Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Hétfő óta szóbeliznek

Makó - Nyolcvanheten érettségiznek idén a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola diákjai közül – a vizsgák tegnap reggel kezdődtek. Mint kiderült, a felkészülés mellett sokan bíztak kabalájukban, legyen az egy stilizált szemfigura vagy egy baráttól kapott hajcsat.
Egy tágra nyílt kék szemet formázó kabala volt hivatott segíteni a tegnapi szóbeli érettségin a makói, Juhász Gyula nevét viselő református középiskola egyik tanulóját, Szalkai Edinát. Amikor beléptünk abba a terembe, ahol a vizsgára készülők várakoztak, épp az angolt tanulta – mint mondta, ebből javítani szeretne; az írásbelije 67 pontos lett, ami hármasnak felel meg, ő viszont négyesben reménykedik. Négy-öt napon át tanulta az angolt külön. Az amúgy mosolygós, most viszont kissé feszült lány úgy vélte, tavaly könnyebben le tudott volna érettségizni.

Abban bízott, hogy amint a bizottság elé kerül, elmúlik a vizsgadrukkja, és végül nem marad rossz emlék az érettségi. Az őrzőszemnek becézett kabalát egyébként sógornőjelöltjétől kapta két éve, Görögországból hozta neki.

Fekete Mónika minden tárgyból jól szerepelt a vizsgán. Fotó: Frank Yvette
Fekete Mónika minden tárgyból jól szerepelt a vizsgán.
Fotó: Frank Yvette

A vizsgáztatásban részt vevő intézményvezető, Horváth Éva lapunknak azt mondta: az eddigi tapasztalatok szerint a gyerekek felkészültek, ügyesek. A szakképző iskola és gimnázium egyébként három napon át vizsgáztat szóban, és összesen három osztály, azaz nyolcvanhét diák feleletét fogják meghallgatni a kihúzott kérdésekre – idén valamivel kevesebben vizsgáznak, mint tavaly. Tegnap, ma és holnap reggel nyolctól délután háromig hallgatják meg az előre kifüggesztett sorrendben a maturandusokat.

A vizsgabizottság elnöke tegnap a hódmezővásárhelyi
Bethlen-gimnáziumból érkezett Nagy Tibor volt, de természetesen az iskola tanárainak is jutott feladat bőven jó előre – a tételeket például maguk állították össze, persze a központi tananyag alapján. A szülők pedig szendviccsel, üdítővel, ropogtatnivalóval kínálták a diákokat és a pedagógusokat egyaránt.

Szalkai edina különleges kabalájával. Itt még nem múlt el a vizsgadrukkja. Fotó: Frank Yvette
Szalkai Edina különleges kabalájával. Itt még nem múlt el a vizsgadrukkja.
Fotó: Frank Yvette

Az ugyancsak vizsgázó Fekete Mónika épp ottjártunkkor lépett ki a teremből – széles mosollyal. Örömmel nyugtázta: szinte mindenből jól szerepelt. Angolból az élővilágról és a környezetvédelemről kellett beszélnie, meg is dicsérték, rendvédelemből a szolgálati viszonnyal kapcsolatos kérdésekről, majd szusszanásnyi szünet után következett a magyar – irodalomból Kölcsey, nyelvtanból a nyelv mint jelrendszer. Egyedül azt fájlalta, hogy történelemből a második világháború magyarországi vonatkozásairól kellett beszélnie, ez a téma pedig nem tartozik a kedvencei közé. A vizsgára várakozó osztálytársaknak tartott rövid beszámoló után elárulta: ha hazamegy, letusol, megebédel, és addig alszik, ameddig csak tud. A nyarat részben munkával fogja tölteni, hiszen laptopra gyűjt, de azért reméli, hogy pihenésképpen a Balatonra is eljut a barátaival. Kabalát egyébként ő is vitt, de egyáltalán nem feltűnőt: a haját egy pillangót formázó csattal fogta össze, amit a barátjától kapott ajándékba.

6138 diák, 59 helyszínen

Összesen 6138 tanuló szóbelizik a napokban, 59 megyei intézményben – tudtuk meg Urbán Ábeltől, az Oktatási Hivatal közoktatási referensétől. Szegeden 30 helyszínen 3768-an adnak számot tudásukról, Csongrádon 4 iskolában 388-an, Hódmezővásárhelyen 7 intézményben 816-an, Makón 6 helyszínen 458-an, Szentesen pedig 5 intézményben 512-en tartottak érettségi vizsgát, de Ásotthalmon, Kisteleken, Mindszenten, Kiszomboron, Mórahalmon, Pusztamérgesen és Sándorfalván is maturáltak a diákok.

Olvasóink írták

  • 2. Lenke mama 2008. június 17. 08:13
    „Az Edina, az NAGY E-vel kezdődik...”
  • 1. 4 2008. június 17. 07:12
    „Kék üveggyöngyszem, Allah szeme - amulett, amely az ártó pillantások (szemmel verés) ellen óv.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zajos siker a Makói Operettfesztiválon

Makó - Zajos sikerrel nyitott vasárnap este a hetedik Makói Operettfesztivál. A nézők közül legtöbben azért izgultak, hogy ne essen, az égiek pedig megkegyelmeztek. Tovább olvasom