Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kérdések záporoztak a makói fürdőfejlesztésről

Makó - Az ügyben népszavazást szervező Kávási Mihályt ugyan nem sikerült meggyőzni arról, hogy a tervezett makói fürdőfejlesztés jó ötlet, sok hasznos információ hangzott el a beruházásról azon a fórumon, amit az önkormányzat rendezett a Korona emeleti nagytermében. Az érdeklődők, kétkedők számára további konzultációkat szerveznek majd.
Makón fontos a három és fél milliárdos fürdőfejlesztés ügye – ezt a következtetést lehetett levonni abból, hogy zsúfolásig megtelt a Korona nagyterme, amikor az önkormányzat fórumot hirdetett a témában, ráadásul a rendezvény bő két és fél órán át tartott. Természetesen elsősorban azok tették fel kérdéseiket, akiknek kételyeik vannak a beruházással kapcsolatban, ám a megszólalásaikat követő reakciókból látszott, hogy a támogatók közül is sokan eljöttek. Ennek ellenére néhány hevesebb reagálást leszámítva az indulatok nem szabadultak el. Buzás Péter polgármester bevezetőjét követően, amely arról szólt, hogy a fejlesztéshez a város komoly támogatást kap és munkahelyeket teremt, Marosvári Attila alpolgármester, Vörös Imre, a beruházás idegenforgalmi szakértője, Gerencsér Judit építész és Horváth Bernadett, a műszaki osztály vezetője válaszolt a feltett kérdésekre.

Kávási kitart

A fórum elején Kávási Mihály, aki a fürdő ügyében népszavazást szervez, azt mondta, ha meggyőzik, hajlandó támogatni a beruházást. A rendezvény végén a moderátor, Gellérfy László megkérdezte őt: változott-e az álláspontja az elhangzottak hatására? A mérnök-közgazdász azt mondta, mivel a részletekbe nem volt idő belemenni, egyelőre nem.
A kérdések többsége szakmai jellegű volt. Kávási Mihály például rákérdezett, hogy lehet, hogy a mostani fürdőberuházás négyzetmétere jóval alacsonyabb, mint amennyibe tavaly a fedett medence került, és a költségvetésben a szálláshelyek és a parkolók kialakítása is benne van-e, Csőke Sándor azt firtatta, mikorra térül meg a beruházás, Szentpéteri János pedig azt vetette fel, hogy talán egy szerényebb, olcsóbb épületegyüttes is megfelelne a makóiaknak. A válaszokból kiderült, hogy a fedett csarnok négyzetméterára azért volt drágább, mert ott kisajátításra volt szükség a területszerzéshez, és új kutat is kellett fúrni, a beruházásban nincs benne a parkolók és a szálláshelyek kialakítása, de az előbbit a városrehabilitációs program tartalmazza, az utóbbi pedig a máris érdeklődő magántőke dolga lesz, egy szerényebb fürdő pedig valószínűleg nem keltené fel a turisták érdeklődését.

Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. első embere arra hívta fel a figyelmet, hogy a ma működő fürdő létesítése is kockázatokkal járt, de ma már hiányozna a városnak – érdemes meggondolni tehát azt a kockázatot is, ami a beruházás elmaradásával jár.

Olvasóink írták

 • 13. Zoli1122 2008. május 13. 18:26
  „Az első makói helyi, kibővitett népszavazási kérdések, 2008.05.13.-án benyújtott
  (a www.marosnet.hu alatt
  "Makó" alatt):

  1.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a mai többmilliárdos fürdőberuházás azonnal le lesz állítva?

  2.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a város új, területünk- és anyagi lehetőségeinknek megfelelő, sokkal olcsóbb fürdő fejlesztési tervet készíttet?

  3.Egyetért-e Ön azzal, hogy az új tervet a makói lakosság népszavazással megerősítse?

  4.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi népszavazási kampányolásnál a makói nép és az Önkormányzat egyenlő anyagi- és médiatámogatást kapjon a város terhére?

