Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Javaslat húszmilliós áramspórolásra

Egy civil javaslatra Makó önkormányzata is megvizsgálja, hogy hogyan válthatna áramszolgáltatót a liberalizált energiapiacon. Szabó Sámuel közgazdász szerint akár évente húszmilliót is megspórolhatnának így a városi intézmények.
A közületi elektromosenergia-díjak az elmúlt öt esztendőben csaknem 50 százalékkal emelkedtek, ami jelentős többletterhet ró a makói önkormányzatra is. A makói Szabó Sámuel azonban úgy véli, hogy még spórolhatna is az önkormányzat, ha élne a lehetőséggel, és idén nyárra már áramszolgáltatót váltana.

– Számításokat végeztem, ennek megfelelően a makói polgármesteri hivatal évente öt és fél, míg az intézmények csaknem 55 millió forintnyi villanyáramot fogyasztanak, a közvilágítás további 37 millió forintba kerül – mondta a fiatal közgazdász. – Javaslom, hogy az önkormányzati fenntartású hivatal és az intézmények, valamint a közvilágítás energiaszükségletét ezentúl ne a közüzemi szolgáltatótól, hanem a liberalizált versenypiacról, közbeszerzés keretében vásárolja meg az önkormányzat. Célszerű továbbá, hogy ezt a lehetőséget felajánljuk a makói megyei és egyházi fenntartású általános és középiskolák számára. Így ugyanis az előzetes becslések alapján – a nagyobb beszerzett volumen révén – szintén részesedhetnének a 15-20 százalék körüli megtakarításból, ami így akár 20 millió forintos spórolást jelenthetne.
A jogszabályváltozások révén az önkormányzatok a közvilágításra 2003. január 1-je óta már beszerezhetnék a „szabad" piacról az áramot, a többi javasolt intézmény energiaszükségletének beszerzésével pedig ez év június 30-ától lehet megbízni egy nagykereskedőt vagy importőrt.

– A liberalizált piacra nem egyszerű a kilépés, az adminisztráció ugyanis bonyolult, és jelenleg csaknem három hónapot vesz igénybe, ezért jó lenne, ha mihamarabb megkezdődne a folyamat. Egyébként tudomásomra jutott az is, hogy az importból származó elektromos áram közel egyharmadával olcsóbb, mint a belföldről beszerezhető. Ez mindenképpen megfontolandó – fogalmazott Szabó Sámuel, aki egyébként a pénzügyi és közbeszerzési bizottság külsős tagjaként hivatalosan is eljuttatta észrevételét a képviselőkhöz.

Ezt a szerdai testületi ülésen egyébként Hajdu Gábor, a pénzügyi bizottság elnöke nyilvánosan is elmondta, a polgármester pedig azt javasolta, vizsgálják meg az ötletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi is, büdös is, de a miénk

A szegedi piacon hazai, a boltokban kínai fokhagymát találni. Az import ugyanannyiba kerül, csak… Tovább olvasom