Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Jajkiáltás a makói kórházért

Makó - Összefogott jobb- és baloldal Makón a kórházért: kérni fogják a megyei önkormányzatot, hogy ne vonjon el 125 millió forintot az intézménytől. A szerdai testületi ülésen az is kiderült, hogy Buzás Péter polgármester már nagyon szeretne unokát.
– Nem zárják be a kórházat, de reális a veszélye az ágyszámcsökkentésnek és bizonyos osztályok megszüntetésének – mondta szerdán a makói képviselő-testület ülésén Buzás Péter polgármester (MSZP), aki emlékeztetett: 1996-ban ő is tüntetett a kórházért, amit a szocialista kormány be akart zárni. Buzás tisztességtelennek tartotta, hogy a fenntartó megyei önkormányzat 125 millió forintot vont el a kórháztól, ami az intézmény költségvetésének 10 százaléka. (A 125 millió forintos támogatási kölcsön visszafizetéséről pénteken döntött a megyei önkormányzat. Orbán Imre és Mágori András makói megyei képviselő a visszafizetés mellett szavazott – a szerk.). Mindez úgy merült fel, hogy a testület tárgyalta a Dr. Diósszilágyi Sámuel kórház beszámolóját, amihez szóbeli kiegészítést tett Baráth Lajos. A főigazgató hangsúlyozta: nem panaszkodni jött, hanem azért, hogy megbeszéljék, mit lehet tenni az adott helyzetben a csökkenő bevételek mellett, mert szerinte soha nem látott nehézségek vannak az egészségügyben. Elmondása szerint az egészségügyi rendszer átszervezésével Szeged lesz az egyetemi szint, Szentes a megyei kórházi szint, Makó pedig a területi ellátó központi szint. Ennek már most mindenben megfelel Makó. Felvetődött: hogyan áll a makói kórház a vetélytársával, a vásárhelyi kórházzal. Buzás Péter szerint "a vásárhelyi kórházból úgyis lesz valami, hadikórház vagy egyetemi kórház, Lázár János úgyis kezd vele valamit." Baráth Lajos elmondta: júniusig lezárul az egészségügyi kataszterfelmérés: minden kórházvezetővel konzultálnak majd a minisztériumban, s csak remélni tudja, hogy nem a politika, hanem a szakmaiság játszik szerepet az egészségügyi rendszer átalakításában. Sánta Sándor (Fidesz) úgy vélte: Baráth Lajos mindent megtett eddig, amit megtehetett az állása kockáztatása nélkül. Marosvári Attila alpolgármester (Polgári Szövetség Makóért) javasolta, írjanak levelet a megyei önkormányzatnak, hogy ne vonja el a kórháztól a 125 millió forintot. Legalább egy jajkiáltással fejezzük ki tiltakozásunkat – fogalmazott Marosvári. Indítványát mindkét politikai oldal támogatta. A kórház beszámolóját egyhangúlag, 12 igennel fogadta el a testület.

A grémium megtárgyalta az önkormányzat 2014-ig tartó gazdasági programját, amelynek szlogenje: Legyen fiataljainknak vonzó Makó. Buzás Péter elmondta, a város határozott célja a fiatalok helyben tartása, a tanulmányaikat elvégzők visszacsábítása. Amikor a polgármester sorolta a fiatalokat érintő tervezett beruházásokat, megjegyezte: már ő is nagyon szeretne unokát. Elhangzott, 2014-re 1000 új munkahely létesül, az új fürdőhöz kapcsolódva 500, míg a svájci és török befektetőnek köszönhetően szintén 500.

