Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Inkább fecskeházat, mint ingyentelket

Az utóbbi időben nem volt túl sikeres a makói fiatalokat támogató ingyentelekprogram: a meghirdetett közművesített területekre ritkán akadt jelentkező, sőt olyan is volt, aki visszaadta a telket. A városvezetés ezért inkább fecskeházprogramban gondolkodik.
Makó 2006-ban, a Családok Évében hirdette meg először helybeli párok számára a kedvezményes telekprogramot, és annak első hat fordulójában 12 talált gazdára a 15 városszéli, Velnök utcai közművesített telekből. A feltételeknek megfelelő jelentkezők között sorsolással szokás szétosztani a telkeket. Feltéve persze, hogy van jelentkező, mert gyakran megesett, hogy a kiírást hiába tették közzé. Ilyenkor újra meghirdették a lehetőséget.

A program eleinte népszerű volt, később kevésbé. Utoljára tavaly áprilisban számolhattunk be arról, hogy a makói önkormányzat sikeres pályázókat talált: a város, ahogyan a korábbi években, akkor is 3 ingyentelket ajánlott fel, de csak egy talált gazdára – idén tavasszal viszont ez a házaspár is visszaadta a 760 négyzetméteres területet. Azzal indokolták a visszalépést, hogy kiderült: nem éri meg építkezni. Ezt követően megint meghirdették a 3 üresen maradt telket, de mint a legutóbbi testületi ülésen kiderült, az ajánlat ezúttal sem érdekelt senkit.

A városházán ennek kapcsán azt kérdeztük, az ingyentelekprogram sikertelenségét látva nem gondolkodik-e a városvezetés azon, hogy más módon segítse a fiatalokat. Mint a válaszból kitűnik, az új városvezetés – ahogyan a gazdasági programban is szerepel – egyebek mellett a fiataloknak és a pályakezdőknek új lakáspályázatot indít. Az otthont adó úgynevezett fecskeházak koncepcionális tervezése zajlik, vizsgálják, hogy megvalósítható-e a kivitelezés, és ha igen, hogyan – mint megírtuk, az egyik ötlet szerint a főtéri csipkesor tetejére építkeznének. Ehhez keresik a pályázati, kormányzati támogatás lehetőségét is. A megmaradt 3 ingyenteleknek ettől függetlenül megpróbálnak a megszokott módon gazdát találni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes lesz az M43-as Makótól a határig tartó szakasza

Nem kell díjat fizetni mostantól az M43-as autópályának a makói csomópont és az országhatár közötti… Tovább olvasom