődött papi pálya a II. vatikáni zsinat üzenetének szellemében folyt. Katona azt vallja ma is, hogy a dogmákat a természettudományok új eredményeinek tükrében és a hit fényében kell alakítani, és meg kell szólítani azt az értelmiséget, amelynek már nincsenek fogalmai, tapasztalatai a kereszténységről. Másik fontos alapelve, hogy a teremtés ma is tart, és aki ebben a folyamatban megtalálja a helyét, az megleli a boldogságot is.

Az ötvenéves évfordulót ünneplő aranymiséjére is Vízkeleten kerül sor. Erre az alkalomra elkíséri Török József történészprofesszor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, vele és tanítványaival jó baráti kapcsolatot tart fenn. Az egyik tanítvány Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akivel szintén régóta becsülik egymást. Ő is elmegy Vízkeletre. – Meg fogom kérni, hogy ő is szóljon az egybegyűltekhez – mondja Katona Pál. Ez ugyanakkor családi ünnep is lesz. – 64 első unokatestvérem van, közülük csak 3-an élnek Magyarországon, 4 Ausztriában lakik, a többiek Szlovákiában és Csehországban. Jönnek rokonaim a közeli Hidaskürtről, Feketenyékről, Galántáról. A programot az unokabátyám szervezi, az ebédnél 165-en leszünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoppon maradt utasok: nem állt meg a busz

Nem állt meg, hanem némi lassítás után továbbhajtott a Nagylak és Makó között közlekedő helyközi autóbusz vasárnap este 19 óra 20 perckor Magyarcsanádnál. Tovább olvasom