Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Képes történelem a Maros étterem falain

A hét végén újra megnyitotta kapuit a legendás makói Maros étterem. A teljesen megújult enteriőrben csaknem minden a 20-as évek hangulatát idézi: a falakon Makó története elevenedik meg, képekben.
Vendégcsalogatóként a menü idején muzsikus szórakoztatja a betérőket. Fotó: Karnok Csaba
Egykor a makói belváros egyik legpatinásabb étterme volt, majd a háborút követően igen jó konyhájáról, végül – legutóbbi bezárása előtt –, a mulatságokról volt ismert, ám most teljesen új oldaláról mutatkozik meg a Maros étterem: a történelem elevenedik meg falain. Felújítását egy magánvállalkozás vállalta, a rekonstrukció során igyekeztek a 20-as, 30-as évek hangulatát visszacsempészni a sokat látott falak közé.

Eredetileg Perneki-Rácz vendéglő volt az étterem neve, egyike volt a legszebb és legnagyobb forgalmú vendéglátóknak a 20-as években. A legmódosabb gazdák törzshelye volt, első üzemeltetői, a Rácz család tagjai az emeleti rész szobáiban laktak, és az államosítást követően is dolgozhattak az üzletben, és maradhattak a felső szinten. Az 50-es évektől kezdve egészen legutóbbi, egy évvel ezelőtti bezárásáig számos vezetője volt a Marossá átnevezett étteremnek, ami fénykorában az ott játszott élőzenéről volt híres. Neves muzsikus família volt a cigányzenét játszó Szipalek, a család neve egyébként Lakatos volt, a családfő, Lakatos József azonban nagyon kedvelte a pipát, becenevüket éppen erről kapta a banda, amely 20 éven keresztül szórakoztatta a Marosban evő-ivó makóiakat. Éppen ezért is fontos, hogy a most helyreállított patinás vendéglőben is rendszeresen élőzenét játszanak – foglalta össze a vendéglővel kapcsolatos tudnivalókat Halmágyi Pál történész-muzeológus, a makói József Attila múzeum vezetője.

– Mindennap, a menü idején is muzsikus szórakoztatja a vendégeket, de szeretnénk többféle zenés rendezvényt szervezni a megújult étterembe: Ki mit tud?, és latin-görög est is szerepel a terveink között, persze, ez utóbbi kapcsán megfelelő ételeket is felszolgálunk majd – mondta el lapunknak Kinyó Istvánné, az étterem és pub tulajdonosa. Az átalakulás igazi különlegessége azonban az a tetemes mennyiségű tárgyi és képi emlék, ami a termek falain sugározza a város múltjának hangulatát.

Mindjárt a belépőkkel szemben pöfékel a megsárgult, csaknem évszázados képen Dutyi Tóni, Makó igazán sajátos fizimiskával megáldott, nevezetes szélhámosa, akit bal felől egy-egy családi gyűjteményből származó darutollas csendőr, és egy katonaportré „vigyáz". Emellett a Homonnay-gyűjtemény képeiről készült másolatok is szép számmal megtalálhatók a falakon, látható például a város első autóbusza, az egykori hivatalok épülete, a 20-as évek több híres háza, de a fotókon pózol József Attila és Móra Ferenc is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Löbauban mutatkozik be Makó

Német testvérvárosában, Löbauban mutatkozik be most egy különleges kiállítás keretében Makó. A… Tovább olvasom