  Üdvözlet”
 • 12. lokálpatrióta 2008. május 05. 08:02
  „Pártatlan, adaptáltasd magad a Naív családba!
  A kétfordulós azt jelenti, hogy a regionális értékelés után felküldik "ugyanazt" az országos értékelők elé.
  Szerinted a makói húzást - megszavaztatom a hibásat és használo egy "hibátlant"- el lehet játszani az értékelőkkel? Jóváhagynak egy VER 01-et és továbbküldenek egy másik VER 02-őt? Ezt csak az veszi be, aki mindenáron hinni akarja, hogy ez a projekt jó.
  A fejlesztés jó, de a megvalósítás nem.
  Ha ebből nullszaldó lesz, akkor megeszem a kalapom! "komoly profit"????????
  A pártatlan alatt azt értem, hogy joga van a makóinak tudni a dolog negatív oldaláról is. ha ezt egy fokozatosan elhúzódó, kissebb költségű projektként kezelnék, akkor ugyanúgy lenne munkahelyteremtés, de a szállás és más programok fejlesztése követni tudná azt. Ha beindul, akkor növelhető, ha nem akkor leállítható.
  Így a kockázat maximális, az hiányos környezet szinte biztos. Tehát bukás lesz.
  Vállalják magukra a nyereség és a bukás következményeit azok, akik helyeslik!!!!!”
 • 11. pártatlan 2008. május 05. 01:18
  „Tisztelt lokálpatrióta!

  Mivel a pályázat két fordulós, és még az első fordulón sem jutottunk tovább, így veszélyes lenne kiadni az üzleti tervet. Ugyanis a konkurencia komolyat profitálhat belőle, ha nyilvánosan megjelenik. Ha annyira érdekli önt a terv, akkor bemegy az önkormányzathoz, szinte biztos, hogy megmutatják Önnek!

  Ha egy jó ötletet kitalál amiből komoly profitra tehetne szert(és ez meg is valósítható), szerintem Ön se verné nagydobra! Vagy igen?”
 • 10. lokálpatrióta 2008. május 04. 18:10
  „Fórumozók!
  Ezek az "Úrnak" nem nevezhető városvezetők a Koronában azt ígérték, hogy megmutatják az "igazi üzleti tervet. Addig mindenki maradjon csendbe. Most azt hallom, hogy félóránként megy az Árkádián a "közérdkű közlemény", melyben a fürdő fejlesztés munkahelyteremtő voltát sulykolják a népbe. Persze egy szó sem esik a veszteség szétterítéséről, a zsúfoltságról, a pazarlásról.

  Ez az agymosás közpénzből megy. A másik oldalnak semmilyen lehetősége sincs, hacsak nem a saját zsebéből ki nem fizeti a firdetést.
  Ne csodálkozzanak akkor, ha az ellenzők a HÍR TV-hez fordulnak.
  Kiegyensúlyozott tájékoztatást !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kiegyensúlyozott tájékoztatást !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kiegyensúlyozott tájékoztatást !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kiegyensúlyozott tájékoztatást !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kiegyensúlyozott tájékoztatást !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kiegyensúlyozott tájékoztatást !!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. triatlonos 2008. május 04. 12:06
  „A fürdő fejlesztéssel egyet értek, mert ráfér! Ha turizmust akarunk, akkor legyen olyan, hogy az "üssön"! Igaza van Marosvárinak, hogy az épitészet az művészet, de azért az sem hátrány, ha praktikus elemeket is tartalmaz! Néhány észrevételem a Makovecz épületekről: 1. hagymaház: másod harmad osztályú anyagok, hibás munka - állitólag nem volt elég pénz 2. sportcsarnok: mivel az egyház nem adta a néhány métert a területéből csak féloldalas lelátó készülhetett, és ez sokszor gondot okoz, az izzók cseréje során állványozni kell, ami rendkivülien költséges, ezt a problémát sok makói tervező praktikusabban megoldotta volna meg, itt is a burkolás minősége hibás 3. tanuszoda: látványos, csak nem praktikus, mivel ennyi pénzből 33-as változtatható vizszintű -0.6-2méter- medencét lehetett volna épiteni lelátóval, erre számtalan példa van, ezt korábban több szakember javasolta, amit figyelmen kivül hagytak.
  Attól tartok, hogy az új fürdő kupolájában az izzó cseréhez nehogy Japánból keljen bérelni darut!”
 • 8. Jack3 2008. május 03. 22:46
  „A makói Önkormányzat biztosan törvénysértést követ el, mert a közérdekű adatokat titokban tart.

  A fórumon közölte a "pártatlan" Marosvári Attila az egyik kérdezőnek, hogy a megvalósíthatósági tanulmány újabb adatait nem hozzák a nyilvánosságra.

  Ók csak a nyilvánosság pénzét veszik szívesen le.”
 • 7. pártatlan 2008. május 03. 10:54
  „De, át tudtam állni, de a közgazdasági és turizmus által érintett témákhoz abszolúte nem illő témakör a politika!!!

