Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ingyeninternet Makón

Háromszázmillió forintból teljesen átalakítanák a makói önkormányzat működését. Az újonnan megválasztott informatikai tanácsnok, Almási Pál – sikeres pályázat esetén – néhány hónapon belül ingyenes internetelérhetőséget biztosítana a város fontosabb pontjain, és a legtöbb hivatali ügyet akár otthonról is el lehet intézni számítógépen.
Nagyszabású projekt megvalósításába kezdett Makó önkormányzata, egy háromszázmilliós pályázat elbírálására várnak, aminek eredményeképp mind a városlakók, mind a hivatal dolgozói interneten keresztül intézhetnék ügyeiket. A terv érdekessége, hogy a több mint negyedmilliárd forintnak csak a töredékét fordítanák számítógépes eszközök beszerzésére.

– A legtöbb pénzt, a pályázott összeg több mint 90 százalékát egy, az internetes önkormányzat működését szolgáló szoftverrendszer beszerzésére és a helyi viszonyokra való adaptálására költenénk. A hivatalban jelenleg működő programok nem teszik lehetővé, hogy minden érdeklődő nyomon követhesse: hogyan is születik egy döntés, és ma még lehetetlen, hogy a hivatali apparátus dolgozója esetleg otthonról is elvégezhesse feladatát. Amint megvalósul az elképzelésünk, akár percre pontos időpontot is kaphat elektronikus formában az ügyfél, és a legtöbb hivatali kérelem benyújtható lesz számítógépről – sorolta Almási Pál, a makói testület hetekben megválasztott informatikai tanácsnoka.

A szakember elmondta: vezeték nélküli internetkapcsolatot tesznek lehetővé a pályázat kedvező elbírálásától számított néhány hónapon belül a város legnagyobb terein, a buszpályaudvar és a kórház térségében is.

Ez azt jelenti, hogy egy arra alkalmas hordozható számítógéppel korlátlan ideig használhatja az internetet bárki – ilyen eszközt akárki bérelhet majd a várostól, a kórháztól vagy a közlekedési társaságtól. Persze az adatátvitel gyorsaságát majd úgy állítják be, hogy az elsősorban a hivatali ügyintézésre vagy az információk megszerzésére legyen alkalmas, ám akinek türelme van, akár filmeket is letölthet majd – mondjuk a főtér szökőkútja mellett üldögélve – mondta Almási Pál. A város polgárainak ingyenes elektronikus postafiókot is létrehoznának és biztos, hogy az otthonról is intézhető ügyek és az akár percre pontos időpontok drasztikusan lecsökkentik majd a hivatali várakozási időt. A tervek szerint jövő év május elsején kezdik a fejlesztést, ami véglegesen bő fél év alatt, 2008 elejére készülne el, ám számos szolgáltatás – köztük a vezeték nélküli ingyennet már akár jövő ősszel is igénybe vehető lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas: Nem voltam besúgó

Az egykori 56-os makói diák, Fazekas Lajos szerint igaztalanul sugallja róla egy most megjelent… Tovább olvasom