Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kenyai árvákat segít a makói Halász Noémi

Makó - Egy afrikai árvaház fenntartását segíti egy makói gimnazista, Halász Noémi – egyelőre itthoni munkával, de később szeretne kiutazni. Az árvaházat fenntartó alapítvány honlapját véletlenül találta meg – megérintette a kenyai gyerekek nehéz sorsa.
A gimnazista egyelőre itthon végez önkéntes munkát, később Afrikába utazna.
A gimnazista egyelőre itthon végez önkéntes munkát, később Afrikába utazna.
Egy Bura nevű dél-kenyai faluban van az árvaház, amelynek fenntartását egy magyar alapítvány finanszírozza, s utóbbi munkáját önkéntesként egy makói gimnazista, Halász Noémi is segíti. A Taita Alapítvány honlapjára véletlenül bukkant: épp az előrehozott földrajz érettségire készülve böngészte a világhálót, s mivel amúgy is régóta érdekli Afrika, kíváncsiságból beleolvasott. Az alapítvány, amelynek neve egy dél-kenyai törzs nyelvén atyát jelent, önkénteseket keresett, akik szívesen foglalkoznának a gyerekekkel. Mivel amúgy is pedagógusnak készül, írt az alapítványnak. Kiderült, hogy kiutazni 22 éves kor előtt nem lehet, itthoni önkéntesként azonban már most is dolgozhat – ezt is teszi. Már készített egy plakátot, amelyet szeptembertől a makói iskolákban szeretne kihelyezni, és készül arra is, hogy előadásokat tartson gyerekeknek.

Noémi tisztában van azzal, hogy nem mindenki szimpatizál azzal a gondolattal, hogy egy távoli kontinens gyerekeit támogassuk, amikor itthon is vannak gondok, őt azonban megérintette az afrikai gyerekek szenvedése. Mint mondta, ott egyáltalán nem ritkaság, hogy egy gyerek elárvul, például nálunk alig ismert betegségek vagy háború miatt. Azt is elmondta, hogy Magyarországi mércével mérve szinte fillérekből lehet komoly segítséget nyújtani a kenyai árváknak. 3 ezer forintból például megvan egy gyerek étkeztetése, gyógyszerellátása egy hónapig, a beiskolázás pedig 6 ezer forintba kerül. Most épp 3 milliót szeretnének összegyűjteni egy lányoknak tervezett hálóterem felépítésére, amelyet egyébként Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős tervezett – civilben ugyanis ez a szakmája.

Olvasóink írták

 • 8. 3évesférfi 2012. augusztus 21. 12:15
  „5. sajtkukac: Semmi közöd hozzá, hogy ki mit támogat. Neked is lehet, tedd a dolgod!”
 • 7. Poslabény 2012. augusztus 19. 09:00
  „Sajtkukac! Azokat meg támogasd te!”
 • 6. Anyádlóháton2 2012. augusztus 19. 07:38
  „Noémi! Ne hallgass senkire, csak a szívedre. Merj az életben nagyot álmodni és soha ne add fel az álmaidat. Menj és láss, tanulj, ismerj meg más kultúrákat, legyél nyitott a világra. Nem Magyarország a világ közepe ... ez biztos.
  Tőlünk nyugatabbra az önkéntesség, az anyagi ellenszolgáltatás nélküli segítés természetes emberi megnyilvánulás.
  Idehaza ez még furán hangzik, idegenkedve fogadják az emberek és hálátlan munkavégzés. Sok sikert és kitartást!”
 • 5. sajtkukac 2012. augusztus 18. 07:56
  „Itthon is lenne mit-kit támogatni............”
 • 4. 3évesférfi 2012. augusztus 15. 22:17
  „1. klj-54? Már miért lenne értelmetlen dolog elmenni a világ más részére? Menjen mindenki, amerre tud! Lásson világot, tapasztaljon, éljen!”
 • 3. Poslabény 2012. augusztus 15. 20:58
  „klj-54! Ha a cikket elolvastad akkor látnod kellene, hogy a külföldre utazás az csak 22 éves kora után valósulhat meg és a cikkben szereplő leány még csak 18 éves. Tehát addig itthonról tud önkénteskedni, ami nem a kalandvágyban merül ki. Egyébként meg miért ne lehetne egy fiatal kalandvágyó? Szerintem minél tött olyan fiatal kellene akit komoly dolgok is érdekelnek. Azt meg csak az jelenti ki, hogy értelmetlen dolog elmenni más országba, akinek még nem adatott meg az utazás és nem is fog. Ilyenekre mondják, hogy irígy!”
 • 2. Queenmargareth 2012. augusztus 15. 18:31
  „Ez szép...itt mi lesz a cigányokkal? Ja, hogy a kenyaiak hálásak tudnak lenni.......nem követelőznek”
 • 1. klj-54 2012. augusztus 15. 17:45
  „Értelmetlen dolog elmenni a világ más részére!
  Ha itthon nem lel segélni valót akkor ez bizony rejtett kalandvágy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beiskolázási támogatás: nem kell igényelni

A beiskolázási támogatást a makói intézményekbe járóknak nem kell külön igényelni, hiszen valamennyi helyi általános- és középiskolában csökkentett költséggel vásárolhatják meg a tankönyveket a szülők. Tovább olvasom