  Vagy esetleg az bántja, hogy nem maga vezette a vitát? Nem hiszem, hogy olyan milliókat kapott volna a vitavezető. Inkább annaktudható be a vitavezető viselkedése, hogy az eredeti témánál maradjon a fórum, ne holmi lényegtelen kis polgármester szapulássá alakuljon át!
  A Gazdag mellett ülő - fel is szólaló - jelenlévő magaviseletét nem szeretném minősíteni!
  Dehát Önnek biztosan ez az élete, hogy szapuljon, lenézzen!

  Mit hisz Ön? Szálljon ki a göncöl szekérből, mert nem fogja hazatolni benne senki!

  Magának tudom, hogy ez az élete, keresni a kákán is a csomót, hát remélem megtalálja mielőbb!

  Szép napot!”
 • 6. Kávási Mihály 2008. május 03. 10:52
  „Szerintem a cikk kellőképpen visszaadta a délután hangulatát. 2,5 óra minden történését nem lehet egy korlátozott méretű cikkben részletesen megemlíteni. Egyensúlyban érzem a vélemények közötti arányt.
  Itt, a fórumon viszont kiegészíthetjük. Én is ezt fogom tenni.

  A leglényegesebb momentumnak azt tartom, hogy a két vélemény úgy van beállítva, mintha az egyik tábor fürdőt akarna fejleszteni, a másik tábor pedig nem. Tévedés. Mi nem a fejlesztés ellen vagyunk, hanem ennek!!! a tervnek a megvalósítása ellen. A pártolók olyan érveket soroltak, ami a fejlesztés szükségességét taglalja. Ha most lenne egy reálisabb terv, akkor ezeket egy másik terv esetén is el lehetne mondani. Kérem, erről !!!! a tervről beszéljünk és ne a fejlesztésről! Az az érzésem, hogy azért általánosságba szólnak hozzá, mert nem is ismerik ezt a tervet.

  A "javított" kiadású megvalósítási tanulmány hivatkozás nem teszi lehetővé, hogy számadatokkal rukkoljunk elő, ezért várunk az új tanulmány megismeréséig. Attól tartok, hogy ez sem tartalmazhat kedvezőbb adatokat. Miért is? Mert a 14000 m2 helyett 11000 m2-en kell ugyanazt a bevételt hozni. A beruházás ugyanannyiba kerül, tehát a törlesztés és a megtérülési idő is. Változatlanul ugyanannyi terület áll rendelkezésre és változatlanul ugyanannyi vendégnek kellene a városba érkezni, ez változatlan szállodai, parkolási és éttermi kapacitást igényelne. Ezekhez pedig nincs élég hely.
  Tegnap a fürdőben járva áttekintettük a szabadtéri lehetőségeket. A nyárnak kellene hozni a vendégek legnagyobb részét. A terven szereplő terület tovább szűkült, mert a termálkút számára központi helyen kialakítottak egy építményt, tartállyal, gáztalanítóval egy dombszerű feltöltéssel. Ez ujabb zöldterületet vett el. A mintegy 20 ezer m2 területből 11 ezer m2 az új fedett rész, 1500 m2 a tanuszoda, legalább 1500 m2 a vízfelület. Kellenek utak, járdák, bokrok és fák. Mi marad a napozásra, hol lesz árnyékos és napos hely? 17 db ággyal tele volt a pados medence melletti fűfelület. Mi meg 2000 embert várunk.

  A "titkos" adatokról. Kérem ez közpénz felhasználás, az pedig nem lehet titkos. Gondolom nem titokban akarják majd kivetni az adók emelését, ha ez nem jön be. Amennyiben a konkurensek e vitában tudják meg a valós adatainkat, akkor az már késő. Abból ők már nem tudnak maguknak jobb tervet csinálni, mivel a tervek már be vannak adva.”
 • 5. Németh Pál ny.m.,Makó 2008. május 03. 09:17
  „Jó napot pártatlan!

  A kommunista, bolsevik időben megtiltották a diktátorok a politizálást.

  A mai demokráciában ez alkotmányos jog.

  Ezt az alkotmányos jogot akarja elvenni tőlem. tőlünk a "pártatlan".

  Jelentem, nem követem a "parancsot" és élek az alkotmányos jogommal.

  A diktatúrának vége "pártatlan".
  Még nem (tudott) átállni???
  Majd húsz év alatt?

