Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kalandpark a Maros-parton

Makó - Pár napja adták át, de máris rendkívül népszerű Makón a Maros-parti kalandpark. Kipróbáltuk a felnőttpályát, amelyet közel egy óra alatt lehet végigjárni: 3-4 méter magasságban kell például egyik fától a másikig átjutni kötélen, rudakon egyensúlyozva vagy például csiga segítségével dróton átsuhanva.

Bátorság, jó egyensúlyérzék és megfelelő védőfelszerelés kell ahhoz, hogy az ember végig tudja magát küzdeni a Maros-parti strand napokban átadott vendégcsalogató létesítményén, a nagyrészt fából és kötélből felépített kalandparkon. Megírtuk: a makói önkormányzat – felerészt pályázati, felerészt saját forrásból – 177 millió forintot szánt arra, hogy felújítsa, új elemekkel bővítse az idén tavaszig a 1970-es évek hangulatát idéző folyóparti pihenőhelyet. A munka még most is folyik, öltözőket, járdákat építenek, a napokban átadott, országos kuriózumnak számító kalandpark azonban már fogadja a vendégeket.

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a föveny fáira szerelték fel az elemeit – ha később kiönt a folyó, ezeket le lehet szerelni, majd újra visszarakni. A kalandparknak van gyermek és felnőtt változata is. Utóbbihoz a védősisak mellett azért is kell a biztosító heveder, mert 3-4 méter magasságban kell egyik fától a másikig átjutni kötélen, rudakon egyensúlyozva vagy például csiga segítségével dróton átsuhanva. Kipróbáltuk: alaposan megizzasztja az embert, és közel egy óra kell hozzá – a földközelben lévő gyerekváltozathoz valamivel kevesebb. A kicsiknek készült pályán 19, a felnőttek pályáján 25 játékelem található. Megnyugtató, hogy mindkét helyen szakképzett felügyelők segítik a botladozókat.

A kalandparkhoz sziklamászó fal és a Maroson átívelő, 159 méteres drótkötélpálya is tartozik – ez utóbbi teszi majd igazán egyedivé a létesítményt, de ennek átadása még odébb van, a szükséges hatósági engedélyeket várhatóan augusztusban kapják meg. Ám a pálya így is népszerű. Láttuk: a strand újra megtelt élettel. Nagy Nándor, az üzemeltető Kommunális Nonprofit Kft. vezetője lapunkat úgy tájékoztatta: naponta 30–40 ember fizet be az élményre, többségük egyelőre makói vagy a városban vendégeskedő turista.

A strand továbbra is ingyenes

A kalandpark hétköznap 14–20 óra, hétvégén 10–20 óra között van nyitva. Felnőttek 1200, gyermekek 500 forintért vehetik igénybe – utóbbiak szülői felügyelet mellett. A strand egyébként ingyen látogatható, van pingpongasztal, röplabda- és négy tengópálya.

Olvasóink írták

 • 11. szilencium 2011. július 16. 09:23
  „T. makovaros !

