Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Javaslat Fátyol Mihály szobrára

Makó - A művészet marad, az élet szalad – ez a jeligéje annak a pályázónak, aki valószínűleg elkészítheti Makón Fátyol Mihály cigányprímás szobrát. Az országos pályázatra tíz alkotó jelentkezett, a jeligés munkákat tegnap bírálta el a szakmai zsűri.
Tíz munka érkezett arra az országos szoborpályázatra, amelyet a makói önkormányzat a Fátyol Mihály-szobor elkészítésére írt ki. Mint korábban megírtuk, a város civil kezdeményezésre, az ugyancsak vendéglátós muzsikus Bozsogi Attila ötlete nyomán döntött úgy, hogy emléket állít a Korona Szállóban harmincnégy évig zenélt, ugyanakkor határainkon túl is ismert cigányprímásnak. A szakmai zsűri tegnap megnézte a maketteket, és úgy döntött, „a művészet marad, az élet szalad" jeligéjű pályázó alkotását javasolja megvalósítani a testületnek. Az alkotás, amely várhatóan jövő szeptemberben kerül bronzba öntve, kőtalapzaton a Korona elé, Fátyol Mihályt nem játék közben, hanem kezében hegedűjével egy vendéglői tonettszék mellett ábrázolja, ezzel is kifejezve szerénységét és szakmai alázatát.

Fátyol Mihály legkisebb fia, Tivadar a megvalósításra javasolt szobor makettjével A szerző fotója
Fátyol Mihály legkisebb fia, Tivadar a megvalósításra javasolt szobor makettjével
A szerző fotója

A jövőre száz éve született jeles muzsikus szobrának felállítására Makón közadakozás is indult. Karsai Ildikó művészeti tanácsos lapunknak elmondta: eddig bő háromszázezer forint gyűlt össze erre a célra, de a városháza bejáratánál továbbra is kaphat csekket, aki erre szeretne áldozni. A megvalósításra javasolt mű gazdája egyébként pályázati anyagában úgy kalkulált, a teljes költségvetés 14,5 millió forint lesz. A pályamunkákat mától kiállítják a városháza aulájában, és hamarosan a város honlapjára (www.mako.hu) is felteszik a róluk készült fotókat – dönteni ugyanakkor a képviselő-testület fog október 29-i ülésén arról, hogy melyik alkotásból lesz szobor.

A családnak is tetszik

A Prókai Gábor által vezetett szakmai zsűri értékítéletével egyetértettek a megjelent Fátyol utódok is – egyikük, Fátyol Tivadar, aki a prímás legkisebb fia, a budapesti Rádió C zenei igazgatója még azt is felajánlotta, hogy fotókkal és személyes emlékeivel segíti majd a pályázaton győztes alkotót.

Olvasóink írták

 • 6. Burrows 2008. október 02. 21:09
  „Nem tudom, hogy ez-e a legjobb szobor, de az ötlet is tetszik, és a makett is.”
 • 5. zolcsi44 2008. október 02. 20:10
  „Makon valami miatt RENDŐR nincs, szerintem félnek leállitani minden külföldi jármüvet, ezért a hazaiakon töltit ki mérgüket, a JELLEMÜKRŐL ennyit.
  A Fátyol szobor igen is jo dolog KELL. Ennek a városnak meg kell mutatni, hogy vannak, voltak értékei, nem szabad a tespedésbe sülyedni mint oly sokan teszik, illetve akarják.”
 • 4. afm 2008. október 01. 17:48
  „UI: Ja és szeretnék magamnak én is egy szobrot csak az engedélyt kérem a többit álom én!:)”
 • 3. afm 2008. október 01. 17:43
  „Jó a 43-mas tényleg katasztrófális de szerintem ennek a rendőrök se tudnak mit tenni,mert általában külföldi kamionosok csinálják a fesztivált,de szerintem ha naponta azért egy rendőrt ki állítanának több 100-ezer forint büntetést be lehetne szedni főleg a szökőkút környéki szakaszon!!!”
 • 2. 4 2008. október 01. 16:17
  „Igen, igen, igen. Mint mindig megint had szépüljön a főtér, igaz megint kerekesszékkel kockázatos átjutnia 43-on a zebránál, mert akkora a nyomvályú megint, de se baj lesz egy új szobor 14,5 millió forintból.”
 • 1. véleményem 2008. október 01. 10:43
  „Trianon emlékmű is kellene már Makóra! De arra várhatunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Géppuskafészkek a makói Galamb-szakközépiskola padlásán

Makó - Géppuskafészkeket találtak – szám szerint négyet – a Makói Oktatási Központ központi, Galamb Józsefről elnevezett tagintézményének épületében, a padláson, amikor egy felújítás miatt bejárták. Tovább olvasom