Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ingyen sem kellett a makói praxis

A hónap végén megszűnik a két éve megüresedett makói hetes számú orvosi körzet. Az ide sorolt betegeknek csak az ötöde maradt meg, őket hét orvos között osztották szét. Az üresen álló körzetre egyetlen orvos sem pályázott – ingyen sem kellett a praxis.
– Néhány hónapja egy levél jött, hogy a Sánta doktorhoz tartozunk, most pedig megtudtam, hogy újra felosztották a körzetünket. Még nem tudom, ki fog ellátni, de csütörtökön mindenképpen bemegyek a Tulipán utcai rendelőbe, hogy ezt megtudjam. Én elégedett voltam Kalmár doktor úrral is, nem tudom, miért kellett itthagynia a körzetet – mondta lapunknak a Nagycsillag utcában lakó Katona Antalné, aki évtizedek óta a hetes számú körzethez tartozik. A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén megszüntette ezt a körzetet.

A megyei egészségbiztosítási pénztár (mep) 2005-ben a folyósított összegek felhasználásának vizsgálatát követően felmondta a Kalmár Ferenccel kötött finanszírozási szerződést. A doktor azóta Békéssámsonon rendel. Szerettük volna megkérdezni, miért ment el Makóról, de az orvos nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A jogszabályok szerint a praxist hat hónapig értékesítheti a birtoklója, ezt követően az az önkormányzatra száll vissza – csaknem egy éve így is történt. Kalmár Ferenc nem tudta értékesíteni a praxist, így a város megpályáztatta a körzetet, de egyetlen jelentkező sem akadt, azaz a praxis ingyen sem kellett – tudtuk meg Bakos Gábornétől, az önkormányzat egészségügyi bizottságának vezetőjétől. Mivel a mep április végétől nem finanszírozza a praxist, a városra hárulna a fenntartás anyagi terhe.

– Területarányosan a környező hét orvosi körzet között osztottuk szét azokat a betegeket, akik az utóbbi két évben még nem döntöttek más orvos mellett, de a legtöbben elmentek máshová. Úgy véljük, elsősorban az orvoshiány az oka, hogy senki sem pályázott a felajánlott praxisra – fogalmazott Bakos Gáborné. Hozzátette: a demográfiai mutatók is a helyzet ellen játszottak, ugyanis az ellátásra szoruló makói felnőttek száma a természetes elhalálozások és az elköltözések miatt ez idő alatt csaknem épp egy körzetnyivel csökkent. Az átmeneti időszakban Makó korábbi polgármestere, Sánta Sándor látta el az ide tartozó betegeket. Megtudtuk: az érintett lakosokat a város tájékoztatta, tájékoztatja választási lehetőségeikről – így összesen tizenegy felnőtt- és öt gyermekorvosi körzet maradt Makón.

– Sajnos a körzet értékesítése és a pályáztatás ideje alatt a kétezerből alig négyszáz beteg maradt ebben a körzetben, így az gyakorlatilag működésképtelenné vált, hiszen az egészségbiztosítási pénztár 1200 taj-kártya után biztosít általános finanszírozást, valószínűleg ezért sem kellett senkinek a praxis – mondta lapunknak Domokos Mária családorvos, akihez területarányosan rendeltek betegeket a megszüntetett körzetből is.

Megtudtuk: számára nem jelent újdonságot a város más részeiből hozzá látogató beteg, hiszen másik kollégájával együtt az ő körzetét is 1998-ban alakították ki, és sokan akkor döntöttek az új orvosok mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrfőkapitány nem számít újabb zavargásokra

Nem számít újabb utcai zavargásokra október 23. és március 15. után Bene László országos… Tovább olvasom