Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Jó lesz a kukoricatermés

Jó kukoricatermés várható idén, ráadásul a termelők is reménykedhetnek a megfelelő árban – hangzott el tegnap az apátfalvi kukoricanapon.
A belvíz a kukoricaföldekben kevés kárt okozott, az időjárás eddig megfelelő volt, ezért a szeptember-október fordulóján várható betakarításkor jó termés várható – hangzott el tegnap a Czagány Gazdabolt immár hagyományos mezőgazdasági rendezvényén Apátfalván. Mint Tasnádi Gábor, a megyei FVM Hivatal vezetője megnyitójában utalt rá, a termelők számíthatnak a jelenleg tonnánkénti 101 eurós intervenciós árra, ám nem biztos, hogy ezzel a lehetőséggel élniük kell – a jó minőségű étkezési búzáért például már most tonnánként akár harmincezer forintot is fizetnek, ami több, mint a meghirdetett intervenciós ár.

A megyében egyébként jelenleg hatvanezer hektár a kukorica vetésterülete, ami nagyjából azonos a tavalyival. A termésátlagok is hasonlóak lehetnek: 6,8 tonnát lehet remélni hektáronként. A betakarításig hátra lévő bő egy hónap alatt már az esetleg kedvezőtlenebbre forduló időjárás sem fogja ezt érdemben befolyásolni, legfeljebb gombás megbetegedések fordulhatnak elő, ha túl sok lesz az eső.

A bemutatókkal, szakmai előadásokkal kísért rendezvényen több mint hetven termelő vett részt – a rossz idő miatt nem a fajtasorok földjeinél, hanem a művelődési házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tavak aszály és belvíz ellen Makón

Egyelőre a kiviteli tervei sincsenek készen annak a vízrendezési tervnek, amit a Tisza–Maros… Tovább olvasom