Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Jézuska templomot hoz Ferencszállásra

Lázas munkával telnek a napok Ferencszállás újonnan épült templománál: szombaton megtartják a szentelési szertartást. A közel negyvenmillió forintból elkészült egyházi épület a falusi katolikus közösség összetartásának bizonyítéka. A polgármester is a község díszének tartja az épületet.
Fotó: Karnok Csaba
Már csak az utolsó simítások vannak hátra Ferencszállás most megépült templomán, tegnap a burkolatot csinosították a mesterek. Az imaházat egyébként meglepő gyorsassággal, néhány hónap alatt építették fel, persze ehhez nagyban hozzájárult, hogy a tornyot leszámítva – amelynek alapanyaga tégla – a többi helyiség fából készült, méghozzá nem is akármilyenből.

– Igazi dísze a falunak az új templom, hiszen a legjobb minőségűnek számító borovi fenyőből építették fel, és nagyon szép lazúrral kezelték a borítást. Bár teljesen az egyház pénzéből épült, a polgármesteri hivatal is segített az építkezésben – mondta el lapunknak Domokos István polgármester, aki hozzátette: személyesen is nagyon érdekelte az építkezés, amelynek minden fázisát megörökítette fényképezőgépével.

A rohammunka oka: hónapokkal ezelőtt, hivatalosan is december 16-ára jelölték ki a templom szentelését – ez éppen most szombatra esik.
Megtudtuk: a délelőtt 10 órakor kezdődő szertartáson három püspök is részt vesz: Kiss-Rigó László, Gyulay Endre és az egykori, ferencszállási plébános, Katona István egri püspök, emellett az egyházmegyei papság több képviselőjére is számítanak a szervezők – természetesen a világi vendégek mellett.

– Kiváló alapanyagokból, jól dolgoztak a kivitelezők a csaknem negyvenmilliós költségvetésű beruházás megvalósításán – foglalta össze Gruber László deszki plébános, a ferencszállási fília vezetője. – Az erdélyi templomok formavilágát idéző épület kőtornyának bádogkupoláját is itt, az építési területen állították össze, és egyben emelték a helyére. Egyedi megoldást is javasolt Földi Mihály tervező a nyílászárókhoz: az ablakok fölötti keresztforma utal a szakrális jellegre, ám a templom terét úgy alakítottuk ki, hogy alkalmas legyen a nem szorosan egyházi kötődésű, például komolyzenei rendezvények, koncertek megtartására is.

A katolikus pap elmondta: a jelenlegi, alig néhány tucatnyi hívőt számláló katolikus közösség gyarapodására számítanak a templom megépülésével. Több helybeli is jelezte már: gyermekét az új templomban kereszteltetné, és sokan érdeklődtek már arról, hogy szervezhetnék-e ide az esküvőjüket. A templomépítést egyébként egy idős, ferencszállási kötődésű testvérpár, Balla Ilona és Margit csaknem tízmilliós adománya indította el – ezt a pénzt egészítette ki az egyház saját forrásaiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első képéért ötven fillért kapott

Hetvenöt éves Makó ecsettel dolgozó krónikása, Igaz Lajos. Több mint ezer olajfestményre büszke,… Tovább olvasom