Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Januártól szigorúbban ellenőrzik a cigarettát

Bár némileg egyszerűsödik a határátlépés rendje január elsejétől Nagylaknál és Kiszombornál, nem szűnik meg a vámosok szolgálati helye a határátkelőnél, akár a beléptetés után azonnal átvizsgálhatják a Románia felől érkezőket, vagy az oda igyekvőket. 2007 első napjától a jelenleginél szigorúbb ellenőrzéseket ígér a hatóság.
Januártól nagyobb szigort ígérnek a vámosok. Fotó: Gyenes Kálmán
Bár december 31-én éjféltől, Románia uniós csatalakozásának pillanatától belső vámhatárrá minősül a Magyarországot délkeleti szomszédunktól elválasztó szakasz, a korábbi hírekkel ellentétben nem szűnik meg megyénk két romániai határátkelőjénél – Nagylaknál és Kiszombornál – a vámhivatal dolgozóinak szolgálati helye. Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyőrség regionális parancsnokságának szóvivője elmondta: nem lazul, éppen ellenkezőleg, januártól még szigorúbb lesz a vámellenőrzés a Csongrád megyei határátkelőhelyeken – különösen a dohányáru tekintetében.

– Hétfőtől minden, Magyarországra beléptetett személyt akár azonnal is ellenőrizhetnek kollégáink, hiszen mindkét Csongrád megyei szolgálati helyünk megmarad, legalábbis a jelenlegi rendelkezéseknek megfelelően. Szigorúbb mélységi ellenőrzésre is számíthatnak a közutakon közlekedők, bár januártól adóellenőrzésnek minősül a tevékenységünk. Mivel a határátkelőknél kevesebb kollégánk teljesít szolgálatot, a felszabaduló munkaerőt a régióban végzett ellenőrzésekre csoportosította át a parancsnokságunk – fogalmazott a szóvivő.

Csak egy megállás

Egy megállásos határellenőrzés lép életbe január elsejétől a magyar–román határon. A Csanád–Kiszombor és a Nadlac–Nagylak átkelőknél az utasokat csak a fogadó ország területén ellenőrzik. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországról kiutazókat csak a román, a Romániából érkezők pedig csak a magyar határőrök állítják meg. Aki azonban Érmihályfalva–Nyírábrány, Székelyhíd–Létavértes, Csanálos–Vállaj határátkelőknél szeretne átlépni, csak a magyar oldalon találkozik majd ellenőrökkel. A 447,8 kilométeres magyar–román határszakasz hazánk harmadik legnagyobb határforgalmát adja. Ez év első tíz hónapjában mintegy 13 millióan léptek át a magyar–román határátkelőhelyeken, az utasok nyolcvan százaléka a két ország állampolgára volt.

Megtudtuk: mivel Románia és Bulgária még nem teljesíti a dohánygyártmányokra az Európai Unióban előírt minimális adószintet, ezért hazánk fenntartja a korábbi mennyiségi korlátokat. A jövedéki adóteher nélkül behozható cigaretta mennyisége továbbra is naponta 200 szál, ami egy kartonnak felel meg. Ehhez már nem lesz szükséges egy éjszakát kint tölteni, mint azt eddig megkövetelték. A jogszabályok szerint ez a kedvezmény is csak a 17. évüket betöltött személyekre vonatkozik, aki ennél fiatalabb, annak a 200 szál alatti mennyiségről is nyilatkoznia kell, és meg kell fizetnie az adót.

A jövedéki korlátozás alá nem eső termékekre azonban nem vonatkozik ez a szigorú ellenőrzés – derül ki a vámhatóság közleményéből –, azaz Romániába és Bulgáriába is szabadon bevihető minden, magáncélra vásárolt és nem kereskedelmi mennyiségű áru. A vámköteles tételeket azonban mindenkinek a saját országában be kell jelentenie, ám vámkezelésükre bármely uniós államban sor kerülhet – például aki Aradról szállít Szegedre árut, nem köteles Nagylakon kezeltetni az árut, hétfőtől megteheti a célállomáson is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőövet dobtak a makói cipőgyárnak

Három hónapig még biztosan működik a makói cipőgyár – ennyi időre kapott ugyanis… Tovább olvasom