  Üdvözlettel”
 • 4. pártatlan 2008. május 03. 07:56
  „Németh Úr!

  Ne politizáljon!!!Akár hányszor hozzászól, az mindig tele van politizálással! Szánalmas!
  Ha arra is emlékezne a Németh Úr, hogy Üzleti titokként kezeli az önkormányzat az üzleti tervet (melyben a már hitelesebb adatok szerepelnek) akkor csendben maradna. Nem is csodálom, hogy féltik, hiszen tényleg nagy kincs!
  Magának meg feltétlen bele kell abba néznie, sőt kapnia kell! Ugyanmár!
  Kívánom, hogy valósuljon meg a beruházás. Manapság nincs semmiféle beruházás kockázat nélkül, és a turizmus pedig húzóágazat, az államháztartás jelentős hányadát teszi ki, az ebből befolyt bevétel.”
 • 3. triatlonos 2008. május 03. 07:41
  „Tisztelt Németh Úr!
  Már Ön is kezdi! A "Gazdag-féle primitiv stilus": helyesen: NEMESEN EGYSZERŰ MODOR!”
 • 2. Németh Pál nyugalmazott mérnök, MAkó 2008. május 03. 06:54
  „Tisztelt Olvasók!

  A fenti cikk nagyon hiányos. Pl. abban is, hogy az egyik felszólaló felvetette, hogy a fürdő projektet az Önkormányzat egy ,,Megvalósithatósági Tanulmány" alapján, mely mintegy 180 oldal, fogadta el. Nos ez a tanulmány már mára részben át lett irva. A mai már lényeges elemekben nem azonos a régivel, mint azt Marosvári Attila alpolgármester közölte.

  Nos úgy gondolom, ilyen lényeges témát kihagyott az újságcikk, ami nem véletlen. Ebben az értelemben a Délvilág tájékoztatása gyenge és pártjellegű.

  Tény, hogy a fórum gyengén volt megszervezve, mert pl. a pénzügyi szakember nem volt jelen a "Megvalósithatósági Tanulmány"-t készitő cégtől sem (EuroSpa Investment Kft). Ezért az ilyen jellegű kérdéseket nem válaszolták meg.

  Ilyen értelemben számtalan jelentős kérdés nem lett megvitatva.

  Ugyanakkor sok idő elment jelentéktelen időhúzással.

  Valóban csúnyán viselkedett a Gazdag önkormányzati képviselő - MSZP - az előadás alatt. Szidta hangosan bekiabálva a mellette felszólaló személyt, mert az nem értett egyet a fürdő kérdésben. Amikor megkértem udvariasan, hogy hagyja abba, akkor engemet is elkezdett szapulni. Igen, ez a makói MSZP-s stílus része, ha nem is mindenkire érvényes. A Gazdag-féle primitív stílusnak hagyománya van itt Makón. A 2008.02.07.-i TB-fórumun is hasonlóan ordított be a felszólaló ellen. Én megértem a kommunista időkben ezt az MSZMP-kapcsán is. Csak nem onnan tanulták ezek ezt?

  A moderátor beavatkozhatott volna a Gazdag-féle - MAKÓ-MSZP - szitokáradat leállitásába, de nem tette. Ez - is - hiba volt. Vagy még sem? Végülis ki fizette a moderátor?”
 • 1. triatlonos 2008. május 03. 05:35
  „Jól szervezett fórum volt. A profi TV-s tette a dolgát. Mindkét oldal - a kétkedők és a szakértők -védték az álláspontjukat. Egyedül a modortalanul viselkedő Gazdag János "lógott ki a sorból", aki évekig képviselte a várost a Parlamentben. Bizonyára ott tanulta ezt a bekiabálós stilust a másik ember hozzászólása során. Pedig emlékeim szerint Gazdag arról vált hiressé. hogy az évek alatt sem szólalt fel a Parlamentben, hasonlóan, mint ezen a fórumon. Szeretném, ha valaki tudatositaná Gazdaggal, hogy ez egy szabad ország, szabad a vélemény, és aki nem ért egyet a másikkal, az kulturáltan elmondhatja. Egyenlőre Gazdag stilusa olyan messze van a kulturától, mint Makó attól a bizonyos másik várostól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Később döntenek a Fátyol-szoborról Makón

Makó - Makó képviselő-testülete elfogadta a város tavalyi költségvetésének zárszámadását. A… Tovább olvasom