Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Jövőre elindulhat a makói Ford-T

Makó - Az évszázad autójává választott, éppen száz esztendős Ford-T modellre és alkotójára, Galamb Józsefre emlékeztek a hét végén a nevét viselő szakképző iskolában.
Az intézményben lévő Ford-T modell rekonstruálásával jól haladnak a diákok, már a motort is sikerült beindítani, ráadásul új reménysugár tűnt fel az egykori városi Ford-képviselet homlokzatának megmentésére.

A város neves szülöttére, Galamb Józsefre emlékeztek a hét végén a nevét viselő, a Makói Oktatási Központ tagintézményeként működő szakképző iskolában annak apropóján, hogy az általa alkotott Ford-T modell éppen százesztendős. Mint szobrának koszorúzásakor, illetve az aulában rendezett alkalmi tárlat megnyitóján, majd az ezt követő konferencián elhangzott: az 1881-ben Makón született konstruktőr, aki tehetségével már diákkorában kitűnt, számtalan újítást alkalmazva tervezte meg az egyszerűségével hódító, olcsó népautót, melyből húsz év alatt tizenötmillió darab kelt el. A makói oktatási intézmény 1990-től viseli az évszázad autóját megalkotó mérnök nevét.

A diákok által rekonstruált autónak már a motorját is sikerült beindítani. A szerző felvétele
A diákok által rekonstruált autónak már a motorját is
sikerült beindítani. A szerző felvétele

Az igazi érdekesség azonban talán nem is az ünnepség volt, hanem az a szenzációs hír, hogy az iskola tanműhelyében hét esztendeje álló eredeti Ford-T modell felújításával az iskola diákjai úgy elhaladtak, hogy a hét végén már sikerült beindítani a motort. Nem kis fegyvertényről van szó, hiszen a gyakorlatilag roncsként érkezett jármű felújítása a korabeli alkatrészek hiánya miatt sziszifuszi munka. Eddig bő egymillió forintot költöttek rá. Joó Sándor tanár úr lapunknak elmondta: jelenlegi állapotában harminc-negyven százalékig van kész, olyan fontos dolgok hiányoznak róla, mint például a műszerfal és a karosszéria, de ha ülést tennének rá, már menni lehetne vele. Horváth Zoltán, az iskola igazgatója mindenesetre bízik benne, hogy akár már jövőre felújítva pöföghet végig a városon.

Megújul a Ford-homlokzat?

Lapunkban épp a napokban számoltunk be arról, hogy tovább pusztul a Vásárhelyi és a Deák Ferenc utca sarkán álló egykori makói Ford-képviselet homlokzata. 1924 és 1944 között itt volt a Galamb család műhelye és kereskedése, a falon pedig sokak szerint műemléki védelmet érdemlő reklámfeliratok, képek láthatók – igaz, egyre kevésbé. A szombati szakmai tanácskozás szünetében összehoztuk a makói múzeum igazgatóját, Halmágyi Pált a Ford szegedi képviseletének vezetőjével, Ifkovics Zoltánnal, aki megígérte: segít abban, hogy megtalálják a makóiak az autógyárnál azokat az embereket, akik esetleg segíthetnek a homlokzat megmentésében. Ennek költsége becslések szerint néhány millió forint lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött autókat kapcsoltak le Nagylaknál

Nagylak - Néhány óra különbséggel két körözött gépkocsi is megpróbált átjutni a nagylaki… Tovább olvasom