3 új tanácsnok, 5 éves mandátum

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításakor az eddigi három tanácsnok – fiatalokért és sportügyekért felelős (Molnár László), mezőgazdasági (Gál Sándor), civilkapcsolati (Márton Imre) – mellé három újabb tanácsnokot választott a polgármesterrel együtt 12 fős képviselő-testület: Kiss Imréné lett az idősügyi, Gáspár Sándor a közbiztonsági, Kovács Sándor a környezetvédelmi tanácsnok. A Makói Városi Televízió ügyvezetőjének, Rácz Csabának a mandátumát 5 évvel, 2016. március 30-áig meghosszabbították.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. deszkás 2011. április 05. 12:24
  „DÉDI8! Itt is nyomod a rizsát? Mágoriné cikknél kérdeztem tőled valamit.Egyébként az itt szülő de a TB-t nem fizető külföldi "anyukák kifizették már a számlát?”
 • 22. dédi8 2011. április 02. 13:43
  „Tehát, ha jól értem, akkor a szoci kormány évente egy havi működési költséget elvont, hogy a megyékre terhelje a kórházak fenntartási költségeit. Vagyis ezért van csődben a megye. Most a rendes 12 havi normatívát megkapják, tehát elkezdhetik visszafizetni a megyei büdzsébe a hiteleket.
  Szerintem ez jó így, viszont nagyon remélem, hogy az igazgató úrnak adott garanciákat mindenki betartja. A szocik meg szégyelljék magukat, hogy ilyen helyzetbe hozták az országot, bár a szégyenkezés nem elég: börtönbe velük.”
 • 21. 2kedő 2011. április 02. 10:46
  „Nekem ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy egyes "emberek" 100 millás végkielégítéseket kaptak, máshol kórházakat, iskolákat, óvodákat, postákat zártak be "pénzhiányra" és "reformok"-ra hivatkozva (hülyítve) az embereket!Abszolut nem érdekelte "őket" a vidéki emberek "életkomfortjának",minőségének romlása: betg vagy utazz 25-60 kilométert, fizess utiköltséget, fizess vizitdíjat, fizess...fizess...fizess....Most pedig a "szegény emberek" védelmezőjeként politizálnak!! VICC”
 • 20. Egyolvasó 2011. április 01. 12:13
  „Be kellene zárni. Egy gonddal kevesebb lenne Makón, az új fürdőben még a nyugdíjasoknak is lesz munkájuk.”
 • 19. Saltomortale 2011. március 31. 19:13
  „12. Egyetértek..aki nem lát bele, annak halvány dunsztja sincs mi megy ma az egészségügyben,,Csodálkozom, hogy még igy is megyeget a szekér..Ahelyett, hogy plussz 3 embert kineveznek, inkább adták volna a nekik szánt összeget a kárenyhítésre.Nem csak Makótól vontak el jelentős összegeket, hanem Szegedtől is..Annyi különbséggel, hogy sokkal nagyobb összegről van szó és mivel Szeged kiemelt, így nem csak a közelebbi környékről jönnek, hanem az egész ország területéről..Most lehetne itt összefogásról, petíciókról, aláírásokról vizionálni, csak attól még nem fog semmi változni. A sok szó- nagy tervek- cselekedetek sehol országa vagyunk”
 • 18. gavallér 2011. március 31. 12:32
  „Kb Csehák Judit óta hallani az egészségügy reformját.
  Az minimum 25 év. A zűrzavar fenntartása sok embernek a létét biztosítja.
  Egyszerűbben : a zavarosban halászni jó dolog lehet.
  Ezt a kórházat is miért nem adják oda valami hozzá értőnek. Úgy értem bérletbe.”
 • 17. zoltanszabo 2011. március 31. 11:18
  „T. 5. Mit vársz tőlük ?? Politikus család ??????röhej !!!!!!”
 • 16. scott1 2011. március 31. 11:01
  „5. Pierre_Quatre
  A 2002-2010 közötti - hitelekből fenntartott - időszakot ne hasonlítsd a mostanihoz... (lásd 15. hozzászólás)
  8. démonlány
  ...és az elmúlt 8-9 év katasztrofális kormányzásának köszönhetően. Téged folyamatosan meglepnek az új intézkedések, a többségünket nem...
  14. gardiola
  Makón igazából még Jobbik sincs... de ahogy elnézem, ez nem is zavar senkit :)”
 • 15. rightwing 2011. március 31. 10:45
  „1. Gált és Kovácsot megvették a kommunisták kilóra.
  2. Csak a tisztánlátás kedvéért:
  Az Mszp-Szdsz kormány idején, mikor Búzás parlamenti képviselő volt, a működésképtelenség határára jutott a makói kórház, a Gyurcsányi reformoknak köszönhetően. Minden "reformintézkedést" megszavazott Búzás, a közvetve a makói kórházat kivéreztető előterjesztést is. Akkor, a szintén az Mszp által lecsökkentett, a működés határán tengődő megyei önkormányzat segített a makói kórházon egy extra 100 millió forintos tétellel. Most, a kórházak az Orbán kormány jóvoltából kapnak plusz pénzt, de közben a fenntartó megyei önkormányzat a csőd szélén van, az elmúlt 8 év folyamatos megvonásai miatt. Most az extra "segítség" pénzt kéri vissza a fenntartó megyei önkormányzat, hogy talpon maradjon, olyan kitétellel, hogy ha a visszafizetés veszélyezteti a kórház napi működését, vagy esetleg csak egy kezelést is, akkor nem kell visszaadni egy fillért sem.
  Ha a kórház működését nem befolyásolja a visszafizetés, akkor miért ne segítsen a csőd szélén lévő fenntartón?
  Ha veszélyezteti, akkor egy fillért sem fizet.”
 • 14. gardiola 2011. március 31. 08:54
  „Az ilyen esetekben miért nem mondanak le a tisztelet díjukról a képviselők hogy evvel is segítenék esetleg a kórház működését!
  Tudnék példát is mondani az országban hol van ilyen pl:Tiszavasvári ahol igaz JOBBIKOS a polgármester és többségben van a képviselő testületben a JOBBIK!!
  ÚGY LÁTSZIK ITT MAKÓN EZT NEM LEHET VAGY INKÁBB NEM IS AKARJÁK MEGCSINÁLNI!!!!!!!!!”
 • 13. bespin 2011. március 30. 22:08
  „Erre nem lennék büszke , engem csak próbált tanítani. Megosztó figura, valakik zseninek tartják, valakik egy lehetetlen linknek. Én az utóbbinak. Egy kórházat már elintézett, ezt is el fogja.”
 • 12. attila0427 2011. március 30. 21:28
  „engem tanít Baráth Lajos, talán nem sok ember mondhatja el ezt magáról... és amit elmondott, hogy mi folyik az egészségügyben az tényleg szégyen. Sokan nincsenek tisztában a dolgokkal függetlenül a politikai hozzátartozástól, mert még mindig az a divat, hogy egymásra mutogatnak.
  De addig örüljetek, míg nem tudjátok mekkora szar van; márpedig nem tudjátok.”
 • 11. banew 2011. március 30. 21:21
  „Mivel a megyei képviselő uraknak van pénzük magánklinikákra, így azt gondolják, a többi forduljon fel. Pl. ha a gyermek osztályt megszüntetik, hova szaladunk éjjel ha baj van a gyerekkel? Meg a falvakból, ha bejönnek 20-30 km-ről, még tegyenek meg ugyanannyit egy beteggel, vagy látogatóba menni egy vagyonba kerüljön. <moderálva>”
 • 10. lajosbácsi 2011. március 30. 21:21
  „Nem jajkiáltás kell hanem tenni kell valamit.Amikor a szocik meg az szdsz tönkretette az egészségügyet akkor kellett volna kiáltani de akkor a város vezetés csöndben volt,a kórház vezetéssel együtt!Most mit kiabálnak Ők tették tönkre a kórházakat.Késő bánat!Akkor nem kellett volna!”
 • 9. scott1 2011. március 30. 21:03
  „Álmokba ragad a nagy élet...”
 • 8. dmonlájn 2011. március 30. 20:49
  „7. gardiola 2011.03.30. 20:22

