Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Huszár Gáboréktól 3,6 milliót vitt el a víz

Huszonhétből huszonegy háztulajdonos árvízi kárigényét találták indokoltnak Makón. A várható támogatás összesen 10 és fél millió forintra rúg. A Liget utcában lakó Huszárék ebből csaknem 2 és fél millióra számítanak.
Huszárék házát újra kell vakolni, meg kell emelni a padlószintet, ki kell cserélni a nyílászárókat. Fotó: Schmidt Andrea
A rövid, mindössze nyolcnapos határidő ellenére harmincegyen igényeltek kárbejelentő lapot a makói polgármesteri hivataltól, és ebből huszonheten nyújtották be igényüket a fakadóvizek okozta épületkárok enyhítésére, tudtuk meg Műhelyi Istvántól, az önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetőjétől. A városháza műszaki csoportja a bejelentést követő napokban az összes helyszínt bejárta, megvizsgálva az igények jogosságát. A központi támogatás csak lakóépületben esett kárra kérhető, és csak olyanra, amit az idei fakadóvizek okoztak az ingatlanokban.

– Elsősorban kárenyhítésre, és nem a teljes kárösszeg megtérítésére nyújtható be ez a pályázat, így nem tudhatjuk, hogy mekkora összegekről fog szólni a végleges döntés, ami egy fővárosi bizottság elé került – vázolta a helyzetet Műhelyi. – Az általunk összegyűjtött igények összesen tíz és fél millió forintot tesznek ki, ez huszonegy lakóházat érint. Hat esetben különböző okokból nem találtuk indokoltnak a kérelmet. Volt, ahol nem a lakóépületben keletkezett kárt jelentették be, de nem tudtunk méltányolni ingóságokkal kapcsolatos problémákat sem, hiszen ez a segítség kifejezetten a lakások állagának megőrzését célozza.

A helyszíni szemléket követően egy makói bizottság döntött az igények továbbításáról, ezt az illetékes megyei bizottságnak továbbították június közepén. Innen kerültek a makói polgárok ügyei az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, ahol a napokban folyik a bejelentések elbírálása. A legkisebb makói kárenyhítést célzó igény százezres, de az életveszélyessé vált Liget utca 1. szám alatti ház lakói 3,6 milliós kárt jegyezhetnek. Ők két és fél milliós segítségre számítanak.

– Nagyon jó lenne, ha hamarosan valami információhoz jutnánk a pályázatunkkal kapcsolatban, mert szeretnénk elkezdeni a ház felújítását – mondta Huszár Gáborné. – Úgy tűnik, hogy csaknem egymillió forintot remélhetünk a biztosítótól, de jó lenne tudni, hogy az állam mennyivel járul hozzá a kárunk enyhítéséhez, mert akkor a többi pénzt is elő kellene teremtenünk. Kivitelezőt már találtunk, a kárfelmérés alapján teljes újravakolásra, festésre, a padlószint megemelésére és az ajtók kicserélésére lesz szükség – mondta a súlyos károkat szenvedett ház tulajdonosa, Huszár Gáborné, aki a munkálatok befejezéséig csak ideiglenes tartózkodási engedélyt kaphat saját házában. Azt még elmondta: a család segítségével már leverték a teljesen átázott vakolatot, hogy a ház falai kiszáradhassanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreállíttatják a csatornákat

Egyre több önkormányzati tulajdonú dűlőútból, csatornából szántanak el a Makó környéki gazdálkodók.… Tovább olvasom