Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Helyreállíttatják a csatornákat

Egyre több önkormányzati tulajdonú dűlőútból, csatornából szántanak el a Makó környéki gazdálkodók. Ennek a következménye: nő a belvízveszély, a keskenyedő úton pedig lehetetlen közlekedni. Az önkormányzat megelégelte az állapotokat: helyreállításra szólította fel a gazdákat. A határidő július 31.
Nagy György József: minden dűlőnek hat méter szélesnek kell lennie. Ma sok helyen már egy autó sem fér el. Fotó: Illyés Szabolcs
Makó mellett, a dűlőutakon jó, ha egy autó vagy traktor elfér a nyomvonalon. Aki nem ismeri a gazdálkodást szabályzó törvényeket, talán úgy gondolhatja: ősidőktől fogva keskeny és nehézkes volt a közlekedés a szántók mezsgyéjén. A valóság azonban nem ez: hivatalosan ma is hat méter széles utakon kellene megközelíteni a termőföldeket.

Nagy György József, a makói önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnöke azt mondja, évről évre tapasztalható, hogy mind keskenyebbek a dűlőutak. Az ok egyszerű: csak Makó környékén több tucatnyi termelő szánt el egyre többet az önkormányzat tulajdonából.

– 2000. január elseje után a makói önkormányzat kezelésébe kerültek a dűlőutak, a belvízelvezető csatornák és egyéb, addig gazdátlan területek – emlékeztet a képviselő, aki maga is gazdálkodó. – A törvény lehetőséget ad a városnak arra, hogy az eredeti állapot visszaállítására kötelezze azokat a tulajdonosokat, akik saját szántójuk részévé tették az önkormányzati területeket. Mivel ez a helyzet folyamatosan súlyosbodik, úgy döntöttünk, hogy felszólítjuk a gazdákat: az érintett helyeken az utakat elszántók állítsák vissza az eredeti állapotot július 31-éig. Ha ez nem történik meg, minden egyes esetben kiméretjük az eredeti állapotot, és minden felmerülő költség a birtokháborítót terheli.

Muszáj kiásni, amit beszántottak

– 1952 óta nem volt ilyen víz Makó határában, mint idén. Most én vagyok kénytelen a saját kezemmel árkot ásni, hogy valahogy lefolyjon a víz a földemről, és eljusson a szántó szélén nemrég újraásott csatornamederbe. Sajnos korábban ezt is beszántották, ezért ázott el idén is a termésem egy része. Ez még a téesz-idők öröksége – mondta a rákosi út menti földjén dolgozó Sipos Mihály, akinek szántóját alaposan ellepte a belvíz.

Egy makói földmérő vállalkozástól megtudtuk: 1-2 kilométernyi szakasz kimérésének díja 25-30 ezer forint, és ehhez járul a helyreállítás költsége, ami azonban számos tényező függvénye lehet.

Az elszántás miatt sok Makó környéki út a korszerű mezőgazdasági járművek által már csaknem járhatatlan. Az eredeti, hat méter széles úton viszont akár két traktor is el tud haladni egymás mellett. Nagy György József szerint hasonlóan súlyos problémát jelent a csatornák beszántása, mert így akár többhektárnyi területen is megrekedhet a belvíz.

– Az eredeti állapot helyreállításának természetesen a kárpótlás utáni helyzetet kell tükröznie: a '80-as évek végéig beszántott csatornák rekonstrukciójára nem kötelezhetjük a gazdákat. Ennek a helyzetnek
a megoldására más utat kell keresnünk – tette hozzá az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két makói író a Leporolóban

Két makói szerző, Jámborné Balog Tünde és Bárdos Pál beszélget vasárnap este a Petőfi rádió Leporoló… Tovább olvasom