Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Hidegháborús emlékhelyek

Makó - Egymástól alig száz méterre két, turisztikai vonzerővel is bíró hidegháborús emlékhelye is lehetne Makónak, ha felújítanák őket: egy iskola padlásán géppuskafészkek vannak, a közeli lakóháztömb alatt pedig bunkerrendszer lapul.
Bár több mint egy éve mutattuk be lapunkban, a mai napig sem jelentkezett senki, aki el tudta volna mesélni, mikor és milyen céllal létesült az a négy géppuskafészek, amelyet a Galamb József nevét viselő szakiskolai tagintézmény egyik, évtizedek óta lezárt padlásán találtak. Ami valószínű: az ötvenes években épülhettek – az egyikből egyébként az akkori rendőrőrs épületét lehetett volna tűz alá venni, a másik háromból a padlás bejáratát és belső pontját.

Horváth Zoltán igazgató annak idején azt mondta lapunknak: jó lenne itt valamiféle múzeumot kialakítani, erre azonban az intézménynek nincs pénze. Azóta jó hírt hallottunk: ha ez nem is történt még meg, legalább a tetőszerkezetet rendbe hozták, a gerendákat kicserélték, és megtakarították a padlást a hihetetlen mennyiségű galambguanótól. A direktor azt reméli, ha a fürdőberuházásnak köszönhetően megélénkül a város idegenforgalma, lesz, aki fantáziát lát majd a hidegháborús relikviák bemutatásában.

Géppuskafészek a Galamb József-iskola padlásán. Horváth Zoltán úgy véli, turistalátványosság lehetne. Fotó: Segesvári Csaba
Géppuskafészek a Galamb József-iskola padlásán. Horváth Zoltán úgy véli,
turistalátványosság lehetne. Fotó: Segesvári Csaba

A szakmunkásképző épületétől nagyjából száz méterre van az az emeletes lakóház, amelynek egyik pincéjében található az a 130 négyzetméteres, 2,2 méter belmagasságú, megerősített falakkal és födémmel rendelkező, 11 helyiségből álló föld alatti bunker, ahonnan háború vagy katasztrófa esetén a rendszerváltás előtt a makói városvezetés irányította volna a védekezést. Az ötvenes években kialakított óvóhely ma is ugyanúgy néz ki, mint évtizedekkel ezelőtt, csak eléggé lepusztult állapotban van. Alig néhány ilyen maradt meg az országban.

Balázs Gábor polgárvédelmi őrnagy most azt mondta lapunknak, rendbe hozni nem tudják, de nem is nyúlnak hozzá, őrzik a lapunkban idén kora tavasszal bemutatott úgynevezett védett vezetési pont eredeti mivoltát. Az emlékhellyé alakítást a múzeummal és a városi önkormányzattal közösen lehetne megoldani. Halmágyi Pál múzeumigazgató szerint az volna a jó, ha szervezett csoportok, diákok látogatnák. A legérdekesebb mindenesetre az lenne, ha mind a két hidegháborús emlékhely látogatható lenne, mert szerinte komoly turisztikai vonzerővel bírnának.

Olvasóink írták

 • 11. mackósajt 2009. november 22. 17:31
  „Nem értem miért moderáltak? Nem használtam se trágár se diszkriminatív dolgot! Csak a véleményemet írtam le!
  A DM gyakorlatilag megfosztott vélemény nyilvánítási jogomtól!Gratula hozzá! Csak azt ne mondják már, hogy nem írtak még politikai megrendelésre cikket! Na most újra ki leszek moderálva!”
 • 10. napiszar 2009. november 20. 18:20
  „zolibá én annyi Makói témát tudnák hogy le esne az állatok,csak kétlem hogy a Délmagyar megjelenteti,ez egy MSZP-sajtó Szabó Imre se azt írhat amit akar ,megvan kötve az ő keze is a munkahely meg kell szerintem mindenkinek!”
 • 9. zolibá 2009. november 20. 18:04
  „moderálva off”
 • 8. mackósajt 2009. november 20. 09:42
  „moderálva off”
 • 7. magyar36 2009. november 19. 20:39
  „Nem értem miért erőltetik ezeket a helyeket, mikor Makón állt egy országzászló, csak hallgatnak róla! Azt miért nem lehet helyre állítani Halmágyi Úrnak vannak fényképei! Az nagyobb látványosság lenne! Mellesleg Makóiak építették és a bontásban egyetlen Makói ember sem vett részt, mert nem akarták a bontást!”
 • 6. hajosinas 2009. november 19. 07:37
  „Hát igen !
  Vagy a cikk írója,vagy a riportalanyok, tájékozódhatnának a fegyverekről és használati lehetőségük módjáról, egy ilyen tartalmú cikk megírása,vagy nyilatkozat előtt.
  A géppuska fészek nevében is benne van, hogy FÉSZEK. Abban mint ahogy a madarak a saját fészkükben ülnek, vagy más állatok egér, hörcsög stb. fekszenek, ugy fekszenek a géppuska fészekben is a háromlábra állított /az első világháború idején kerékre épitett vontatható / már nem kézifegyvernek számító, annál nagyobb kaliberű lőfegyver mögött.A képen bemutatott betonépítmény max. géppisztoly /tárgyidőszakban az Orosz gyártmányú dobtáras 72 db lőszert magába foglaló / használatára alkalmas állóhelyzetű lőállásnak, figyelőállásnak nevezhető.
  Elynye-elynye Szabó ÚR és a többiek !”
 • 5. bo 2009. november 18. 20:48
  „Az arab klub a mostani Galamb kollégiumának pincéjében volt, a bunker a Marx, bocsánat Marczibányi téri sorházak alatt.”
 • 4. napiszar 2009. november 18. 16:38
  „Ja nem a cikk szerzőjét akarom cikizni,nehogy félre értsd Imi,csak tényleg nem értem mi a sz@r ebben most akkora nagy szám ?!”
 • 3. napiszar 2009. november 18. 16:36
  „Mi már annak idején is látogattuk:)Itt szívták az Arab diákok a füves cigit mi meg vettük tőlük a dollárt,sőt az egyik tanár birkapörköltet is főzött itt,mi ebben a nagy szám ,egyébként tele volt komcsi zászlókkal több száz darab Lenin elvtárs minden profilból,nem tudom mi ebben a nagy szám!”
 • 2. klj_54 2009. november 18. 11:04
  „Az internetes képen látható valami NEM géppuskának készült!”
 • 1. bo 2009. november 18. 09:54
  „"Halmágyi Pál múzeumigazgató szerint az volna a jó, ha szervezett csoportok, diákok látogatnák. A legérdekesebb mindenesetre az lenne, ha mind a két hidegháborús emlékhely látogatható lenne, mert szerinte komoly turisztikai vonzerővel bírnának." Elnézést, hogy kiollóztam ezt a részt, de az igazgató úr a makói múzeumból nem tud turisztikai látványosságot csinálni, pedig a főút mellett van, nemhogy egy padlásból és pincéből! Egyébként volt szerencsém mindkettőt látni gyerek fejjel, piszok jót lehetett bújócskázni, de az nem most volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szerencsés a makói statisztika

Nem volt szerencsés a rendes és a rendkívüli testületi üléseket egybe venni, hiszen így nem valós képet kaptunk a képviselők ezeken való részvételéről. Tovább olvasom