  Megnyugtatlak,hogy Pestre nagyságrenddel nagyobb összeget szánnak,mint eddig!
  Azt is elárulom,hogy ilyen magas szintű államadósság,és ilyen gyenge adórendszer mellett,a következő 15-20 év is legalább ennyire rossz lesz!Sőt a nyugdíj és egészség politika átalakulásával még rosszabbnak érezzük!
  A témánál maradva,a kalandparkot összességében jónak találom,de féltem is egy kicsit,mert a Maros szeszélyességének kitenni,bátor dolog volt!Főleg,most a szélsőséges időjárások korában.Azért ha már itt vagyunk,azt is megjegyzem,hogy az egyszer már működött extrém görkori pálya,most gazzal és dróttal körülvéve,lelakatolva rozsdásodik,rothad a város szélén,mert a Város "nem tud szerezni" pénzt a működéséhez.Bízom benne,hogy a megvalósítási tanulmányban ennek a kalandparknak az üzemeltetését is bekalkulálták,nem csak a megépítését!
  Aki szereti az ilyen fajta kikapcsolódást,azoknak tartós,jó szórakozást kívánok!
  Kukutyinnal,raftinggal,fürdővel,kultúrával mozdul a változás szele,és a véleményemmel lehet,hogy egyedül vagyok,de még mindig vízfejűnek érzem az összehangolás érdekeltjeit!Azért az irány legalább jó!”
 • 10. makovaros 2011. július 15. 19:01
  „7. inkább legyen város fejlesztés mint hogy ez a pénz pestre kerüljön. mert míg a népet mindennel szorigatják, addig a Viktátor és bandája ugyanúgy milliós fizetéseket visz haza, szerintem a a szegényeket szorigatják a válság miatt akkor ők se kapjanak annyit. mert ez így nem igazságos,mindig azt mondják hogy milyen rosz volt az elmúlt 8 év szerintem a mostani roszabb”
 • 9. yca 2011. július 15. 10:13
  „MÁRTÉLYON IS VAN KALANDPARK,OTT ÚGY VAN AKI HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI VAGY MÁRTÉLYI LAKOS, TUDJA IGAZOLNI LAKCÍMKÁRTYÁVAL ANNAK INGYENES,AMÚGY ha nem környékbelieknek fizetni kell.”
 • 8. dédi8 2011. július 14. 21:10
  „Semmi gond ezzel. Kell ilyen is a városba. Élhetőbb, szebb lesz tőle. Viszont, amit én láttam azt szerintem 40 millióból is ki kellene hozni. Nem azt mondtam, hogy ki lehet, hanem azt, hogy ki kellene. Talán egy korrupciómentesebb országban. Ebben igazad van Egyolvasó!
  Gusztustalan ami itt megy. 177 millióból új buszpályaudvart lehet építeni, nem farönköket egymásra hajigálni.
  Ki kellene vizsgálni, hogy miért került ilyen sokba!”
 • 7. Egyolvasó 2011. július 14. 19:19
  „´"177 millió forint"
  Nincs itt kérem szépen semmiféle válság, ha ilyen összegeket tudnak kidobni az ablakon, aláírom, hogy szükséges újítani, fejleszteni de ennyi pénzből mikor gyerekek éheznek, családok mennek tönkre, kerülnek utcáramert nem tudják fizetni lakáshitelüket.
  Tényleg ilyenekre van szükség ebben az országban?????”
 • 6. SzaboImre 2011. július 14. 09:27
  „XVIII: Szerintem a cikkből kiderül, hogy mitől országos kuriózum: "A kalandparkhoz sziklamászó fal és a Maroson átívelő, 159 méteres drótkötélpálya is tartozik - ez utóbbi teszi majd igazán egyedivé a létesítményt". Én nem tudok folyón átvezetett drótkötélpályáról másutt az országban, de ha tudsz valahol, szívesen veszem az infót. Köszönöm!”
 • 5. dmonlájn 2011. július 14. 09:03
  „4. lakatosgy 2011.07.13. 17:58

  menj ki személyesen és nézd meg, esetleg ki is próbálhatod!”
 • 4. lakatosgy 2011. július 13. 17:58
  „Hol vannak a képek?”
 • 3. XVIII 2011. július 13. 16:01
  „Újságírói túlzás, vagy én vagyok a hülye..Mitől országos kuriózum...nézzen szét az ember, Magyarországon Fürdő, Főtér és Kalandpark túltengés van...Nem olvastam még olyan cikket, hogy vmiben Makó az első, hogy itt találták ki, amit más városok másolnak...Mi lesz a következő másolt dolog, nagyon kíváncsi vagyok!”
 • 2. dmonlájn 2011. július 13. 14:05
  „1. gabiota 2011.07.13. 13:05

  Te, ugyanebben a témában, ha ingyen lenne: "Miért nem keresnek legalább az üzemeltetésére pénzt belépővel! " Gyanítom egyszer sem láttad, sőt még ki sem próbáltad!”
 • 1. gabiota 2011. július 13. 13:05
  „Jo drága adhatnák ingyen is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi cégé lett a makói cipőgyár

Egy szegedi vállalkozás vette meg az egykori makói cipőgyárat, azt azonban továbbra sem tudni, hogy a társaságnak milyen tervei vannak. Tovább olvasom