Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Idén nem várnak belvizet Makón

Idén már nem számít belvízveszélyre Makó és Hódmezővásárhely körül a Tisza–Maros-szögi Vízgazdálkodási Társulat – inkább öntözésre készül. Tavaly a kezelésükben lévő csatornahálózat harmadát tudták karbantartani, idén pályázati pénzekből további felújításokra készülnek.
Idén már nem számít belvízveszélyre Makó és Hódmezővásárhely körül a Tisza–Maros-szögi Vízgazdálkodási Társulat – hangzott el a szervezet minapi évértékelő közgyűlésén. A nagyobb gyűjtőkről a két város térségében összesen 132 ezer hektáron gondoskodó társulat kezelésébe hatszáz kilométernyi csatorna tartozik, amelyekből aszály esetén öntözni lehet, belvíz idején pedig az elvezetésben tudnak segíteni. Tavaly nagyjából hetvenmillió forintot fordítottak a közcélú csatornák rendbetételére. E pénz nagyobb része állami hozzájárulás volt, kisebb a társulati tagok befizetése. Ebből a teljes csatornahálózat harmadán tudtak úgynevezett általános fenntartási munkákat végezni – ez a gyomtalanítást, szivattyútelepek karbantartását, illetve hidak, átereszek rendbe tételét jelenti. Tamasi Mihály szakágazati főmérnök azonban azt is elmondta lapunknak, hogy a tavalyi esztendő öt nyertes pályázatának köszönhetően a jövő év végéig 330-340 millió forintot fordíthatnak hasonló munkákra – Makó térségében például a kákási szivattyútelepet már sikerült felújítani, sőt azt az elvezető csövet is kicserélték, amelyen a kiszivattyúzott víz a gáton keresztül a Marosba juthat.

A társulat nem számít belvízre, már most tudják: igazi feladatot inkább az öntözés jelente majd az elkövetkezőkben. Több gazda meg is rendelte már a szolgáltatást. Tamasi Mihály úgy véli: ismét egy akár évekig tartó, hosszabb száraz periódus várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón vásároltak be a húsvéti ünnepekre

Az uniós csatlakozás utáni első nagyobb ünnepen előtt a makói áruházak parkolói megteltek romániai… Tovább olvasom