Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Horvátországba is vinnék a hagymát

Horvát és török piacra viszik a zöldségféléket abból a tárolóból, amelyet most kezdtek el építeni a vajdasági Horgoson. A munkára a helyi gazdaszövetkezet amerikai támogatást kapott, de a makói térség gazdálkodói is részt vesznek a programban, remélve, az ő termésük is elkel.
A zöldségtároló építtetője révén a magyar áru könnyebben eljut a balkáni piacra. Fotó: Illyés Szabolcs

A makói kistérség több gazdaságát, vállalkozását összefogó Csanád Gazdaságfejlesztési Kht. közös fejlesztésbe kezdett a horgosi Agrocooperativa Gazdaszövetkezettel. Pénteken letették egy zöldségraktározásra és feldolgozásra alkalmas, háromszázezer euróba kerülő létesítmény alapkövét Horgos határában.

– A makói ipari parkban már megépült egy raktár és hűtő, amelynek köze van a horgosi beruházáshoz, hiszen az ott hűtött termékeket a horgosi zöldségekkel közösen tervezik piacra juttatni – mondta Szász György, a gazdaságfejlesztési kht. ügyvezető igazgatója. – Kellett egy határon túli partnert találnunk, mert nélkülük nem lenne esélye a makói hagymának, gyökérnek arra, hogy bejusson az egyébként ígéretes balkáni piacokra, ezért közös ügyünk a most épülő szerbiai létesítmény.

A magyar és a szerbiai szakemberektől megtudtuk: a dalmát-horvát piacok várják a zöldséget, épp a napokban sikerült szerződéseket kötni több, Horvátországban működő üzletlánccal, amely várja a gazdasági együttműködéshez csatlakozó makói termelők zöldségféléit is. Csakúgy nyitott piac a kht. és a minőségi élelmiszer előállítására alkalmas termelők számára Törökország. A kisázsiai élelmiszer-forgalmazókkal kötött szerződések több száz Maros-menti és vajdasági gazda számára jelenthetnek jó üzletet – mondta Mojzes Péter, a horgosi létesítményt építő gazdaszövetkezet igazgatója.

Az amerikai kormány tulajdonában lévő US-AID alapítvány 70 ezer dollárnyi vissza nem térítendő összeggel járult hozzá a horgosi építkezéshez. Leonidas Bill Emerson, az alapítvány gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: életképesnek tartják a horgosiak és a Makó környékiek összefogását, és szervezetük a továbbiakban is támogatja a közös piacra jutás anyagi feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul Makón a Szent István téri épület

Megszépül a néhány éve felújított Szent István tér meghatározó épülete, a Szent István Egyházi… Tovább olvasom