Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hullámtörő kell a legális strandhoz Makón

Makó - Újra Makó turisztikai élményei közé sorolnák a Maros-parti strandot, ahová százmilliós beruházást tervez az önkormányzat.
A pénzből élménypark ártérbemutató túraútvonal készül, ezen felül egy hullámtörőt is terveznek. Ha ez megépül, újra lehetne hivatalos strand a folyóparton.

Most még nyaranta is sokszor elhagyatottnak tűnik a Maros-part makói szakasza, csak az üdülőkben zajlik az élet. A strand igazán csak napozásra jó, hiszen felkiáltójeles tábla hirdeti: mindenki csak saját felelősségére fürödhet a folyóban.

Buzás Péter, Makó polgármestere lapunknak elmondta: a város határozott szándéka, hogy a 3 és fél milliárdos fürdőfejlesztési koncepcióhoz szervesen kötődjenek Maros-parti programok, kikapcsolódási lehetőségek is, így egyelőre egy százmilliós pályázat erejéig a folyóparton hoznának létre – turisztikai kifejezéssel élve – attrakciókat.

Most mindenki csak saját felelősségére mehet a vízbe a Maros makói szakaszán. Fotó: Illyés Szabolcs
Most mindenki csak saját felelősségére mehet a vízbe a Maros makói szakaszán.
Fotó: Illyés Szabolcs

– A távlati cél, hogy legálisan lehessen fürödni a strandon, ám ahhoz, hogy több látogatót vonzzon a part, meg kell teremteni a szükséges feltételeket, ehhez már rendelkezésünkre állnak a strand és a folyópart rehabilitációjának tervei – mondta a polgármester. – Egy több mint 95 milliós pályázati projekt keretében szeretnénk egy játszóparkot és egy egyedülálló, 12 kilométeres tanösvényt létrehozni a folyó mellett, majd ezt követheti a többi beruházás.

Megtudtuk: a folyóparton és a hullámteret, árteret érintő erdős területeken vezető tanösvényen bemutathatóvá válik az itt élő állatok és növények világa, valamint a folyó és az ember kapcsolata is. A Maros-parton az ősi halászmesterség fortélyaival ismerkedhetnek meg a túrák résztvevői, de készül egy megfigyelőtorony, valamint az erdősávok felett átívelő fahíd is. A strand látványosságai közé tartozik majd egy felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt aktív kikapcsolódást biztosító ügyességi park, természetes anyagokból. A projektben egyébként ingyenes szakmai segítséget nyújt a szegedi Csemete természetvédelmi egyesület is.

– Egy hullámtörő szakasz beépítésével végre nem csak saját felelősségre lehetne fürödni a Maros-strandon, reményeink szerint ennek megvalósítására is lehetőség nyílik – mondta lapunknak Horváth Bernadett, a makói önkormányzat műszaki osztályvezetője. – Persze ahhoz, hogy a Maros-strand visszanyerje régi népszerűségét, fontos lenne, hogy a folyó vize is jóval tisztább legyen. Reméljük, hogy az immár Romániára is vonatkozó uniós környezetvédelmi normák betartása hamarosan látványos eredményt hoz a folyó hazai szakaszán is.

Olvasóink írták

  • 1. András 2008. április 24. 10:25
    „Nem rossz ötlet, csak az árvíz mindent mindig elvisz és lehet kijavítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szervezik a népszavazást Makón

Makó - Támogatja a makói fürdőberuházásról szóló helyi népszavazás ötletét Endes Zsigmond fideszes… Tovább olvasom