Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Irtják a szúnyogot

Megkezdődött a szúnyogirtás Makón. A város hét és fél millió forintot fizet a szegedi Agro Aero 2000 Kft.-nek a munkáért.
Megkezdődött a szúnyogirtás Makón, egyszerre permetezi kocsiról és repülőgépről a vérszívókat az Agro Aero 2000 Kft. A szegedi cég bruttó hét és fél millió forintért vállalta el a feladatot a szezonra úgy, hogy annyiszor szórják a vegyszert, ahányszor csak szükséges. A szúnyogok számát a társaság és az önkormányzat is figyeli kihelyezett csapdákkal – mondta el lapunknak a cég igazgatója, Rózsavölgyi Vilmos. Az irtást a város 1300 hektáros területén, valamint a Maros-parton végzik, mert a vérszívók leginkább a folyóparton szaporodnak. A Cessna 188-as a szegedi repülőtérről száll majd fel, tartályában hatszáz liter szintetikus piretroiddal.

Nincs pénz a biológiai irtásra

A makói kistérség települései többször tervezték, hogy áttérnek a környezetet kímélő biológiai szúnyogirtásra, ebből az elképzelésből azonban semmi sem valósult meg eddig. Az egyik érintett falu, Magyarcsanád polgármestere, Farkas Jánosné lapunknak elmondta: ennek mindenekelőtt anyagi okai vannak, mert a környezetbarát technológiák költségesek.  
Ez a szakemberek szerint meleg vérű állatokra veszélytelen, de még a nagyobb rovarokat is megkíméli, hiszen hektáronként csak bő fél litert szórnak ki belőle. Az Agro Aero egyébként nem csupán Makón, de Szegedtől Nagylakig az összes Maros menti faluban irtja a szúnyogokat.

A Maros idén nem öntötte el a hullámteret, nem maradtak pangó vizek, amelyek ideálisak a szúnyogoknak, a meteorológusok pedig száraz időt jósolnak. Ettől függetlenül senki sem tudja megmondani, mennyi szúnyog lesz az idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődveszélyben Csanádpalota

Csanádpalota önkormányzata vállalta, hogy hektáronként 323 ezer forintért fertőtlenítteti az… Tovább olvasom