Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Jó lesz idén Makón a fokhagymatermés

Nem lesz túltermelés fokhagymából, jó termésre és jó árakra számít termelő és felvásárló a betakarítás előtt két héttel. Ha száraz lesz az idő az elkövetkező hetekben, ráadásként szépek is lesznek a fejek.
Olyan jó fokhagymatermés várható idén Makó térségében, amilyen már évek óta nem volt – állítja az egyik ismert termelő, egyben felvásárló, a Statívum Bt. vezetője, Mágori Józsefné. A fokhagymát nem viselte meg a hathetes aszály, amint megérkezett a csapadék, erőre kapott és behozta a lemaradást. Most úgy néz ki, hogy mind fajsúlyban, mind beltartalomban, mind méretben megfelelő lesz a hamarosan betakarítható termés. Hogy mennyire, azt jól példázza: a földeket járva látni, hogy a fejek alig tizede kisebb az ötcentis méretnél. Az igazán jó minőséghez már csak az kell, hogy az elkövetkező két hétben száraz, napos idő legyen.

Ha így lesz, akkor mindehhez ráadásként szép fehérek lesznek a fejek, ami azt jelenti, hogy a makói fokhagyma igazán kelendő lehet az igényes európai piacon – a kereslet máris érezhető iránta. És túltermelés sem várható: a makói térségben hét-nyolcszáz hektáron termesztik, ami nagyjából megfelel a tavalyi termőterületnek. A földekről lánconként négy-öt mázsát, hektáronként száz mázsát vihetnek haza a gazdák. Mágori Józsefné úgy véli: most van esély arra, hogy a Makó környéki fokhagymatermelők – feltéve, hogy megvannak a piaci összeköttetéseik – elérjék a Nyugat-Európában jellemző standard árakat.

A vörös is kelendő

Bár sokan már végét jósolták a vöröshagymának Makón, most ez a növény is szinte reneszánszát éli – mondta el lapunknak Barnóczki Attila, a hagymakutató állomás vezetője. Mint megtudtuk, tavasszal lényegében minden vetőmagkészletük elfogyott, több mázsát adtak el mindegyik fajtából és legalább kétszer akkora területen termeszthetik, mint például tavaly. Az elmúlt években valóban csökkent iránta az érdeklődés, most viszont nagy a kereslet a makói vöröshagyma szárítmánya iránt, mert kiderült, hogy a máshonnan származók minősége gyengébb. Barnóczki Attila arra számít, hogy mint a modern reformkonyha egyik alapfűszere, fennmarad a környezetkímélő technológiával is termelhető vöröshagyma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a makói Löbau Centrum

Mindössze két évet élt Makó belvárosában az az üzletként is működő képviseleti iroda, amely két… Tovább olvasom