Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Idén sem több a vendég Makón

Makó - Az idei idegenforgalmi szezon jó esetben a tavalyihoz hasonló, talán még gyengébb – ezt a következtetést vonja le a vendégek számából a kempinges és a panziós.
Nem tapasztalt növekedést a tavalyi nyár óta a vendégforgalomban a makói Autós csárda vezetője, Szabó Norbert. A város nyugati szélén, a 43-as mentén, a Báló ligetben található vendéglátóhelyen – mivel itt a főútvonal – természetesen elsősorban román érdeklődők jelentkeznek. Idén a törökök többsége elmaradt, ők valószínűleg már Szerbia felé járnak, ugyanakkor a Romániából érkezők picivel többen vannak. Az egy esztendeje nyílt, összesen ötven férőhelyes szálláshelyen a kétágyas szoba ára 10 ezer, a háromágyasé 12 ezer 500, a négyágyas pedig 15 ezer forintért bérelhető. Szabó Norbert azt mondja, a városban ez a legdrágább hely, ugyanakkor szolgáltatásaik arányban állnak az áraikkal.

Amiben nincs változás tavaly óta: a szobakulcsot kérők szinte mindig hétvégén érkeznek, és nyolcvan százalékuk csak egy napot marad. Jószerével egyedül a fürdő az, ami idegenforgalmi szempontból valamelyes vonzerőt jelent az itt megszállók számára. Szabó Norbert úgy kalkulál, hogy az igazából július közepén beindult szezon a jó idő miatt most szeptember elejéig elnyúlik – a forgalmat illetően javulásra azonban nem számít.

A kempingben is a hétvége erős

A családi vállalkozásban működő, összesen száz családnak férőhelyet biztosítani képes Maros-parti kempingben hasonló tapasztalatokról számoltak be lapunknak: kevesebb a holland és a német vendég, több a főként vásárlási céllal érkező román, a bolgár, de itt is a hétvégi csúcs és az egy-egy éjszakás foglalás a jellemző. Bár az elsősorban a természetkedvelőknek élményt nyújtó pihenőhelynek most kedvez a jó idő, és hogy eddig a Maros nem öntött ki, a forgalom valamivel szerényebb a tavalyinál, a kihasználtság pedig harmincszázalékos. Itt a sátorral vagy lakókocsival érkezők fejenként 1300 forintért tölthetnek el egy éjszakát, aki faházban aludna, 2400 forintot fizet.

Olvasóink írták

 • 6. magyarok 2008. augusztus 08. 16:20
  „5.!

  Miért nem a saját nevedet írod ki?
  Miért másról beszélsz ami nem a lényeg???
  Azt,hogy ki milyen okos azt te inkább ne tud meg, mert lehet, hogy több az iq-m, mint a családodnak együtt véve...
  Ja és kedves névtelen, nincs szükségem egy rosszindulatú ember sajnálatára...”
 • 5. magyarok "rajongó" 2008. augusztus 03. 13:00
  „Magyaroknak üzenem, hogy szálláshelyekről volt szó (turistáknak )nem kuplerájról. Enyébként amire ő keres szállást az is megoldahó Makón, csak ez az okos ember nem tudja, hogy hová menjen? Sajnálni tudom, hogy csak ilyen gondjai vannak.”
 • 4. Kócos 2008. augusztus 02. 17:29
  „Talán azért nincs hely, amikor "magyarok" csajjal keresi, mert a panziósok egy része valóban csak utazó vendégeket fogad!!!”
 • 3. magyarok 2008. augusztus 01. 22:10
  „Kérdezzétek már meg a többi Panziót is!!!! Érdekes ha elakarok vinnie gy csaj sosincs kiadó vagy is csak ritkán van szabad hely...
  Miért mennének ki a város mellé ahol sok a szúnyog és semmi nincs??? Kérdezzétek meg a Bástya hotelt vagy a Família a panziót mennyi szabad helyük van!”
 • 2. Nyalánk 2008. augusztus 01. 09:11
  „Na ennyit arról, hogy Makónak milyen kilátásai vannak arra, hogy turista-paradicsom lesz!
  Szánalmas!”
 • 1. világos 2008. július 31. 11:19
  „Egyértelmű, hogy a fürdőlátogató románok zöme "ingázó turista". Csak egy napra jönnek (ált. vasárnap) a határ túloldaláról, ők nem alszanak panzióban meg kempingben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maroslele közmunkát várna a segélyért

Maroslele - Bár Maroslelén nem kötik munkavégzéshez a rendszeres szociális segélyt, egy felhívással a falu képviselő-testülete is csatlakozott az ezt célzó monoki kezdeményezéshez. A településen egyelőre nem okoz feszültségeket a segélyezés, ám a javaslattal előálló képviselő, Kurusa Tibor szerint egy munkaképes embert segélyezni is sok, ha akár dolgozhatna is. Tovább olvasom