  igen, meg a Makót képviselő fityeszes megyei önkormányzatban ülők ténykedésének köszönhetően!!”
 • 7. gardiola 2011. március 30. 20:22
  „Úgy látszik csak ennyi telik a nagy makói politikusoktól!
  Ez elég szánalmas!”
 • 6. Palacsinta 2011. március 30. 20:01
  „Sajnos egyeseknek az ember,az emberi élet vagy sors semmit nem számít!”
 • 5. Pierre_Quatre 2011. március 30. 20:00
  „Gratuláljunk a két makói mameluknak, akik megásták a saját városuk kórházának a sírját! Buzás és az ex-szdsz-es palotai polgármester legalább valamit ki tudott lobbizni a saját kormányával szemben (pl. SBO megmaradása), de a hagymakereskedőképviselőasszony fia úgy látszik ennyire se képes.”
 • 4. Füvesember 2011. március 30. 18:56
  „A makói kórház ellátási körzetében kb. 50 ezer ember él!
  Az ő egészségügyi ellátásukért is FELELŐS a megyei önkormányzat!
  Vagy felelősségre vonni csak az orvosokat lehet/divat?
  A kórházaktól ELVENNI egyszerűen nonszensz!
  Kb. akkora baromság, mint 30 ezerre bírságolni koldulásért...
  Felhívnám a t. kommentelők szíves figyelmét (akinek nem inge..), hogy amikor habzó szájjal szapulják az egészségügyet, az efféle háttérsanyargatásokat is tessék mögégondolni a tényeknek!
  Legfőbb érték az ember...ugye ismerős ez is valahonnan! (Kádárék hangoztatták, aztán úgy viselkedtek, mint ezek!)
  Jó egészséget....”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makónak a régi postaláda tetszene

Új, nagyobb és modernebb levélszekrényekre akarja cserélni a Magyar Posta a Makón megrongálódott régieket, a város azonban nem örül a cserének. Tovább olvasom