Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Idén kevesebből gazdálkodhat Makó

Az infláció várható emelkedése ellenére több mint 75 millió forinttal kevesebb normatív támogatással számolhat jövőre Makó önkormányzata, mint amennyit idén költhetett a közfeladatokra. A város nem enged a működés színvonalából – így működési hitel fölvételére készül.
A 2005-ösnél is szorosabb költségvetéssel számol 2006-ban Makó önkormányzata – derül ki a városi képviselő-testület által elfogadott költségvetési koncepcióból. Ennek kapcsán Hajdu Gábor, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta: komoly takarékoskodásra van szükség ahhoz, hogy a 2005-ös működési színvonalat fenntarthassa a város. Az önkormányzat munkatársaitól megtudtuk: idén csaknem 76 millió forinttal kevesebb forrás érkezik a város számlájára, mint amennyiből tavaly működhetett és fejleszthetett a Makó.

Az adóbevételekből sem számíthat az ideinél jelentősebb többletbevételre. A telekadók várhatóan 30 százalékkal kisebb bevételt hoznak jövőre, ennek kompenzálására csak a gáz- és villanyszolgáltatók bevételarányos iparűzési adójával számolhatnak.

Ugyanakkor a törvény értelmében biztosítani kell a 2006-ban esedékes bérfejlesztéseket is, ami a város alkalmazásában állók számára átlagosan és legfeljebb 3,17 százalékos kereset-növekedést jelenthet. Kiderült: a fejlesztések, sőt még a zavartalan működés biztosításához is szinte bizonyos, hogy hitel- felvételére lesz szükség.

A támogatások rendszere a kormányzati döntéseken, azaz az adó-visszaigénylés csökkenésén és a családi pótlék növekedésén túl nem változik. A város 2006-ban 14 ezer forintos szakkönyvvásárlási támogatást juttat a pedagógusoknak, az ingyenes gyermekétkeztetést a normatívából biztosítja.

A jövő évet a családoknak címzi az önkormányzat, ezért a családközpontú támogatásokra fókuszálnak.
A lehetőségekhez képest folytatják Makón az önkormányzati fejlesztéseket, a járda- és a tanuszoda építése zavartalanul folytatódik, ám az iskolák-óvodák felújítása csak élet- vagy balesetveszély esetén várható.

További bevételekre számíthat a későbbiekben az önkormányzat a telekalakítások folytatásával, a tervek szerint a Velnök utcánál 48 házhelyet jelölnek ki jövőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bezárt iskola a fiataloké maradt

Ma már korszerűtlennek számít, ráadásul a téli időszakban csak költségesen fűthető a nagylaki… Tovább olvasom