Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

K. András megnevezte, ki gyújtotta fel Henit

Feladta hat napig tartó hallgatását, és részletes vallomást tett a Pénzes Henrietta megerőszakolásával és felgyújtásával gyanúsított és előzetes letartóztatásban lévő K. András. A 15 éves makói fiú órákon keresztül, olykor sírva válaszolt a nyomozók kérdéseire. Ártatlannak vallotta magát, ugyanakkor megnevezte, hogy ki követte el a megdöbbentő bűncselekményt.
A letartóztatásban lévő K. András. Vallomásában S. Norbertet vádolta Heni felgyújtásával. Fotó: Karnok Csaba
Információink szerint K. András (Muki) megtörve hallgatását vallomást tett. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt csütörtök óta előzetes letartóztatásban lévő 15 éves fiú azt állítja, S. Norbert gyújthatta fel a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henriettát. S. Norbert valószínűleg ugyanaz a férfi lehet, akit egyes lapok Simon Norbertként neveztek meg, és akiről a felgyújtott lány szülei is úgy tudják, Heni barátja.

– Ügyfelem azt mondta, továbbra sem kíván nyilatkozni, a büntetőeljárás befejezéséig biztosan nem. Az ügyben tanúként kihallgatták, jegyzőkönyvbe mondta, hogy mi történt aznap éjjel, bármiről beszélne, az érinthetné az eljárást – nyilatkozta lapunknak Seres Gyula ismert makói ügyvéd, a Makó külterületén elkövetett szörnyű bűncselekményben tanúként meghallgatott S. Norbert ügyvédje. Seres Gyula hozzátette, ügyfele nem akar nyilatkozatháborúba keveredni, tudja, ha mondana valamit, arra mások reagálnának, ennek pedig soha nem lenne vége.

Pénzes Henrietta, mint azt fentebb már említettük, S. Norbert (egyik) barátnője. A lány múlt héten a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka egy részét Norbival töltötte. A Honvéd városrészben többen úgy tudják, a kérdéses éjszakán Henrietta és S. megfordult a Honvéd utcai autószerelő műhely környékén, beültek az egyik utcán hagyott autóba is. Ezt a szerelőműhely tulajdonosa cáfolta, egyúttal megjegyezte, ha így lett volna, a rendőrök valószínűleg már megjelentek volna nála, de eddig nem keresték.

Továbbra is egy gyanúsított

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense nem erősítette meg információinkat, de nem is cáfolta. M. Toronykőy Márta annyit mondott, hogy a rendőrség továbbra is csak egyetlen személyt, egy 15 éves makói fiút gyanúsít a bűncselekménnyel.

Ami viszont biztos: Heni és Norbi aznap éjjel többször találkozott K. Andrással. Hajnalban S. Norbert arra kérte a nála 12 évvel fiatalabb K. Andrást, hogy kísérje el Henit a legközelebbi buszmegállóig. A lány legközelebb négy és fél órával később bukkant fel a makói belvárostól 6-7 kilométerre, az elhagyatott királyhegyesi úton. A 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta egész teste a felismerhetetlenségig össze volt égve, alig hallható hangon azt kérte a hagymaföldön dolgozóktól, köztük a lapunknak korábban nyilatkozó Ludányi Mihálytól, hogy segítsenek rajta, egy vékony cigányfiú elhurcolta, kikötözte, megerőszakolta, majd lelocsolta benzinnel, és meggyújtotta.

A lányt előbb Szegedre, majd Budapestre szállították, azóta mesterségesen altatják, több műtétet hajtottak végre rajta, állapota válságos. Még mindig elégett gallyak, levelek, fűcsomók mutatják, hogy hol követték el a szörnyű bűncselekményt. Ludányi Mihály segítségével könnyedén megtaláltuk az út szélétől mintegy 80-100 méterre a bokroktól takart helyet.

Ludányi Mihály szerint az elégett gallyak, levelek, fűcsomók bizonyítják, hogy itt gyújtották fel Henriettát. Fotó: Segesvári Csaba
S. Norbertet és K. Andrást még aznap, vagyis csütörtökön tanúként kihallgatta a rendőrség. A két férfit szembesítették, S.-t elengedték, K. Andrást őrizetbe vették. Bár a fiú gyanúsítottként nem tett vallomást, a nyomozók számos bizonyítékot találtak arra, hogy ott járt, ahol a lányt kikötözték és felgyújtották. A bíróság a bizonyítékok alapján „simán" letartóztatta.

K. András kedden késő este önként tett vallomást, ő jelezte a nyomozóknak, hogy nem bírja tovább, beszélni akar. Hol sírva, hol flegmán beszélt, mondandójának az volt a lényege, hogy ártatlan. Azt elismerte, hogy járt a helyszíntől, a lány felgyújtásának helyétől néhány méterre, de azt mondta, nem ő locsolta le gyúlékony folyadékkal, és nem ő gyújtotta meg a lányt. Arra utalt, amit a Honvéd városrészben is sokan tudni vélnek, hogy a bűncselekményt S. Norbert követhette el.

Megműtötték Heni kezét

Jól sikerült tegnap a súlyosan megégett, 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta kézműtéte. A még mindig válságos állapotban lévő Henriettát a budapesti Szent István-kórházban operálták meg. A kezelőorvos elmondta, hogy az égett felületet a lány saját bőrével pótolták. Henire még több műtét vár, szülei a fővárosi kórházban szorítanak gyógyulásáért.

Információink szerint K. András – édesanyja és kirendelt védője, Tenke Anna előtt – olyan részleteket mondott el a szerdáról csütörtökre virradó éjszakán történtekről, amelyek befolyásolhatják, megváltoztathatják a nyomozás eddigi irányát. K. András arra is kitért, hogy eddig azért nem beszélt, mert fél S. Norberttől.

K. András édesanyja, Kurai Andrásné tegnap csak apró részleteket árult el a kihallgatásról. Azt mondta, fia sokszor elsírta magát, miközben vallomást tett. Tenke Annát, Muki kirendelt védőjét meglepte, hogy a fiú kihallgatásáról kikerültek információk. Azt mondta, ez árthat az ügynek. A védő csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy K. Andrást érzelmileg nagyon megviselték a történtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gaztenger a régi pitvarosi temetőben

Bár nagyon elhanyagolt, nem számolják fel a régi temetőt Pitvaroson. Dégi György polgármester azt… Tovább olvasom