Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Huzavona a német szemét fölött

Makó - Egyelőre folyik a nyomozás az egyik makói raktárban talált, feltehetően német eredetű háztartási hulladék ügyében. A raktárat egy makói cég, a Dégusz-Transz Bt. bérli – álláspontjuk szerint van érvényes engedélyük a szemét gyűjtésére és kezelésére is. A cég ügyvédje azonban azt nem tudta megmondani, hogy a tárolt hulladék milyen eredetű.
Egy makói cég, a Dégusz-Transz Bt. bérli azt a raktárt, amelyben az egyik kereskedelmi televízió beszámolója szerint német eredetű háztartási hulladékot találtak. Információink szerint a Bárány utcai volt Zöldért-telepen hosszabb ideje bérel egy 1100 négyzetméteres raktárt a szállítással és egyéb szolgáltatásokkal – többek között hulladékkezeléssel – foglalkozó társaság, és régóta szállít ide főként újrahasznosítás céljából összegyűjtött szemetet. Az is ismert, hogy a vállalkozás korábban részt vett a Németországból hazánkba illegálisan jutott szemétbálák visszafuvarozásában. A rendőrség most a hulladékgazdálkodási rend megsértésének gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen. Mint korábban megírtuk, a televízió illegális szemétként említette a bálákat, és elhangzott, a cégnek a tárolásra és a szállításra volt talán engedélye, de a feldolgozásra nem. Az engedélyeket még vizsgálják, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Szenti Szabolcs azt mondta, részletesebb tájékoztatást később adnak ki az ügyről.

A raktár, előtte a Dégusz-Transz teherautója. Itt találta meg a hatóság a hulladékbálákat.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Dégusz-Transz Bt. jogi képviselője, Törőcsik Tamás ügyvéd tegnap délután faxon juttatta el lapunk szerkesztőségébe azt a közleményt, amely a társaság álláspontját tartalmazza. E szerint a Dégusz-Transz Bt. a Bárány utcai telephelyen az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által kiadott, és jelenleg is érvényes engedély alapján végzi 2006. júliusa óta papír és karton, papír- és kartoncsomagolási hulladékok, műanyagok, valamint műanyag csomagolási hulladékok begyűjtését és kezelését. A jogerős engedély alapján begyűjthető és kezelhető hulladék mennyisége évi 450 tonna. A társaság tevékenységét – névtelen feljelentés alapján – a Makói Rendőrkapitányság és a felügyelőség jelenleg ellenőrzi, s a társaság az eljárás lezárása előtt további nyilatkozatot nem kíván tenni – zárul a közlemény.

Amely nem tér ki arra, hogy a szemét milyen eredetű. Megkérdeztük az ügyvédet, hogy német hulladékról van-e szó, de azt felelte: ezt nem tudja.

Kerülhetett belőle a makói szeméttelepre is

A televíziós hírműsorban az is elhangzott, hogy a szétválogatott szemét nem hasznosítható része a makói szeméttelepre került. Geráné Mészáros Mária, a telepet fenntartó Bio-Pannónia Kft. üzemvezetője érdeklődésünkre nem zárta ki, hogy ebből szállíthattak hozzájuk, nyilatkozatot azonban csak a hatósági vizsgálat lezárása utánra ígért.

Olvasóink írták

 • 3. Dr. Kozéky László 2008. július 12. 11:28
  „Tisztelt Dégusz- Transz Bt.!

  Tájékoztatom önoket, hogy egy Usa technológia és egy dél-afrikai technológia közös és egyé fejlesztésével elértük, hogy az említett szerves hulladékokból (csaknem bárhol), energiahordozó gázt és/vagy alkoholokat tudunk teljesen zárt rendszerben készíteni (opt. méret kb 40-100 et/év). Találmányunk most jutott el a nemzetközi színtérre való kilépéshez, ahol ezt közös tulajdonkét is regisztráltathatjuk.
  Másrészt kedvező banki ajánlatokat is kaptunk az üzem felépítéséhez, ami meglepően profitábilis, de magas a beruházási ktsg.

  Ha érdekli Önöket tevékenységünk, szívesen állunk rendelkezésükre:
  dr. Kozéky László”
 • 2. S.Grandpierre Cecília 2008. január 18. 21:19
  „Ez a sok lopó Kft, Zt, stb. mindent el tud tussolni, merthát egymás között el lehet intézni. Ide meg csak jön a szemét, és senki nem veszi észre. De ha egy köbméter sódert leöntenek a ház elé, már ott is van egy naplopó, ingyenélő, besugó.”
 • 1. Kocsis Árpád 2008. január 18. 17:11
  „Szerintem ez is el lessz tusolva mint sok minden,röhejes egyébként a Bio-Bekker Kft nek tudni kellet róla plussz röhej hogy ezek emberei be sincsennek jelentve csak hébe hóba”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttes erővel pályázik Makó és Perjámos városa

Makó - Makó együtt pályázik a Temes megyei Perjámossal a Maros-part rendbetételére, a pihenési, sportolási lehetőségek bővítésére. Tovább olvasom