Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Jordan Angelov, az utcazenész

A Bulgáriában élő Jordan Angelov rendszeres „látványosság" Szeged sétálóutcája mellett Makón és Vásárhelyen is: a fiatal utcazenész szereti hazánkat, és négy éve rendszeres vendég itt. A nyarakat persze a Fekete-tenger partján tölti – munkával.
– Több mint harmincszor jártam már Makón, de legalább ugyanannyiszor Hódmezővásárhelyen is, van, hogy elég sok pénzt összeszedek, de mostanában előfordul, hogy Szegedig sem futja már a buszjegyre abból, amit a kalapba adtak. Ennek ellenére szeretem ezeket a városokat, és az itt élő embereket, örömmel térek vissza immár negyedik éve, hogy a zenémmel szórakoztassam az utcán járókelőket – mondta mosolyogva Jordan Angelov, megyénk, méltán mondhatjuk, közismert utcazenésze, akivel éppen egy átlagon aluli bevételt hozó makói „turné" után találkoztunk. A fiatalember ahhoz nem járult hozzá, hogy fotót is közöljünk róla.

– Az eredeti szakmám kárpitos, és Szófiától délre, húsz kilométernyire egy kisvárosban éltem eddig. De hazámban sajnos most borzasztó nagy a munkanélküliség, ezért én úgy gondoltam, hogy így keresem meg a kenyeremet. Egy helybeli, hírneves magántanárnál sajátítottam el a gitárzenét, ami jó befektetésnek bizonyult, hiszen gyakorlatilag ebből élek – sorolta a fiatalember, aki szinte egész Kelet-Közép-Európát bejárta, ám a legbarátságosabb fogadtatásra itt, a dél-magyar városokban lelt.

Megtudtuk: jelenleg Szegeden bérel egy kis szobát, és innen „ingázik", most éppen Orosházát fontolgatja, hiszen arra még nem próbált szerencsét. A legtöbb időt a szegedi passzázson vagy a Kárász-utcán tölti, de a legkellemetlenebb magyar élmények is ezekhez a helyszínekhez kötődnek.

– Szomorú, hogy nagyon sok ember összetéveszti a koldulást az utcazenével, ami szerintem két teljesen különböző fogalom. Sokszor fáj, hogy egy kalap alá vesznek a hajléktalanokkal, koldusnak neveznek. Nagyon hálás vagyok viszont a makói a rendőröknek, hogy nem bántanak, hagynak a posta környékén énekelni. Egyelőre szerencsére hasonló tapasztalataim vannak Szegeden és Vásárhelyen is, hiszen én úgy tudom, hogy hivatalosan nem kérhetek engedélyt utcai muzsikálásra – mondta el a zenész, aki hozzátette: ennél rosszabb tapasztalatokat szerzett Nyugat-Magyarországon, hiszen Kőszegen és Sopronban is megbüntették emiatt. Ennél rosszabbul is járt már, Horvátországban fogdába zárták.

– A nyári főszezonra a bolgár tengerpartra utazom, ami nagyon szép, mindenkinek ajánlhatom, sajnálom, hogy egyelőre nem népszerű ez a kirándulási lehetőség Magyarországon. Ott sokkal olcsóbb minden, mint ebben az országban, de a szezon végeztével a megélhetés is szűkösebb – fogalmazott Angelov, akinek a nevében az „angyal" jelentés is megtalálható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás Péter jobban segítené a vállalkozókat

A vállalkozók pályázatai ugyanolyan fontosak lesznek, mint az önkormányzatiak – ígéri a… Tovább olvasom