Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Házkutatás a Polgári Szó miatt egy makói lakásban

Sajtórendészeti vétség miatt indult eljárás Martonosi György makói országgyűlési képviselő két munkatársa ellen a Polgári Szó című kiadvány megjelentetése miatt. Úgy tudjuk, a rendőrségi bejelentést is egy jobboldalhoz kötődő politikus tette.
Martonosi György kezében a Polgári Szóval. Fotó: Szabó Imre
– Felháborító és példátlan, hogy személyi titkárom és kampányfőnököm ellen a rendőrség sajtórendészeti vétség miatt eljárást indított egy olyan szórólap miatt, amelynek állításait senki sem cáfolta – jelentette be Martonosi György Makón az Úri utcai Pulitzer-emléktábla előtt, jelezvén, hogy az eljárás szerinte súlyosan sérti a szólásszabadságot. A honatya két munkatársa nem jelent meg a sajtótájékoztatón, és Martonosi György nem volt hajlandó elárulni, személy szerint kikről van szó. Egyiküket saját információink alapján megpróbáltuk elérni, de nem vette fel a telefont. A sajtóvétség gyanúja miatti eljárás a Polgári Szó címmel október végén megjelent kiadvány miatt, állampolgári bejelentés nyomán indult el. Mint annak idején megírtuk, a többek között a makói polgármestert vagyongyarapodásának körülményei miatt bíráló lap kiadójaként a Polgári Körök Koordinációját tüntették fel, attól azonban elhatárolódott a Hajrá, Makó! Polgári Körök Egyesülete.

Martonosi György a történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: véleménye szerint a rendőrség baloldali befolyás alatt áll és megfélemlíteni igyekszik azokat, akik azon dolgoznak, hogy a közelgő választások változást hozzanak. Elmondta, munkatársait a rendőrség tegnap, illetve tegnapelőtt hallgatta ki; ujjlenyomatot vettek tőlük, lefotózták őket, mint a bűnözőket – tette hozzá. Egyikük lakásán házkutatást is tartottak, majd lefoglalták a számítógépét. Martonosi azt nem cáfolta, hogy a kiadvány előállításában, terjesztésében a kampányfőnök és a személyi titkár részt vett.

Információink szerint a rendőrségen a bejelentést egy, a polgári körök egyesületéhez köthető politikus tette. Az illetőt megkerestük, és elismerte, hogy ő tette a bejelentést, de nem járult hozzá, hogy a nevét leírjuk, és azt mondta, amíg a rendőrségi eljárás nem zárul le, nem nyilatkozik az ügyben. Martonosi György ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Makón több mint harminc polgári kör működik és ez a mozgalom nyilván igen sokszínű. Szerinte nem az a kérdés, hogy ki tette a bejelentést, hanem hogy a kiadvány kinek az érdekeit sértette – az pedig nyilvánvalóan a baloldal. Elmondta azt is: munkatársainak jogi védelméről gondoskodott, a történteket pedig a parlamentben is elmondja majd.

A Fidesz országos elnöksége tegnap felszólította a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul vizsgáltassa ki, kit terhel a felelősség abban, hogy eljárás indult Martonosi két munkatársa ellen. A párt közleményében hangsúlyozta: „megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az MSZP semmilyen eszköztől nem riad vissza politikai ellenfelei ellehetetlenítése, valamint a választópolgárok megfélemlítése érdekében."


Rendőrségi válasz

M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a következőket mondta az üggyel kapcsolatban: „A Makói Rendőrkapitányság állampolgári bejelentés alapján sajtórendészeti vétség elkövetése megalapozott gyanúja alapján eljárást folytat két makói személlyel szemben, aki a rendelkezésre álló adatok alapján, úgy készített és terjesztett sajtóterméket, hogy az a sajtótörvényben foglaltaknak nem felelt meg. A képviselő megjegyzésével kapcsolatban azt kívánom rögzíteni, hogy a rendőrség egy állampolgári bejelentés alapján jár el, amely eljárásban a tények összegyűjtésénél és a körülmények tisztázásánál tart. A rendőrség a munkáját a rá vonatkozó jogszabályok alapján mindenféle befolyástól mentesen végzi. A rendőrség a jogot nem alkotja, hanem alkalmazza."

Molnár: Nem az MSZP tett feljelentést

Nem akart nyilatkozni a sajtónak tegnap a Polgári Szó ügyében indult rendőrségi vizsgálatról Buzás Péter, Makó polgármestere. Az MSZP városi elnöke, Molnár László viszont elmondta: gusztustalannak tartják a jobboldali kiadványt, s nem véletlen, hogy attól az újságtól a polgári körök makói elnöke is elhatárolódott. Molnár határozottan kijelentette: nem az MSZP tett feljelentést a rendőrségen, sehogyan sem akartak, és ezután sem akarnak reagálni a kiadványban megfogalmazott állításokra. Megígérte: ha az MSZP februárban elindítja saját lapját, abban nem lesz szó az ellenjelölt személyéről. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhuszonöt új munkahely Makón

Százhuszonöt új munkahely létesül megváltozott munkaképességűek számára Makón, ennek ötödét… Tovább olvasom