Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Hűtőház az ipari parkban

Magántőkéből és pályázati támogatásból 278 millió forintos hűtőház épült Makón. Az ipari park első beruházása nyomán 1200 tonnányi gyökeret, hagymát tud tárolni egyszerre az AgroLogik Plusz Kft. A megnyitó napjára a tárolókapacitásnak csaknem a felét már lefoglalták a gazdák.
Gőgös Zoltán államtitkár vágta át a szalagot Buzás Péter polgármester és egy helyi gazda jelenlétében. Fotó: Illyés Szabolcs
Átadták tegnap a makói ipari park első, befejezett beruházását: az AgroLogik Plusz Kft. regionális szinten is számottevő méretű zöldséghűtőházat épített. A GVOP-által is támogatott, összesen 278 milliós beruházáshoz a vállalkozás mintegy 108 milliónyi uniós segítséget is nyert pályázaton. Az épület egyébként 1186 négyzetméternyi hűtött raktártérrel rendelkezik, ami 1200 tonnányi gyökér és hagyma tárolására alkalmas, a zöldségféléket mínusz 1 és plusz öt fok közötti hőmérsékleten tartják.

Régóta várták ezt a napot

Régóta várt alkalomnak nevezte a tegnapi átadást Buzás Péter, Makó polgármestere. A város összesen 500 millió forintért közművesítette az ipari park területét, amely most – az első beruházás átadásával – kezd ténylegesen működni. Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára azt mondta, a termelők összefogása és a makóihoz hasonló beruházások indítása révén a magyar mezőgazdaság ismét fontos piaci pozíciókat harcolhat ki magának az unióban.

– A raktár műszaki paraméterei lehetővé teszik, hogy akár nyolc hónapon keresztül is minőségromlás nélkül tárolhassák itt terményeiket a gazdálkodók, kereskedők, ami jelentős versenyelőnyt jelent számukra a mezőgazdasági piacon azokkal a vállalkozásokkal vagy termelőkkel szemben, akik a földjeiken kénytelenek tárolni a zöldséggyökeret vagy a hagymát – foglalta össze a beruházás hasznát Veres Szilárd, az AgroLogik Plusz Kft. ügyvezetője. Ezzel öt új munkahelyet teremtettek.
Az üzem megnyitásának napjára már a tárolókapacitás csaknem negyven százalékát lefoglalták, eddig tizenöt gazdálkodó bérelt helyet a raktárban. A csarnokokban egyébként vonalkódos megjelöléssel, komputer segítségével tartják nyilván a beszállítók terményeit.

– Jelenleg tíztonnányi zöldséget raktározok az AgroLogiknál, de még körülbelül öttonnányi van kint a földön – mondta lapunknak Csávás János. – Korábban a Makótól távolabb eső hűtőházakba voltam kénytelen hordani a terményeimet. A jelenlegi, Makón szerződött bérlet körülbelül ugyanannyiba kerül, mint mondjuk a zákányszéki a fuvardíjjal együtt, de számomra meggyőző a több százmilliós beruházás technikai fejlettsége, és így jelentős szállítási időt is megspórolok. Azt nem tudom, hogy a piac mikor alakul úgy, hogy megérje eladni a gyökeret, de az említett nyolc hónap biztos, hogy elegendő lesz az üzlet megkötéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszloperdő a makói könyvtárnál

Még legalább egy év, mire eltűnhet a makói könyvtár bejárata előtti oszloperdő. Az épületet közel… Tovább olvasom