Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Jó árral ünneplik idén a hagymát Makón

Makó - A megszokottnál szerényebb, de a hagyma átlagosnál jobb ára miatt bizakodóbb hangulatú a pénteken megnyílt XVII. makói hagymafesztivál. A rendezvényt ismét számos program kíséri.
A megszokottnál szerényebb, de a hagyma átlagosnál jobb ára miatt bizakodóbb hangulatú a pénteken megnyílt XVII. makói hagymafesztivál. A rendezvényt ismét számos program kíséri – de hagymát is lehet kapni: a vörös kilója száz forint, ráadásul jóféle házi pálinkát is kínálnak hozzá.

Az induláskor úgy tűnt, nem kedvez a szerencse a hagymafesztivál rendezőinek: az utolsó pillanatban, a 43-as főútvonal óriási forgalma miatt lefújták például a rendezvény hagyományos nyitányának számító színpompás menetet a városközpontból a fesztivál Aradi utcai helyszínére, de a hideg miatt egy másik látványosság, a hagymapucoló-bemutató is elmaradt. A kiállítók viszont nem voltak kevesebben, mint tavaly. Az egyik szervezőtől, Fejes Andrástól megtudtuk, nyolcvanöten jöttek el, és egy külföldi, szerbiai pavilont is felállítottak – a kimondottan hagymában, mezőgazdaságban érintett vállalkozások száma húsz-huszonkettő. Az árusok viszont megfogyatkoztak. Egyikük azt mondta: mivel – mint mi is beszámoltunk róla – júniusig bizonytalan volt, hogy idén lesz-e hagymaünnep Makón, sokan már elígérkeztek máshová; másokat valószínűleg a rossz idő tartott vissza. A fesztiválok sorában egyébként a mostani az első, amit az agrárágazat szereplői és az érintett szakmai szervezetek rendeztek meg, részben pályázati segítséggel, úgy, hogy az önkormányzat anyagilag nem támogatta. Újdonság továbbá, hogy idén belépőjegyet kell váltani – igaz, az ára jelképes.

Fesztiváldíjasok

Az idei hagymafesztiválon az agrártárca díját a makói Vízi István agrárvállalkozása kapta. A Hagymáért Alapítvány díját a Hagyma Terméktanács, a makói önkormányzatét a Tisza-Maros szögi Vízgazdálkodási Társulat, a Hagyma Terméktanácsét pedig a Makóker Tész szövetkezet. A Szerbiából, Délvidékről érkezett HPP 2000 Kft. a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal díját kapta meg, míg a Hagymakutató Állomás a megyei agrárkamaráét. A fesztivál legrangosabb kitüntetését, az Aranyhagyma-díjat idén a neves makói agrárszakembernek, Seres Gyulának adták át, a fesztivál vándordíja a Bruder János Kertbarát Köré lett. A hagymapucoló versenyt Sztáncs Zsoltné nyerte meg.

A hivatalos megnyitóra végül mégiscsak kisütött a nap, és megélénkült a vásár – színes kulturális programok, szakmai rendezvények sorozata kezdődött el. A fesztivált Buzás Péter polgármester, parlamenti képviselő köszöntője után Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára nyitotta meg – minisztere, Gráf József információink szerint éppen Kínában tárgyal. Benedek Fülöp azt mondta: nemcsak a hagymatermesztők, de az egész mezőgazdaság számára hullámzó volt az elmúlt néhány év. Volt árvíz és pusztító aszály – most ez utóbbi számlájára írható, hogy az állattartók gondban vannak a magas takarmányárak miatt –, de tavasszal rendkívüli fagy is pusztított. Mindez nagy kihívást jelentett, ezért az idei ellentmondásos évnek mondható az ágazat szempontjából. Ugyanakkor jó hír, hogy az ország kenyérnek való gabonája megvan, és az is, hogy az ország 2750 hektárnyi hagymatermesztő területéről betakarított termés ugyan csak közepesnek mondható, az ár azonban jobb az átlagosnál.

Talán ennek köszönhető, hogy az egyik szakmai kiállítót, a
Kiszomborra nemrég átköltözött Hagymakutató Állomást képviselő Barnóczki Attila igazgató kedvezően nyilatkozott a hagyományosan makóiként nyilvántartott vöröshagyma jövőjéről. Az agrármérnök elmondta: a kizárólag náluk kapható fémzárolt vetőmag, amelyből több fajtával is rendelkeznek, tavaly elfogyott és a szaporítóanyag iránt már idén is óriási a kereslet. A fesztiválon egyébként természetesen lehet kapni hagymát: az egyik őstermelő, Fekete János a vörös kilóját száz, a liláét száztíz forintért adta, a fokhagymát pedig négyszázért – s hozzá jóféle házi pálinkát is kínált kóstolásra. A fesztivál mai és holnapi részletes programját lapunk Szieszta mellékletében közöljük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés az olvasásóra alsóban

Makó - Megyeszerte más-más tankönyvből és módszerrel oktatják az olvasást, amiből hetente hét órájuk… Tovább olvasom