Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Hiányzik az idénymunkaerő Makón és környékén

Egy hónappal Románia uniós csatlakozása előtt alig találni romániai feketemunkást a Makó környéki földeken. Ez a felügyelőség által kiszabott bírságoknak köszönhető, és annak, hogy a Maros túloldaláról érkezők most várnak, arra számítanak, hamarosan könnyebben vállalhatnak munkát.
A termés árához képest drága a napszám. A tisztítást a családok általában maguk végzik. Fotó: Illyés Szabolcs
Egy hónappal Románia uniós csatlakozása előtt alig találni romániai feketemunkást a Makó környéki földeken. Ez a felügyelőség által kiszabott bírságoknak köszönhető, és annak, hogy a Maros túloldaláról érkezők most várnak, arra számítanak, hamarosan könnyebben vállalhatnak munkát. Közben a gazdák alig találnak magyar napszámost: a „dolgos generáció" kiöregedésével támadt űr érezteti a hatását. Apátfalván a házak előtt minden család maga tisztítja a gyökerét.

Románia uniós csatlakozásával várhatóan szabadabban vállalhatnak munkát a magyaroknál jóval kevesebbért is dolgozó román állampolgárok. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hírül adta: a magyar kormány tervezi, hogy jövő év elejétől részlegesen megnyitja a hazai munkaerőpiacot az unióhoz most csatlakozó államok előtt, ami a mezőgazdasági segédmunka kapcsán indokolt.

Matek a gyökérföld szélén

Egyhektárnyi zöldség felszedéséhez egy napra legkevesebb 25-30 segédmunkást kell alkalmazni. Ekkora területen – az utóbbi hónapok aszályos időjárását követően is – legalább 100-120 mázsányi zöldség terem. Ezt a gazda kilónkét földesen 80, tisztítva 100-120 forintért értékesítheti. Így egyhektárnyi zöldség utáni bevétel átlagosan körülbelül 800 ezer forint. Ennek csak a felszedéséért 150-170 ezer forintot kell kifizetni, ha magyar, 80-90 ezer forintot, ha külföldi feketemunkásokról van szó. A járulékok megfizetését is vállaló termelő ennek akár a dupláját is köteles kifizetni – ami a vetőmag, a mezőgazdasági gépek és a tárolás-szállítás költségét figyelembe véve gyakorlatilag elvisz minden hasznot.

– Most furcsa helyzetben vagyunk, bár nagy a munkanélküliség a környező falvakban, mégis gyakorlatilag alig találni embert a kampányszerű mezőgazdasági munkákra – fogalmazott Ruzsity Emil magyarcsanádi termelő és falugazdász. – Nem segít a helyzeten a kormányzat döntése a járulékbefizetésekről, hiszen így már megfizethetetlenül nagy teher a segédmunkaerő törvényes alkalmazása.
Ugyanakkor érezhetően csökken a román feketemunkások száma a környék gazdaságaiban, ennek persze egyik oka a felügyelőség rendszeres vizsgálódása, a példás büntetések sora. Másrészt érezhető, hogy a határ túlfelén élők is kivárják ezt a néhány hetet.
Tipikusan magyar jelenség, hogy a jól dolgozó, megbízható idősebb korosztály kiöregedik. Azt, hogy ez mivel jár, mindenki tudja, aki gazdálkodik, s kénytelen időnként munkásokat fogadni.

A most lezáruló zöldséggyökér-betakarítás tapasztalatai alapján a Makó környéki gazdák elmondták: nem hivatalosan akár ötszáz forintos órabért is elkérnek a segédmunkások, amit a gazdáknak meg kell fizetniük, hiszen szükség van a traktor mellett a kézi munkára is. A Romániából érkező feketemunkások persze ennek kevesebb mint a feléért is vállalják a gyökérszedést és a -tisztítást.

Apátfalván több ház előtt is jókora zöldséggyökérkupacok sorakoznak – népes tisztítóbrigádot mégsem látni sehol. Az egyik kupac mellett maga a gazda tisztítja a terményt – mint elmondta: annyira drága a munkaerő, hogy nem is gondolt napszámos alkalmazására, inkább saját kezével végzi el a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a csatornázás

Jövőre, az év második felében várható, hogy elkezdődik és három-négy éven belül ér véget a makói… Tovább olvasom