Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Hetvenhat roma választott Makón

Egy képviselő – a cigány gyermekek napközi oktatását szervező Nagy Róbertné kivételével – teljesen lecserélődött a makói cigány kisebbségi önkormányzat. Az Együttélés Cigány Érdekvédelmi Szervezet jelöltjei adják az elnököt és az alelnököt is. A testület munkáját mostantól nem a botrányok jellemzik, hanem az egyetértés – vallja Szegesné Dakó Ilona elnök.
Szegesné Dakó Ilona székfoglalóját mondja a városházán. A terveket érdeklődéssel hallgatja Buzás Péter polgármester. Fotó: Illyés Szabolcs
Makón tegnap megalakult az új cigány kisebbségi önkormányzat, ami a gyér választói szereplés mellett újabb meglepetéssel szolgált: csaknem teljesen lecserélődött. A 2002 és 2006 között működött ötfős testületből mindössze az egyébként legtöbb, összesen 39 szavazatot összegyűjtött Nagy Róbertné Lakatos Julianna maradt továbbra is képviselő. Az új testületben a Nagynét követő legtöbb szavazatot, 34-et magáénak tudó Károlyi Pál alelnöki, míg a „harmadik helyezett", 28 szavazatot begyűjtő Szegesné Dakó Ilona elnöki posztot tölt be.

– A következő négy esztendőben zömmel diplomás képviselők döntenek a kisebbséghez jutó források sorsáról – mondta Nagyné. – Számomra egyértelmű volt az Együttélés célja: minden áron lecserélni a Gesztesi László–Sztojkó Mihály fémjelezte korábbi vezetést. Még nem tudom, hogyan tudok egyedül együttműködni a négyfős szervezettel, az azonban biztos, hogy folytatom a napközi otthon programját és a felnőttoktatást – kommentálta az eredményeket.

Gesztesi elfáradt

– Belefáradtam ebbe az egész kisebbségi önkormányzatügybe, szerintem nem volt tiszta ügy, ahogy az Együttélés képviselői nyertek, de szemet hunyok efelett, elfelejtem, visszavonulok a politikától, és a saját szervezetem építésére szánom az időt – mondta Gesztesi László, a CKÖ most leváltott elnöke, aki mindössze hat szavazatot könyvelhetett el az október eleji választáson. A Veszélyeztetettek és Hátrányos Helyzetűek Országos Szervezetének jövőbeni munkáját szerinte nem befolyásolja a most megalakult CKÖ munkája.

Szegesné Dakó Ilona, a testület tegnap megszavazott új elnöke úgy véli, az időben leadott regisztráció és a sikeres kampány is hozzájárult a számukra kedvező eredményhez: Károlyi Róbert – aki nem áll rokonságban Károlyi Pállal – ugyanis 23, negyedik mandátumot szerzett társuk, Mezei Renáta 22 szavazatot kapott.

– Szeretnénk a cigányság részére munkahelyeket teremteni és biztos, hogy minden lehetséges pályázati forrást törekszünk kiaknázni a következő négy évben, ezen a területen elég gyengén teljesített az előző testület – nyilatkozta lapunknak a makói CKÖ-elnök. – Szeretnénk továbbá létrehozni egy közösségi házat, felállítanánk egy szociális tanácsadó szolgálatot, és törekszünk rá, hogy az összes roma diák ösztöndíjhoz juthasson.


Kevesen éltek a jogukkal

A kétezer fősre becsült makói cigányságból mindössze hetvenhat állampolgár élt demokratikus alapjogával a választásokon. Ennyien szavaztak ugyanis a cigány kisebbségi önkormányzat listáira, ami összesen 268 voksot jelent – persze tudni kell: a városban összesen 180-an vallják magukat hivatalosan is a kisebbség tagjának, ennyi a regisztrált, potenciális szavazó. Összehasonlításképpen érdemes rátekinteni a Makótól mindössze tizenkét kilométernyire fekvő, alig négyezres lakosú Apátfalva eredménytáblájára, itt 119-en összesen 446 szavazatot adtak le a kisebbségi önkormányzati választás jelöltjeire. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói grafikák a dániai Maribóban

Az egykori, Kocsis Imre által vezetett makói grafikai művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás a… Tovább olvasom