Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Iskola és alapítvány segíti a csanádiakat

Az alapítványi támogatás jelenti legalább ötven, gyermeket nevelő magyarcsanádi család számára a mentőövet, a faluban ugyanis rendkívüli a szegénység. A pedagógusok és a gyermekjólétisek azért is dolgoznak, hogy a gyerekek szüleikkel maradhassanak.
Nem egyszer előfordul, hogy éhesen jön az iskolába egy-egy kisdiák. Illusztráció: Schmidt Andrea
Nemcsak a felnőttek, az általános iskolás gyermekek is megszenvedik a gazdasági elmaradottság következményeit Magyarcsanádon. Több tucatnyi családot fenyeget folyamatosan a szétszakítás réme: bizonyos körülmények esetén ugyanis a szülők legjobb szándéka ellenére sem maradhatnak a szegény famíliában a kicsik.

– Amíg lehet, egyben tartjuk a családokat, jó a kapcsolatunk a gyermekjóléti szolgálat munkatársaival – foglalta össze Papdi Istvánné, az iskola igazgatója. A nélkülöző családoknak állandóan szükségük van ruhaneműre és élelmiszerre, ezek beszerzésével a famíliák egyben maradásának esélyei is jelentősen javulnak. – Persze ehhez jótékonysági szervezetek, alapítványok segítsége elengedhetetlen, ezért sokat köszönhetünk az adventista egyház fejlesztési és segélyalapítványának, amely negyedik esztendeje támogatja a legszegényebb iskolásaink szüleit, testvéreit.

– Nagyon nagy segítség a ruha- és konzervadomány, magam is válogattam a gyerekeknek pólót, nadrágot, ami sok ezer forintba került volna, ha boltban kellett volna megvennünk – mondta el Kötelesné Tímea, aki három gyermeket nevel. Ő dolgozik, így családjuk a jobb helyzetűek közé tartozik, de úgy gondolja: a falu lakóinak többsége nélkülöz. – Sokan csak segélyből, rokkantnyugdíjból élnek, nem is tudom, hogyan, hiszen nekem a keresetem mellett is 80 ezer forintos kölcsönt kellett felvennem a gyermekeim ruházására, ellátására.

Megtudtuk: a faluban szinte semmi kereseti lehetőség nem adódik az önkormányzat által biztosított hivatali helyeken, vagy a néhány hónapig tartó közmunkán kívül, a legrosszabb körülmények közt élő famíliák nem ritkán három-négy gyermeket is nevelnek. Nem egyszer előfordul, hogy éhesen jön az iskolába egy-egy kisdiák.

Nehéz újabb adományozókat meggyőzni
Az adventista egyház alapítványának régióigazgatója, Murányi József lelkipásztor lapunknak elmondta: gyakran keresik meg a csanádiak ügyes-bajos dolgaikkal kapcsolatban. Szerinte nyilvánvaló, hogy rendkívüli az igény a Magyarcsanádhoz hasonlóan hátrányos helyzetű településeken a civil segítségre. Jelenleg számos hazai, sikerrel működő vállalkozás támogatja ezt a nemes célt, ám nagyon nehezen bővíthető az adományozók köre. Van, hogy még el sem mondhatják: nélkülöző kisgyermekekhez juttatnák el a felajánlásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgáltatók a makói testület előtt

A Magyar Posta, az Invitel és a T-Kábel munkájáról tájékozódnak a makói képviselők a holnap délután… Tovább olvasom