Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Házi jelzőrendszer időseknek

A makói Egyesített Népjóléti Intézmény vállalta, hogy Kiszombor, Ferencszállás, Klárafalva és Királyhegyes magányosan élő, nagybeteg időseinél is felszereli a rádiós jelzőrendszert – ahogyan korábban a városban. Ha baj van, egy gombnyomás, és máris indul az autó. Az intézmény számára nagy feladat, hogy elnyerjék a falun élő idősek bizalmát.
A makói központban minden percben készek fogadni a bajba került, falun élő idősek jelzését Fotó: Schmidt Andrea
Számos híradás adja tudtul sok „mindennapos" tragédia okát: idős, nagybeteg emberek segítség nélkül maradtak otthonukban, pedig a baj egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Faluhelyen azonban – mint azt Rózsa Istvánnétól, a makói Egyesített Népjóléti Intézmény vezetőjétől megtudtuk –, talán még rosszabb a helyzet, mint a városban, hiszen az idősek sokhelyütt bizalmatlanok, nem bízzák szívesen otthonaik kulcsát idegenekre, sőt még a szomszédokra sem. Ezért vállalta az intézmény, hogy a leginkább rászoruló, faluban élő, magányos időseket is ellátják otthoni jeladó-riasztó szerkezettel.

– Nagyon örülök neki, hogy az én lakásomban is felszerelték a jelzőberendezést, mert így nagyobb biztonságban érzem magam, mint korábban – mondta a 75 esztendős, klárafalvi Zombor Sándorné, egyike annak a tíz külterületi nyugdíjasnak, akinél először találták indokoltnak a házi jelzőrendszer kiépítését. – Szerencsére eddig még nem kellett használnom, de sajnos nagyon magas a vérnyomásom, és a lábaim is fájnak, így jó, ha egyetlen gombnyomással jelezhetek a makói központban.

Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere lapunknak elmondta: falujukban igen költséges lenne megvalósítani ezt a magas színvonalú idősgondozó rendszert, így nagyon örülnek, hogy e téren is együttműködhetnek Makóval. Néhány nappal ezelőtt már jelzés is érkezett a településről, és ebben az esetben orvosi beavatkozásra is szükség volt, tehát mondható: a rendszer sikerrel működik. Minőségi javulást eredményezett a makói idősgondozásban a rendszer, ezért merték vállalni a kistérségi kiterjesztését – mondta el a több mint négymillió forintos fejlesztéssel kapcsolatban Buzás Péter makói polgármester.

A makói központtól legtávolabb eső, jelzőberendezéssel ellátott nyugdíjas a Királyhegyeshez tartozó Csikóspusztán él – tudtuk meg Horváth Lajos polgármestertől. A távolság 18 kilométer. A jeladó hatósugara azonban még ezen a távolságon is túlér, gyakorlatilag a kistérség teljes területéről riasztható lenne a makói szolgálat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tervezés vagy a megtorpanás éve?

Az ellenzék tartózkodása mellett elfogadta Makó ez évi, közel négy és fél milliárdos költségvetését… Tovább olvasom