Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hildáék négy gyereket nevelnek, egyikük drogfüggő volt, egy másik oxigénhiánnyal született - dolgozna, de nem kap munkát

Annak ellenére, hogy most könnyebb elhelyezkedni, mint néhány éve, van, akinek ez minden erőfeszítése ellenére sem sikerül. A makói Nagy Hilda is ebben a cipőben jár - kétségbe van esve, mi lesz a családdal.
– Fogytán van a tüzelőnk, nincs hűtőnk, mikrónk, szűkölködünk. Pedig úgy érezem, mindent megpróbáltam, hogy ne így legyen – mondja a makói Nagy Hilda. A négygyermekes édesanya a makói Sarkantyú utcában, Honvéd városrészben lakik egy kis parasztházban.
 
Nagy Hildáéknál a fűtés a legnagyobb probléma. Fotó: Frank Yvette
Nagy Hildáéknál a fűtés a legnagyobb probléma. Fotó: Frank Yvette

A házon legalább nincs hitel, de ezenkívül nem sok mindennek tud örülni az anyagiakat illetően a család. Mostanában mindenütt azt hallani, hogy munkaerőhiány van, és aki akar, talál magának állást. Az asszony példája azt bizonyítja, ez alól azért vannak kivételek. – Csak a közelmúltban 4 helyi gyárba adtam be a jelentkezésemet. Egyik helyen sem jártam sikerrel, és nem értem, miért – mondja elkeseredve. Az nem valószínű, hogy hátrányos megkülönböztetés érte volna, hiszen mint mondja, a legtöbb helyen dolgoznak rokonai, volt, ahová kifejezetten valamelyikük biztatására jelentkezett, és ők is romák.
 
Nagy Hilda (jobbról) a rezsit mindig befizeti, így egész hónapra 40-50 ezer forintból élnek. Fotó: Frank Yvette
Nagy Hilda (jobbról) a rezsit mindig befizeti, így egész hónapra 40-50 ezer forintból élnek. Fotó: Frank Yvette

Hilda tizenéves kora óta dolgozik. Mostanáig közmunkás volt, ami mellé, ha talált, alkalmi munkákat, például hagymapucolást vállalt. Februártól már nem lesz közfoglalkoztatott. A párja alkalmi munkákból él, mert csak 4 órás munkákat vállalhat – amikor beszélgettünk, azért nem tudtunk vele találkozni, mert épp ezt csinálta.

Mindketten csak 8 osztályt végeztek, szakmájuk nincs. A férfi azért csak 4 órát tud dolgozni, mert ápolási díjat kap a legkisebb gyerek, az oxigénhiánnyal született, fogyatékos Szebasztián mellett – ő 8 éves, a Pápayban tanul. Ő közös gyerek. A 15 éves Dorina Csongrádon tanul felszolgálónak, Alex az Almási-iskolában, ő 12 éves. A családhoz tartozik egy 19 éves fiú is, aki fodrásznak tanult Szegeden, de az iskolát nem fejezte be, mert rossz társaságba keveredett, drogozni kezdett. Nemrég jött vissza a rehabilitációból, most állást keres.

Hilda úgy számol, a család összbevétele havonta 170-180 ezer forint. – Először kifizetem a tartozásainkat, aztán a rezsiszámlákat. Marad havi 40-50 ezer, ebből élünk – mondja. Alkalmanként 3-4 ezer forintból főz az egész családnak. Amikor vásárol, mindig az akciókat figyeli. Tüzelőt tavaly az önkormányzattól kaptak, de legközelebb február végén kérhetnek fát.

– Az minden reményem, hogy előbb-utóbb mégiscsak felvesznek valahová. Ha végképp nem, lehet, hogy a párom fog próbálkozni, és én maradok itthon Szebasztiánnal – mondja a jövőről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 millió az oktatásra uniós forrásból

Három Csongrád megyei iskola költheti el az összeget, köztük a makói JAG. Tovább olvasom