Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Jeladó a turulokon

Makó - Szívós, szikár, erős és gyors ragadozó madár a kerecsensólyom, vagyis a turul. Nem véletlenül lett a magyarság szimbóluma. Vadászat közben száz kilométeres sebességnél is gyorsabban szárnyal.
Saját költőhelyet nem épít, de elfoglalja a nálánál termetesebb sasok fészkét. Meg is verekszik velük: a levegőben felülről csap le rájuk. Ritka, világszerte veszélyetetett faj. Az ázsiai állomány folyamatosan fogy, Európában viszont a magyar a legnépesebb – kétszáz párral. Ezért magyar feladat megvédeni a fajt Európának, mondta Prommer Mátyás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa.

Ha megnőnek, több ezer kilométerre is elvándorolnak majd.
Fotó: DM/DV

A kóborló fiatalok vándorútjának követéséhez tavaly tíz kerecsenre műholdas jeladót szereltek, az adást franciaországi megfigyelőállomás fogja. Kiderült: eddig több ezer kilométert repültek. Kettő 3100 kilométert tett meg, Líbiában tűnt el – a helyi solymászok foghatták be őket. Kettő Szicíliáig jutott, egy Belgrádból küld jeleket, egy pedig Pozsony környékéről. A többiek adója elhallgatott: a madarak elpusztultak vagy a műszer megadta magát. Így járhattak a Makó és Királyhegyes közelében áttelelő példányok is. Jeleket ugyan már nem fogni róluk, de állítólag látják őket feltűnni a vidéken.

Olvasóink írták

  • 1. sasfióka 2008. március 18. 19:20
    „Karcsiiiiiiiiiiii! Akkor most már a Nemzetbiztonsági Hivatal pontosan tudja merre jársz?! A KGB-ről nem is beszélve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bővülő makói fürdőben új szerepet kap a Maros ajándéka

Makó - A makói fürdőben a bővítés nyomán nyílik egy új részleg, amely a már eddig is ismert marosi gyógyiszapot még szélesebb körben használja. Tovább olvasom