Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Jöttek, láttak, győztek - egyelőre elűzték a telet - Busóölelést kaptak a lányok Mártélyon

Busók űzték el a telet szombaton Makón és Mártélyon. Utóbbi településen kiszebábot is égettek. Aki meg akart szabadulni a gondjaitól, papírra írta, és beledobta a tűzbe.
Dudákkal, kereplőkkel vonultak, hagyományos jelmezt viseltek a busók, akiket szombat délelőtt Makón néptáncosok, muzsikusok, lovasok és szekerek is kísértek a belvárosban. A kompánia a körút végén a József Attila Múzeumnál ért célba, ahol hagyományőrző programokkal fogadták az érdeklődőket.
Mártélyra sötétedésre értek a mohácsi jelmezesek. Ez már a harmadik busójárás volt a kistelepülésen.
– A 9 mohácsi busó mellett XV–XVI. századi viseletbe öltözött katonacsapat is érkezett hozzánk Várpalotáról, hogy segítsék elűzni a telet – mondta Sándor József Attila, a programot szervező Ete Népe Történelmi Egyesület vezetője.
Busókkal űzték el a telet Makón - Galéria
– Hoztak magukkal XVI. századi fegyvereket és kiságyúkat is, úgyhogy jó nagy hangzavar lesz. Ettől csak megijed a tél...
Sötétedésre jó nagy tömeg gyűlt össze a mártélyi erdei iskolánál. Ezúttal nem a holtághoz vonult a menet, hogy ne zavarják meg a falubált, hanem az ellenkező irányba, a fénysorompón túli, füves területre. A vonulók hada szekeret húzott, amelyen ott ült az est áldozata, a kiszebáb is. A tömeg időnként megállt. A busók ölelgették, megforgatták az út mellett nézelődő lányokat, asszonyokat, a korabeli ruhát viselő katonák pedig puskával durrogtattak.
Busóölelést kaptak a lányok Mártélyon - galéria


– Nézd, kisunokám, ott vannak a bocik! – mutatott a mohácsi, bundájával kifelé fordított birkabőrt viselő férfiak felé egy nagymama a kerékpárútról.
– Nem bocik, busók – nézett csúnyán az ovis korú kislány a mamára.
Az „áldozati" téren máglyára került a kiszebáb. Kereplőkkel, karikás ostorokkal, dudával, dobokkal, puskadurrogtatással, ágyúlövésekkel kísérve lobbant fel a láng, hogy utat törhessen magának a tavasz.
– Fület befogni, szájat kitátani! – hangzott a parancs az ágyúlövések előtt.
– Ádika, befogom a füled, hogy meg ne fájduljon! – mondta az anyuka az édesapa karjában lévő pici fiúnak.
– Öleld szorosan, félni fog! – ez a mondat már az apukának szólt. De Ádika nem félt.
– Bumm, bumm! – kiabálta a körülbelül másfél éves gyerek, amikor eldördült az ágyú. Mindenki összerezzent, de a kicsi kiabált, hogy „Még, még!" Anyukája megjegyezte, lehet, hogy tűzszerész lesz a gyerek, ha felnő.
Egy másik apuka a 10 év körüli fiának mesélt a busókról.
– Tudtad, hogy állatvérrel festik a maszkokat? Nem? Göbölyvérrel. Tudod, mi az a göböly? 200–300 kilós anyadisznó – okította édesapa a fiát, aki most tévedésben él, ha csak ki nem guglizza az igazságot. A göböly ugyanis levágásra szánt, hizlalt szarvasmarha...
Az égő kiszebábot körbejárták a télűzők. Aki akarta, papírra írhatta a gondját, baját. A tűzbe vetett fecnikkel a hagyomány szerint a bajok is tovatűnnek.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranysakál, már a Facebookon is: Évről évre többet lőnek - mégis egyre jobban szaporodik Makó környékén

Aranysakál, már a Facebookon is: Évről évre többet lőnek - mégis egyre jobban szaporodik Makó környékén
Látni nagyon ritkán lehet őket, mert óvatosak, de hallani bárki hallhatja a Maros hullámterében élő aranysakálcsaládokat, ahogy üvöltenek. Egy helyi természetfotós éjjeli felvételt készített egy példányról, közzé is tette. Tovább olvasom