Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Hetvenkét évesen rendezte bemutatkozó tárlatát

Sose ijedt meg a kétkezi munkától az apátfalvi Vargáné Antal Ilona, aki talán ezért is ismeri nagyon jól a régi paraszti életet. A ma hetvenkét éves asszony a ház körüli teendők ellátása mellett makramé ékszereket készít, emellett igyekszik megőrizni, átadni mindazt a tudást, amit élete során megtanult.
Az alkotó a munkái között. Vargáné Antal Ilona szeretné átadni az évtizedek alatt megszerzett tudást. DV-fotó
A makramékészítéstől a gobelinvarráson át a szalmafonásig sokféle kézműves-mesterséghez ért az apátfalvi Vargáné Antal Ilona. Az asszony az első fogásokat már gyermekkorában elsajátította édesanyjától, aki a fogékony, szorgalmas kislányt nemcsak erre, hanem a háztartással kapcsolatos minden munkára megtanította – tizenkét éves korában már font. Persze nemcsak az asszonyi munkákban szerzett jártasságot: édesapjától a ház körüli teendőket tanulta meg. Az egykor szüleitől ellesett fogások szerint végzi napi teendőit ma is. Minden bizonnyal ennek köszönhetően vált a hagyományok élő tárházává otthona.

Az utóbbi években egyre több időt szentel a kézműves munkáknak. Immár két esztendeje, hogy a makramécsomózás mesterfogásait felhasználva készíti szebbnél szebb használati és dísztárgyait. Ennek a több száz éves technikának az a lényege, hogy a makraméző pusztán a két keze ügyességével alkot: a fonalak csomózással kapcsolódnak egymáshoz, így kerekedik belőlük falikép, virágtartó, tarisznya és minden más, amit elképzel. Ilonka néni is boszorkányos ügyességgel köti egymáshoz a szálakat – de nem elégszik meg a mások által gyakran használt mintákkal. Egyedi tervezésű ékszereket, öveket készít, amelyekhez különösen szép selyemfonalakat használ, közéjük gyöngyöket fűz.

Rendkívül finom csomózású, aprólékos munkát igénylő karkötőiből és nyakékeiből egyébként nemrég rendeztek kiállítást a városi könyvtárban. Készítésük közben Ica néni úgy érzi, minden baját elfelejti. Amolyan terápia számára ez az elfoglaltság: megnyugtató érzés, ahogyan a fonal a keze parancsának engedelmeskedve kanyarog, csomózódik. Ám úgy véli, nem csak a saját korosztálya leli örömét a kézművesmunkákban. A fiataloknak is ajánlja ezt, mert szerinte semmivel nem összehasonlítható érzés, amikor valaki saját kezűleg alkot. Szívesen vállalja a minták tanítását, örömmel vesz részt gyerekeknek szervezett kézműves-foglalkozásokon is. Mostani tárlata egyébként az első volt – hetvenkét évesen rendezte.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A politika ma már nem fiúsítja a hölgyeket

A polgármesterré választott nő hamar megtanulja, mikor kell határozottnak lennie. De azt is… Tovább olvasom