Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Húszcentis sárba ragadtak a Maros-parton

Még a legidősebb makói nyaralótulajdonosok sem emlékeznek ilyen hosszan tartó áradásra a Maros-parton. A víz után ottmaradt, helyenként húszcentis – egyébként gyógyhatású – iszapréteg és a késő őszi időjárás következménye: a nyaralóövezet szinte teljesen kihalt.
A makói Bánfiék nyaralója. Sokáig kellett takarítani a Maros hordalékát. Fotó: Illyés Szabolcs
November végi hangulata van a makói Maros-partnak. Sár mindenfelé, a mélyebben fekvő részeken óriás tócsák, tavak, minden kihalt. Pedig a nyár második hetében rendszerint már pezsgő élet jellemzi az üdülők világát.

Méltatlan képet mutatnak az önkormányzati területek is, ahol nem tócsa csillog, ott repedezett masszává csomósodik a szürkésbarna Maros-iszap, a gyógyhatású. Munkások dolgoznak az áradás következményeinek eltüntetésén, lapáttal. Seprűvel tisztogatják a kisebb utakat, járdákat, térdig sárosak. A munka közben elmondják: ők ekkora sárral még nem találkoztak.

Egyedül a Bánfi-nyaralónál látható némi mozgás, a házikó udvara szépen, tisztán csillog, bár némileg rontja az összképet, hogy a kertvégi épületek még félig a Marosban állnak. A telek végét határoló nyúlgát mögött még jól látszik az erős sodrású folyó.

– Legutóbb 1984-ben öntötte el így a Maros ezt a környéket, de az sem tartott ilyen sokáig, a legidősebbek sem emlékeznek ilyen áradásra és ehhez hasonló időjárásra – mutatott körbe családi nyaralójának portáján Bánfi Lajos. – Több mint egy hétig kellett keményen dolgozni, hogy egyáltalán járhatóvá váljon az üdülő terasza. Száz talicska iszapot hordtam ki, azután magasnyomású vízsugárral tisztítottam meg a díszburkolót. Nagyon szeretünk itt kint időzni, de most szomorú és kihalt minden, félő, hogy mivel Medárdkor esett, beigazolódik a népi megfigyelés, és negyven napig megint esni fog. Akkor meg már mindjárt vége is a nyárnak.

A nyaralótulajdonosok nem félnek a további áradásoktól, bár megtudtuk: ha a négy méterhez közelít a Maros vízszintje, újra beszivárog a víz a területre, és kezdődhet elölről a takarítás. Tegnap még 3,4 méteren állt a folyó szintje.

Bokáig süllyed a sárba a dísznövényeit visszatelepíteni szándékozó makói asszony, Bánfiék szomszédja – rajtuk kívül szinte nincs is senki a több száz ház között. Az elmúlt hetekben folyamatos a küzdelem az iszappal, ami azonban visszafolyik, hiszen nincs árok, ami elvezethetné.
– Szerencsére elmaradt az az esőzés, amit a napokban jósoltak a Maros vízgyűjtőjére, így egyelőre nem kell tartani a vízszint emelkedésétől, sőt még apadás is várható – mondta el Dobi László, az Atikövizig igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániai orvosok kiképzőcentruma lesz Makón

Makón képzik ki majd a szomszédos romániai térségek egészségügyi szakdolgozóit arra, milyen… Tovább olvasom