Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kamerával a pisilők, tolvajok ellen Makón

Makó - Infrakamerákból álló térfigyelő rendszert szerelne fel a makói régi városháza kapualjából nyíló Rock Klub bérlője, ehhez most engedélyt kér a képviselő-testülettől. A kapualjból tucatszám loptak már el bicikliket, motorokat, és előfordul, hogy egyesek a járművek közé piszkítanak. Az üzemeltető már csak a kamera "visszatartó erejében" bízik.
A régi városháza a belváros szívében áll – mégis gyakran történnek itt visszás dolgok – mondja Kiss Zoltán. Az épület kapualjából nyíló Rock Klub üzemeltetője megelégelte, hogy szinte naponta tűnnek el innen vendégeinek kerékpárjai, ezért az önkormányzat engedélyét kérte, hogy egy térfigyelő rendszert telepíthessen az épületre.

– Már kényelmetlenül érzem magam a rendőröknél, amikor újból és újból bejelentést teszek a lopások miatt – mondta a vállalkozó. – Legutóbb vasárnap vitték el az egyik vendégem nagy értékű, lelakatolt biciklijét. Ez így nem mehet tovább, ha kell, befektetek az ide járók biztonságáért.

Szerdán döntenek

A makói önkormányzat mai testületi ülésén olyan határozati javaslat kerül a képviselők elé, amely arról szól, hogy engedélyezni kellene a két térfigyelő kamera telepítését. A javaslat szerint a kivitelezés és a működtetés minden költsége a bérlőt terheli.

A biciklik mellett motorkerékpároknak is lába kelt már az utóbbi években, pontosan kifigyelni sem tudják, hiszen a klub este 7-től hajnal 2-ig van nyitva, és változó időpontokban lovasították meg a kétkerekűeket. Ráadásul a kár mellé más kellemetlenséggel is szolgálnak a sötét kapualjba besurranók, hiszen ide vizelnek, piszkítanak, összerugdalják a kapualjból nyíló ajtókat.

– Mivel kevés a fény, elhatároztuk, hogy egy vagy több infrakamerából álló térfigyelő rendszert telepítünk az épületre, ami nemcsak a mi nyitva tartásunk alatt, hanem a nap 24 órájában rögzítené a történéseket. Ezzel segítenénk azokat is, akik rendszeresen, napközben is itt, a régi városháza előtt hagyják lezárva kerékpárjaikat. Lehet, hogy digitálisan, számítógépen rögzítenénk a mozgásokat, de elképzelhető, hogy csak a hagyományos, szalagos megoldás valósul meg. Mindegy, a költségeket így is vállaljuk – foglalta össze Kiss Zoltán.

A teljes rendszer beszerzése körülbelül százezer forintba kerül. Az üzemeltető szerint ez a befektetés megéri a vendégek biztonsága érdekében. Persze, az utóbbi hónapokban megpróbálták kifigyelni a tolvajokat, valószínűsítik, hogy egy bandáról van szó. A tolvajok furgonnal érkeznek, és a lezárt kerékpárt úgy, ahogy van, feldobják a járművükre, és tovább is hajtanak. A piszkítást, a kapualj ajtóinak, tárgyainak rongálását pedig egy fiatalokból álló, 20-30 fős banda számlájára írják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillió kellene a pitvarosi sváb házra

Pitvaros - Tizenötmilliót már ráköltött a pitvarosi sváb házra az állam, de információink szerint… Tovább olvasom