Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Kerékpárral mennek Bartók városába

Kerékpárral mennek a makói természetjárók szombaton a romániai Nagyszentmiklósra, ahol részt vesznek a Bartók-emlékünnepségen.
A Maros völgyében sok híres magyar tudós és művész látta meg a napvilágot. Köztük olyan kiválóságok is, mint a világhírű zeneszerző, Bartók Béla és a nyelvtudományi munkásságáról ismert Révai Miklós. Szülővárosukban, a Makótól alig harminc kilométerre fekvő Nagyszentmiklóson szombaton emlékünnepséget rendez tiszteletükre a helyi Pro Bartók Társaság és a Révai Miklós Egyesület. Révai – aki Szegeden végezte a gimnáziumot – az első magyar nyelvű hírlap, a Magyar Hírmondó szerkesztője volt. Nyelvtudományi munkássága azért jelentős, mert a nyelvi jelenségek magyarázatára nemzetközi viszonylatban is először alkalmazta a történeti módszert.

A kettős évfordulón gazdag programmal várják az érdeklődőket, akik között mindig vannak makói művészetbarátok és közéleti személyiségek is. A makói Belvárosi Általános Iskola természetjáró szakosztálya túrát szervez a rendezvényre, amelyet kerékpáron teljesítenek. A rendezvény reggel kilenckor ünnepi szentmisével kezdődik, majd tíz órától emléktáblát avatnak Révai tiszteletére. Ezután megkoszorúzzák a köztéri Bartók-szobrot. Az ünnepi műsor és hangverseny a Nákó-kastélyban lesz.
A kerékpárosok szombaton reggel 6 óra 45 perckor gyülekeznek a Hagymaszobornál. Az egyénileg utazó autósokkal a csoport Nagyszentmiklóson, a Bartók-szobor előtt találkozik 8 óra 45 perckor. Aki csatlakozni szeretne a rendezvényre látogató makóiakhoz, a természetjárók vezetőjétől, Mendei Árpádtól juthat bővebb információhoz a 20/337-8421-es telefonszámon.

V.M.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert hoztak Hollandiából

Hollandiából jöttek és a kiszombori átkelőhelyen Romániába tartottak azok a fiatalok, akiknél tegnap… Tovább olvasom