Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Játékkal tanítanak olvasni Makón

Makón is súlyos problémát jelent, hogy a tizenéves diákok nem tanulnak meg rendesen olvasni. A szövegértési problémákat – gyakorlatilag: a fél-analfabétizmust – a kertvárosi iskolában most új módszerrel próbálják leküzdeni.
A makói Kertvárosi Általános Iskola első osztályának olvasásóráján nem a padokban kuporognak a gyerekek: a földön szétszórt játékok segítségével ismerik meg a betűket, számokat.

– Makón is általános jelenség: nagyon súlyos olvasási nehézségekkel küzdenek a tanulók, és sajnos ki kell mondanunk, ilyen problémával küzdő diákok el is ballagnak az általános iskolából. Mivel csaknem nyolc-tíz éve tartó folyamatról van szó, bizonyos, hogy a gyakorlatilag fél-analfabétizmussal küzdők közül sokan ülnek a középiskolák padjaiban – foglalta össze Halász Ferencné, a kertvárosi iskola igazgatója.

– Létező probléma az iskolánkban: gyakori az olyan gyerek, aki nem tud például egy matematikai feladatot megoldani, mert nem tud olvasni. Gyakorlatilag az általános iskolai alapokat kell megtanítanunk a gyerekeknek a szakiskolai, szakközépiskolai tantárgyak helyett is, ami rendkívül sok energiát elvesz az oktatómunkától – tette hozzá Martinusz László, a Galamb József Szakképző Iskola igazgatója. Generációs problémáról van szó, a szövegértési kompetenciavizsgálatok egyértelműen ezt mutatják. A probléma lehetséges okai között – a tanári felelősség mellett – a szülői figyelem hiányát is felsorolta, illetve azt a tényt: a gyerekek az iskolán kívül azt tapasztalják, hogy a tanulás nem szükséges a boldoguláshoz.

A probléma másik oka az, hogy az utóbbi tíz évben jelentősen megnőtt a tananyag mennyisége. A kertvárosi iskolában úgy döntöttek, hogy a térségben elsőként új pedagógiai programot indítanak e probléma leküzdésére, ehhez pályázati támogatást is nyertek. Októbertől az első, az ötödik és a hetedik osztályban modern technikai eszközökkel, aktív táblákkal kezdik meg a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Haverock újra dübörögtek a csarnokban

A nézőszám a tavalyinál valamivel kisebb volt, a hangulat viszont most is kitűnő – így lehet… Tovább olvasom