Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Jóval olcsóbb lesz a távfűtés Makón

Makó - Ősztől remélhetőleg már nem a makói távfűtés lesz az egyik legdrágább az országban: készülnek a tervei annak a beruházásnak, amelynek köszönhetően földgáz helyett termálvíz adja a meleget a lakásokban.
Jól halad annak a beruházásnak az előkészítése, amelynek köszönhetően már idén lényegesen olcsóbb lehet a makói távfűtés. Lapunkban néhány hónapja megírtuk: a hódmezővásárhelyi Brunnen Hőtechnika Kft. vállalta, hogy egy termálkút fúrásával, illetve a környezetvédelmi előírások miatt megkerülhetetlen visszasajtolás biztosításával még idén új alapra helyezi a városi távhőszolgáltatást. A Makó-Therm Kft. jelenleg gázzal fűti fel a rendszert – a megújuló természeti energiaforrás alkalmazásával viszont azonnal csökkennének az árak. Buzás Péter makói polgármester most azt mondta: ha az egymilliárdos beruházás megkapja a remélt háromszázmilliós pályázati támogatást, a fűtésszámlák azonnal csökkennek huszonkét százalékkal, de tizenhéttel mindenképpen. A szolgáltatás ára a szakemberek számítása szerint ezt követően – mivel jóval kevésbé fog drágulni, mint a vezetékes földgáz – pályázati siker esetén hat év múlva, ellenkező esetben kilenc év múlva éri el az egyedi gázfűtését. Azaz: ekkorra nem lesz árkülönbség Makón a két fűtési mód között.

A megújuló természeti energiaforrás alkalmazásával azonnal csökkennének az árak. Fotó: Frank Yvette

Időközben az önkormányzat a társasággal közösen már megalapította azt a céget – a Materm Kft.-t –, amely lebonyolítja a beruházást, és működteti majd a projektet. A Brunnen Kft. ügyvezető igazgatója, Gál István lapunknak azt is elmondta, hogy már folyik a tervezés, és az engedélykérelmeket is beadták. Ha minden az elképzelések szerint alakul, októberben már az új, jóval olcsóbb energiaforrás melegíti a makói radiátorokat. Az elképzelések szerint egyébként a jelenlegi Deák Ferenc utcai fűtőmű helyén fúrnának termálkutat. Itt és a Tömörkény utcában is megmaradna azonban a gázüzemű kazán, egyrészt biztonsági okokból, másrészt hogy a leghidegebb, mínusz tíz foknál alacsonyabb hőmérsékletet hozó napokon besegíthessen a fűtésbe. A beruházás ráadásul a városi fürdőnek is komoly megtakarítást hoz, mert a lakossági hálózat felfűtése után még mindig kellően meleg víz ott is meleget biztosít majd – olcsón.

Áttérni nem lehet

A makói távhőszolgáltatás két ok miatt drága: egyrészt, mert a rendszerben keringő vizet földgáz elégetésével melegítik, másrészt mert kevés a rendszerre csatlakoztatott otthon és közintézmény. Ezek együtt ezerkétszáz lakásegységet tesznek ki, miközben a szakemberek szerint már évekkel ezelőtt is legkevesebb kétezer lakásegységnyi fogyasztó kellett volna a rentábilis üzemeltetéshez – ez a szám ma a kétezer-ötszázat is meghaladhatja. A távfűtés megszüntetése azonban jogszabályi okok miatt mégsem lehetséges Makón. Buzás Péter polgármester úgy véli: ezek a jogszabályok a lakásokban élőket védik, félő ugyanis, hogy panellakások esetében veszélyes lenne más fűtésmódra áttérni.

Olvasóink írták

 • 9. kételkedő 2008. március 23. 18:47
  „Ime a legújabb hír. Április 1-től a városban 11 %-kal emelik a távfűtés és melegvíz árát. És ez nem áprilisi tréfa.

  Gratulálunk a távfűtés privatizációjához!

