Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Japánok faggatták a makói Vajda Józsefet, háromfős tévéstáb forgatott nála egy talkshow-hoz - fotók

Makó - A makói Vajda Józsefnél az utóbbi időben szinte egymásnak adják a kilincset a japán tévéstábok. Tegnap is jött egy, hogy bemutassák őt mint a szorobán magyar mesterét.
Először Kiszomboron, a helyi általános iskola egyik szorobános matekóráján, majd Makó főterén, végül Vajda
József műhelyében forgatott az a 3 fős japán tévéstáb, amely Kondo Naoko vezetésével érkezett Magyarországra.
Vajda József a műhelyben kamera előtt mutatta meg, hogyan dolgozik. Egy talkshow része lesz a felvétel. Fotók: Szabó Imre
 

 Vajda azért érdekes a japánoknak, mert – mint megírtuk – feleségével több mint 20 esztendeje igyekszik népszerűsíteni szerte az országban az abakuszfélék családjába tartozó, közel 500 éves golyós számolóeszköz, a szorobán elterjesztését. Készült róla portréfilm a Tokyo TV-ben, személyesen is meghívták az ázsiai szigetországba, mi több, egyik ottani nézője nemrégiben egy aranyozott szorobánt küldött neki elismerése jeléül.
A tegnapi, néhány perces kisfilmet egy országos, szórakoztató jellegű kereskedelmi csatorna egyik műsora számára forgatták. Vajdát megkérték, hogy mutassa meg műhelyében saját készítésű szorobánjainak titkát, s közben arról is kifaggatták, hogyan sikerült Magyarországon megismertetnie a Japánban nagy tiszteletnek örvendő hagyományos számolóeszközt. Azt egyelőre nem tudni, pontosan mikor kerül adásba a Makón forgatott riport, az azonban biztos, hogy egy helyi celebek közreműködésével készülő talkshow egyik attrakciója lesz. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolarovszki hazahozta Makóra könyvét

Kolarovszki hazahozta Makóra könyvét
Nem volt háborús bűnös a 2. magyar hadsereg parancsnoka, Jány Gusztáv - állítja új könyvében a makói születésű jogász, Kolarovszki Tamás. A kötetet pénteken mutatták be szülővárosában. Tovább olvasom