Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Jusztina, a világjáró zsonglőr

Skóciában él, de kedvesével a nyár eddigi részét Görögországban és Törökországban töltötte fellépésekkel a makói Hermann Jusztina, aki öt éve zsonglőrködik – a legtöbben a televízióból, tűzzsonglőrként ismerik. Most nemzetközi cirkuszművészeti tábort szervez szülővárosában.
Hermann Jusztina a buzogánynak is mestere Fotó: Szabó Imre
A huszonnyolc esztendős Hermann Jusztina öt éve, egyiptomi kirándulása idején figyelt fel egy tűzzsonglőr pár magával ragadó produkciójára. Megtetszett neki, hogy szabadok, azzal foglalkoznak, amit szeretnek, ráadásul a tűzzsonglőrködésben látott valamit, ami a gyermekkorát idézte – hiszen, bár művészetről van szó, az egész tulajdonképpen játék. Ma is azt mondja: órákig tud figyelni egy hasonló bemutatót. Megnyugtató, meditatív, lenyűgöző – mondja róla. Hozzáteszi: az egészben az a legcsodálatosabb, hogy bár első pillantásra szinte lehetetlennek látszik a dolog, ahogy az ember egyre többet gyakorol, tanul, a legbonyolultabb mozgásformák is természetessé válnak. Első mesterei ausztrál művészek voltak; a tűzzsonglőrködés egyébként, mint mondja, nagyon sok ősi kultúrának része.

Hermann Jusztina azt, amit csinál, úgy jellemzi: új cirkuszi produkció. A műfajnak a tradicionális cirkuszhoz semmi köze, ők nem bohócok és idomított állatok társaságában lépnek fel, és nem porondon, hanem színpadon. Az először Franciaországban, a hetvenes években felbukkant ág a mozgásszínházhoz áll a legközelebb, de természetesen a klasszikus cirkuszi zsonglőrködés műfaji elemeire is épít. Persze az is igaz, hogy egy-egy bemutató utcai show-ként is látványos, és aki komolyan műveli, akár meg is tud élni belőle. Jusztinát az ország először az egyik kereskedelmi televízió valóságshow-jában láthatta társaival együtt – szülei például akkor fogadták el, hogy amit művel, az bizony komoly művészi produkció, ami az embert híressé is teheti, mi több, kenyeret adhat neki.

A világjáró makói zsonglőr persze ma már nemcsak lángoló botokkal, pálcákkal, tüzes legyezővel igyekszik elvarázsolni közönségét, hanem olyan klasszikusnak mondható kellékekkel is, mint például a buzogány vagy a kontaktlabda. Egyébként tisztes polgári foglalkozása is van: színháztörténészi diplomáját a veszprémi egyetem színháztudományi szakán szerezte, kiadásra váró diplomamunkáját éppen az új cirkuszról és az utcaszínházról írta.

Jusztina jelenleg Skóciában él: két évvel ezelőtt részt vett ott egy nemzetközi zsonglőrtalálkozón, aztán, minthogy megismerkedett valakivel, ott ragadt. Párjával, aki ugyancsak szakmabeli, az idei nyarat Görögországban és Törökországban töltötte fellépésekkel – hozzáteszi: Európában Spanyolországban és Franciaországban van a legnagyobb közönségigény a hasonló produkciókra.

Tábort szervez

Hermann Jusztina most nemzetközi cirkuszművészeti tábort szervezett szülővárosába az önkormányzat, a Hagymaház és a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat támogatásával. Azt mondja: a hasonló hazai tréningeket általában Budapesten vagy valamelyik nagyvárosban rendezik – azok viszont, akik rendszeresen eljönnek, úgy voltak vele, szeretnék megismerni Magyarország másik arcát is. Az öt napos tréning idejére a Magyar Zsonglőregyesület vendégeként harminc résztvevő látogat a Maros-parti városba: a hazaiakon kívül cseh, lengyel, német, francia és skót fiatalok fogják produkcióikat koreográfusok, színházi rendezők és cirkuszi szakemberek irányításával csiszolni. Bemutatót is tartanak, méghozzá szombaton este 7-től a Hagymaház előtti téren.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy csepp balzsam

Amióta először járt a Makó Városi Vegyes Kar Erdélyben, visszavágyott a Hargitán túli, mesebeli… Tovább olvasom