  Mi meg a bírkák vagyunk, akikről lehet még többet lenyúzni.”
 • 8. kételkedő 2008. március 19. 19:11
  „Csak nehogy drágább legyen.
  A termálkút fúrás milliós költség. A kitermelt melegvíz után járadékot kell fizetni. Azután jön a visszasajtolás, amit a környezetvédelem miatt kell csinálni. Egy liter vízből 25-30 kcal hőmennyiséget lehet kivenni és a kitermelés és visszasajtolás, meg a veszteségek meglehet ugyanennyi energia felhasználásával jár. Készítsenek tanulmányt és hozzanak konkrét tapasztalati adatokat, mert a végén ráfizethetünk, vagy a "pénz az ablakban" eset áll elő.”
 • 7. Kért Elek 2008. március 19. 17:19
  „Összefogás kellene azok között akik panelban laknak, közösen lecsatlakozni a távhőről és egyedi fűtést beszerelni. De sajnos a sok panelban lakó nyugdijas inkább a fejealá teszi a pénzét.”
 • 6. zuzu 2008. március 18. 23:02
  „Mekkora duma! Veszélyes lenne más fűtés mód a panelba!Inkább rossz üzlet a Távhőnek!AZ 56m2-es lakásra számlázott összegből egy családi házat is lehet fűteni,ha rendesen van szigetelve!”
 • 5. Fűrész utcai 2008. március 18. 21:44
  „bentfentes:
  Nem tudom,hogy most hol tartanak a távhő árak,de mi már 4 évvel ezelőtt is horrorösszegeket csengettünk a kasszájukba.
  2003 októberétől 2004 áprilisáig 181ezer Ft,-ot fizettünk.
  Most pedig 2007 októberétől 2008 márciusig számolva 97ezernél tartunk-nincs még áprilisi számlám. Az előző ( 2006-2007-es) tél hasonló paraméterekkel alakult.
  Naggggyon nem mindegy...
  Ha a leválás mellett döntötök ( a társasház 80 %-a),akkor nem lesz könnyű dolgotok,mert Buzásék foggal-körömmel ragaszkodnak a -már elnézést-"maradékhoz".
  Nekünk sem nagyon könnyítették meg anno...”
 • 4. Panelból 2008. március 18. 21:18
  „A fürdőnek olcsón, a lakóknak drágán.”
 • 3. bentfentes 2008. március 18. 16:57
  „Fűrész utcai!
  Ha megtennéd, hogy egy teljes téli időszakot hasonlítanál össze, érdekelne. A havi nem mérvadó, mert a DÉGÁZ és a Távhő is több hónapra kalkulál, és azután csinálnak csak elszámolást.
  Az ismerőseim és mi is szeretnénk leválni a távhőről.
  A gond az, hogy a távhő csak nagy tömegű lakás esetén lehet gazdaságos, sűrűn beépített lakókörnyezetben. Makón aki csak tudta már levált. Az önkormányzat is. Az új épületeit önálló kazánnal fűtik. A maradékra pedig egyre több általános költség esik.
  Ha valakinek volna adata a panelprogramos házból. Mennyi volt előtte és utána?”
 • 2. Fűrész utcai 2008. március 18. 13:35
  „Szerinted???
  2004 február01től-28ig fizettem 39 ezer forintot (és még ebből 10 napot itthon sem voltam) a Távhőnek.
  2008 február01-től 29ig pedig 21 ezer forintot a Dégáznak.
  Nem kell nagy matekosnak lenni,hogy kiszámoljuk melyikkel jártam jobban :)
  Igen,jól olvastátok: 4 év !!!! telt el azóta.....és még így is...
  Még egy érdekesség: amíg a Távhősök fűtöttek Nálunk max 19fok volt,most pedig -termosztát beállításának függvényében- élvezzük a huszonfokokat is.”
 • 1. Kért Elek 2008. március 18. 06:22
  „Érdekes a Fűrészutcai lakók épp az ellenkezőjét állítják, olcsóbban fűtenek gázzal mint a távhővel. Akkor most ki hazudik, bocsánat nem mond igazat???????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmilliárdos álomóvoda Makón

Makó - Három újvárosi telken épül 2009-től Makó új, több mint száz gyermek befogadására alkalmas,… Tovább olvasom