Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hetven éve született Makón Dégi István

Hetven éve született Makón Dégi István színművész (1935–1992), aki most emléktáblát kapott szülővárosától. A tizenhárom esztendeje elhunyt művészről özvegye, Dégi Istvánné és valamikori osztálytársa, Király Levente Páger-gyűrűvel is kitüntetett érdemes művész mesélt lapunknak.
Dégi István
Eredetileg kovács volt a Ganz Vagongyárban, és csak 1959-ben végezte el a Színháztudományi Akadémiát, amit pontosan ötvenegy évvel ezelőtt együtt kezdett Király Leventével, aki lapunknak elmondta: nemcsak osztálytársak, hanem barátok is voltak. Azzal ösztönözték egymást, hogy szinte harcoltak a gyakorlatok során a színpadon eltölthető időért. Már akkor több ezren jelentkeztek az akadémiára, és csak két osztályt indítottak színész szakon abban az évben. Színpadra termettsége már akkor kitűnt. Dégi István – Király Leventével együtt – nemcsak azon kevesek közé tartozott, akik bekerültek az akadémiára, hanem azon maroknyi végzős között is szerepelt a nevük, akik befejezték az iskolát. Nagyon erős akaratának és érzékenységének köszönhetően az iskolaévek alatt pszichologizáló alkattá vált. Szerepeit mindig finom, mélylélektani ábrázolással jelenítette meg.

Az emléktábla a Bajza utcai szülőház falára került. Fotó: Gyenes Kálmán
Kitartásának köszönhetően került az iskola után a debreceni Csokonai Színházhoz, ahonnan egyenesen a fővárosba ment. Budapesten szerepek sorát játszhatta el, így Kakuk Marcit Tersánszky Józsi Jenő művében, Trepljovot Csehov Sirályában, vagy Tiborcot Katona József Bánk bánjában. A színházak szívesen hívták, hol a Madách Színház, hol a Vígszínház tagjaként dolgozott, vagy szabadfoglalkozású művészként a Játékszínnel állt kapcsolatban. Nemcsak színházi szerepeket vállalt, hanem számtalan filmben is szerepelt. Többek között az N. N. a halál angyala, az Isten hozta, őrnagy úr!, vagy a Sziget a szárazföldön örökítette meg alakját. A nemrég elhunyt Bubik Istvánnal is közösen szerepelt a filmvásznon, Dobray György Vérszerződés című filmjében. A nem makói közönség számára az igazi áttörést Az ötödik pecsét jelentette 1976-ban. Keszei Károly fényképészt alakította, aki a „tisztalelkű rabszolgát" választva döntéshozatalra kényszeríti társait a nyilas rendszerben.


Szerette Makót

Özvegye szerint Dégi István nagyon szeretette Makót. Szülővárosából és az itt élő emberekből merítette az erőt egész pályája során, innen indult el, és mindig ide tért vissza egy-egy nagy feladat előtt erőt meríteni. Dégi István életében csak a színészi elhivatottság számított, úgy a magánéletben, mint a munkája terén; ennek jutalmaként a szakma kétszer ítélte oda neki a Jászai Mari-díjat. Immár városa is tiszteleg tehetsége előtt – szülőházára a napokban emléktábla került.


Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak csinosítják a ''nagykollégiumot''

A határidőnek megfelelően napokon belül befejeződik a makói középiskolásoknak otthont adó kollégium… Tovább olvasom