Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Hazatért a Makói triptichon

Makó - Aranyozott keretben felkerült a városháza dísztermének falára Szekeres István Makó történetét jelképező alkotása, a triptichon, azaz hármas kép. Az alkotást hivatalosan a karácsony előtti ünnepi testületi ülésen avatják fel.
A napokban hazaszállították Szekeres István makói születésű, a városban díszpolgári címmel is kitüntetett grafikusművész triptichonjának, azaz hármas képének most elkészült két darabját. Mint korábban megírtuk, a hármas kép az alkotó szándéka szerint a város teljes történetét reprezentálja: egy-egy darabja az egykori Csanád vármegye, illetve Makó régi címerét, valamint a makói vöröshagyma első ábrázolását mutatja be. A hármas műalkotás korábban elkészült, középsőnek szánt darabját az alkotó a város újjátelepülésének négyszázötvenedik évfordulójára, 2005-ben festette meg – ez a korabeli városcímer rekonstrukciója.

Az ügy szószólója és ötletgazdája, Karsai Ildikó művészeti főtanácsos a hármas kép előtt.
A szerző felvétele

A másik két képet idén, közel egyévi munkával festette meg a hetvennyolc esztendős művész: a megyecímert, amit Mária Terézia adományozott a vármegyének 1761-ben, egy abból az időből fennmaradt, színleírást is tartalmazó oklevél alapján, a vöröshagymát pedig Maukner Ödön Kert című folyóiratának 1895-ben megjelent címlapja után. A három nagyméretű kép Makón Sákovics József asztalosmester jóvoltából.

Szekeres István terveinek megfelelően – közös, aranyozott keretet kapott, majd felkerült a városháza dísztermének falára. Karsai Ildikó művészeti főtanácsos, a nemes ügy pártfogója lapunknak elmondta: az 1,5 milliós értéket képviselő alkotás költségeinek előteremtésére továbbra is folyik a közadakozás. A számlán (Makó Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számla, „Hozzájárulás Szekeres István Makói triptichon elkészítéséhez" 11735074-15354745) eddig három adományozó jóvoltából 220 ezer forint gyűlt össze – a hiányzó összeget az önkormányzat állja majd.

Feledy Balázs avatja

A Triptichont a képzőművészeti lektorátus december 18-án zsűrizi, az alkotás hivatalos avatására pedig 19-én, reggel kilenckor, az ünnepi testületi ülés nyitányaként kerül sor. A festményt Feledy Balázs művészettörténész fogja méltatni, de eljön az ünnepségre Szekeres István is.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

  • 1. Egy makói 2007. december 11. 10:14
    „Erre igazán nagy szüksége van a városnak!! A befizetett adónkat jobbra nem is költhették!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 helyett csupán 15 évig használható a makói szeméttelep

Makó - Az előzetes tervekben szereplő 25 évnél jóval korábban megtelik a makói hulladéklerakó, miután egy törvénymódosítás miatt nem épülhet meg az eredetileg tervezett második kazetta. Tovább olvasom