Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Ingyeningatlanok Kövegyen

Három nagy, ma már kihasználatlan épületét is bérbe adná Kövegy önkormányzata. Komoly befektető esetén pénzt sem kérnének hasznosításukért. Az óvodából és az idősek otthonából magánintézményt szeretnének, de a művelődési házat akár üzleti célra is átadnák. Eddig nem akadt érdeklődő.
Takács Zoltán polgármester a bezárt óvoda kulcsaival. Arra számítanak, hogy megpezsdül az élet a megye legkisebb falujában. Fotó: Schmidt Andrea
A Makótól 14 kilométerre és a nagylaki magyar–román határátkelőhelytől 7 kilométerre található Kövegy három épülete is funkció nélkül maradt az utóbbi években. Ezért úgy döntött a képviselő-testület, kedvező feltételekkel kiadnák az óvoda, az idősek otthona és a művelődési ház épületét. Komoly befektetési lehetőség a bentlakásos idősek gondozóháza és idősek klubja – vallja Takács Zoltán polgármester, hiszen az intézmény elméletileg működőképes és teljesen felszerelt.

– Csakúgy, mint az óvoda és a művelődési ház épületét, üzemeltetés fejében a gondozóházat is ingyen átadnánk, bár ahhoz, hogy a hatósági előírásoknak megfeleljen, becslésünk szerint 8-10 millió forintot kellene az épületre költeni – véli a polgármester. – Lehetne itt egy bentlakásos otthon is, hiszen a megye hasonló intézményeiben nagy a tumultus, többen is várnak, hogy bekerülhessenek, és Kövegy nagyon szép környezetben fekszik.

A polgármester hozzátette: bérleti díj gyanánt azt kérik, az érdeklődő tartsa karban az épületet, s viselje a felújítás költségét.

A falu 18 férőhelyes, teljes felszereléssel, játszótérrel rendelkező, és felújított óvodája is a bérelhető ingatlanok között szerepel. Az önkormányzat vezetője szerint a működés beindításához kevesebb, mint egymilliót kell az intézményre költenie a befektetőnek. A község anyagi okokból kényszerült még tavaly az ovi bezárására, hiszen a gyermeklétszám jelentősen lecsökkent, a 4-5 kicsi után járó normatíva pedig nem fedezte a működtetést. Örvendetes hír azonban, hogy közel egy év alatt tizenkettőre gyarapodott a kövegyi kisgyermekek száma, így – a környező településeken élő csöppségekkel kiegészítve – önálló csoportot indíthatnának.

– Az akár kétszáz fős rendezvények megszervezésére is alkalmas, többhelyiséges művelődési ház felhasználási célját nem kötjük meg: ha egy vállalkozás költözne a községünk kultúrintézményébe, azzal is elégedettek lennénk, hiszen a jelenlegi bérbeadások célja, hogy felpezsdüljön a falu élete, és néhány álláslehetőséget is teremthessünk – fogalmazott Takács.

A művelődési házra is rá kellene költeni néhány millió forintot, mert sajnos nincs benne vizesblokk.

A bérbeadásról szóló döntés nemrég született meg, jelentkező még nincs. A lehetséges befektetőknek tudniuk kell: az önkormányzat 10, illetve maximum 15 évre adja bérbe az ingatlanokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigája juhok a palotai határban

Egy ősi magyar háziállatfajta, a cigája juh tett híressé egy csanádpalotai juhászt, Szikszai… Tovább olvasom